Här råkar bröderna kasta nyckeln till flyktbilen i soptunnorna. Foto: PolisenHär råkar bröderna kasta nyckeln till flyktbilen i soptunnorna. Foto: Polisen
Här råkar bröderna kasta nyckeln till flyktbilen i soptunnorna.  Foto: Polisen
I en av de här soptunnorna slängde de misstänkta mördarna bilnyckeln till flyktbilen. Foto: PolisenI en av de här soptunnorna slängde de misstänkta mördarna bilnyckeln till flyktbilen. Foto: Polisen
I en av de här soptunnorna slängde de misstänkta mördarna bilnyckeln till flyktbilen. Foto: Polisen
Soprummet som männen försökte ta sig in i. Men misslyckades. Foto: PolisenSoprummet som männen försökte ta sig in i. Men misslyckades. Foto: Polisen
Soprummet som männen försökte ta sig in i. Men misslyckades. Foto: Polisen
De två bröderna är åtalade för mord efter att en man i 25-årsålder sköts ihjäl vid en lekplat i Uddevalla. Foto: Robert Betzehag / Rescue PhotoDe två bröderna är åtalade för mord efter att en man i 25-årsålder sköts ihjäl vid en lekplat i Uddevalla. Foto: Robert Betzehag / Rescue Photo
De två bröderna är åtalade för mord efter att en man i 25-årsålder sköts ihjäl vid en lekplat i Uddevalla. Foto: Robert Betzehag / Rescue Photo

14 års fängelse för mord vid lekplats

Publicerad

En man i 25-årsåldern mördades i närheten av en lekplats i Uddevalla.

Ett brödrapar misstänktes ligga bakom hans död. Nu har hovrätten sagt sitt. De ändrar tingsrättens dom och dömer den äldsta av bröderna till 14 års fängelse för mord.

Han yngre broder frias helt, liksom i tingsrätten.

I mitten av augusti i fjol blev två bröder i 20-årsåldern rånade i en lägenhet i Uddevalla. Den äldre av bröderna ska ha hotats med en kniv och batong och den yngre ska ha utsatts för ett strupgrepp.

En av de misstänkta gärningsmännen var en man i 25-årsåldern som ska ha varit en vän till bröderna.

Pekade ut mördaren på sin dödsbädd

Nästa dag bestämde bröderna träff med 25-åringen i bostadsområdet Hovhult i Uddevalla. Inför mötet ska bröderna ha fixat en pistol som de tog med sig, enligt åklagaren.

Men mötet urartade och mannen i 25-årsåldern sköts. Skottet träffades i buken och den skottskadade mannen tog sig till en närliggande lekplats. Samtidigt flydde bröderna från platsen.

På sin dödsbädd kunde offret peka ut de som skjutit honom för en polis.

De två bröderna åtalades misstänkt för mord, men för den ena av bröderna yrkade åklagaren i andra hand på medhjälp till mord.

Ändrar till mord

I december dömdes tingsrätten den äldre brodern till sex års fängelse för dråp.

Den yngre brodern släpptes efter att rättegången avslutades och friades för mordet.

Fallet överklagades till hovrätten. Åklagaren ville att båda bröderna ska dömas för mord.

På fredagen kom domen. Hovrätten ändrar storebroderns dom och dömer honom till fängelse i 14 år för mord.

Lillebrodern frias helt även i hovrätten.

Inte rätt till nödvärn

Hovrätten skriver att det inte finns något "utrymmer för någon annan slutsats än att det är (storebrodern) som dödat" mannen i 25-årsåldern. De skriver också att det finns flera omständigheter som pekar på att storebrodern hade för avsikt att mörda när de bestämde träff - däribland rånet, "Det fanns alltså ett tydligt motiv", skriver de. I förhör har den äldre brodern erkänt att det var han som höll i pistolen. Han hävdade dock nödvärn.

Försvaret kallade in en Palmeutredare, Sonny Björk, för att få en friande dom. Han uttalade sig bland annat om skjutavståndet, för att man skulle kunna veta om skottet avlossades i en nödvärnssituation. Hovrätten anser att den dömde mördaren måste ha insett att det oavsett skjutavståndet fanns en risk att offret skulle dö om han träffades av hans skott, "den insikten i gärningsögonblicket inte hindrat honom från att skjuta". De anser därför att han inte haft rätt till nödvärn.

Att han döms till 14 års fängelse motiverar hovrätten med att "gärningen föregicks av ett rån". De skriver att det "i viss mån talar i förmildrande riktning". En försvårande omständighet är dock att mannen skaffade ett vapen. Straffet är en "sammanvägning av samtliga omständigheter".

"Nöjda"

Den yngre brodern har sagt att han var och kissade just när skottet avlossades. Hovrätten skriver att man inte kan utesluta att lillebrodern trodde att pistolen skulle användas för att skrämma offret. De anser att det inte är "ställt utom rimligt tvivel" att lillebrodern "i samråd eller samförstående" med sin storebror dödade mannen i 25-årsåldern. Därför ogillas åtalet mot honom.

– Vi är nöjda att hovrätten fastställer det som tingrätten kom fram till - det vill säga att han inte har med den här händelsen att göra i något straffbart anseende. Han är nöjd över att hovrätten, precis som tingsrätten, har trott på det han har sagt och finner att han inte har haft något uppsåt att göra detta, säger Peter Wall, lillebroderns advokat.

Sandra Divinyi
Sandra Divinyi

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER