Den 16-åriga västsvenska flickan som fritogs från terrorgruppen IS är i Sverige igen.
Den 16-åriga västsvenska flickan som fritogs från terrorgruppen IS är i Sverige igen.

15-åring som fritogs från IS i Sverige igen

Publicerad

Den 15-åriga västsvenska flickan som fritogs från terrorgruppen IS är i Sverige igen.

Det bekräftas av utrikesdepartementet.

– Det är naturligtvis väldigt glädjande nyheter, säger Veronica Nordlund vid UD:s presstjänst.

I tisdags eftermiddag gick kurdiska myndigheter ut med att dess säkerhetsstyrkor hade fritagit en 15-årig flicka som varit fånge hos den Islamistiska staten, IS.

Nu har hon återvänt hem till Sverige, vilket Aftonbladet var först med att berätta.

– Jag kan bekräfta att en minderårig svensk medborgare är tillbaka i Sverige, säger Veronica Nordlund på UD:s presstjänst.

Födde barn i fångenskap

För cirka två månader sedan födde flickan en son i fångenskap hos IS, vilket flickans farfar berättat för GT. På frågan om det är ytterligare en minderårig medborgare som kommit till Sverige tillsammans med flickan svarar UD:

– Det jag kan säga är att den minderåriga personen kommit till Sverige tillsammans med sin familj. Resten kan jag inte gå in på, det omfattas av konsulär- och utrikessekretess.

Veronica Nordlund vill inte gå in på exakt när flickan anlände till landet.

– Det här har kunnat ske genom ett samarbete mellan svenska och internationella myndigheter. Nu är ärendet avslutat för UD:s del, säger Veronica Nordlund.

Jonathan Berntsson
Jonathan Berntsson
Sanna Wikström
Sanna Wikström

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER