Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

15-årige Hampus dog i leukemi: ”Så stark”

Hampus dog av leukemi – endast 15 år gammal.
Foto: Privat

Den 30 mars i år somnade Hampus Persson, 15, in. 

Mamma Matilda Nilsson berättar om den långa resan – och Hampus styrka genom den svåra cancersjukdomen också när han själv visste att han inte skulle överleva.

– Han satt och berättade om sjukdomen för hela sin klass utan att fälla en tår, säger Matilda. 

Den 22 mars i fjol fick Hampus Persson, 15, diagnosen akut lymfatisk leukemi (ALL).

Tre veckor tidigare satt han vid köksbordet hemma i Varberg tillsammans med mamma Matilda Nilsson, 41, och klagade på knutor i halsen, armhålarna och ljumskarna.

– Efter det började ett jagande på vad som var fel. Först var vi på vårdcentralen där första beskedet var att det handlade om en förkylningsinfektion. Men bara några dagar senare var vi tillbaka för inga prover visade någonting. Sedan blev vi kopplade till sjukhuset i Halmstad, säger Matilda.

”Svarade bra på cellgifterna”

Efter en lungröntgen fick Hampus beskedet att han drabbats av cancer.

– Körtlarna i lungorna var så förstorade att de var rädda för att Hampus skulle sluta andas. Då fick vi åka till barncancercenter på Astrid Lindgrens sjukhus och en cancerbehandling påbörjades, säger Matilda, som även berättat om Hampus sjukdom i Hallands nyheter.   

Efter drygt två månader skickades Hampus hem till sitt hemsjukhus i Halmstad för fortsatt vård.

– Sedan har han gjort alla behandlingar och även en högriskbehandling. I början svarade Hampus bra på cellgifterna trots många komplikationer så som blodpropp i lungan och bukspottskörtelsinflammation. Men under hösten slutade hans kropp svara på cellgifterna och vi fick börja leta efter en donator för en stamcellstransplantation, säger Matilda.

Hampus klasskamrater gjorde ett plakat åt honom.
Foto: Privat
Hampus klasskamrater gjorde ett plakat åt honom.
Foto: Privat

”Fällde inte en tår”

En perfekt match hittades i en 21-årig tysk man och den 12 december skedde transplantationen.

– Fram tills sportlovet i år så reagerade han bra på de nya cellerna. Men sedan fick vi provsvar att det var något som inte stämde och att cancern inte var borta. Då ville han bara hem. Han hade inte varit hemma på tre månader så vi åkte hem den 24 februari och fick veta av läkarna att det inte finns mer att göra än att sätta in bromsmedicin, säger Matilda.

När Hampus fick veta att han inte hade mycket tid kvar ville han berätta om sin situation för sina klasskamrater själv.

– Han gick in i klassrummet tillsammans med sin lärare och satte sig tillsammans med klassen och berättade hur det låg till. Han förklarade att cancern inte botats och att det inte fanns mer att göra. Och han fällde inte en tår. Han är en så stark kille, säger Matilda. 

Hampus beskrivs som en social och omtänksam ung kille.
Foto: Privat

”Världens underbaraste”

Den 30 mars somnade Hampus in hemma i sin säng och bredvid honom fanns mamma Matilda, pappa och lillebror.

– Livet kommer aldrig på något sätt bli sig likt. Man måste bilda sig en ny vardag. Det är alltid någon som fattas och det kommer Hampus alltid göra. Vi försöker leva med honom, vi pratar om honom och minnen vi har tillsammans, säger Matilda.

När Matilda tänker på sin son väcks många känslor. 

– Hampus var världens underbaraste människa. Han var social och omtänksam. Han älskade sin släkt, sina vänner, sin familj och sin flickvän, allt det var så himla betydelsefullt för honom.

SE MER: