14-åriga pojkarna frias helt från mordet

De två 14-åringarna frias helt från mordet.
Foto: Övervakningsbild
Tingsrätten friar de båda pojkarna eftersom det inte går att klargöra vem som gjort vad.
Foto: NIKLAS HENRIKCZON
Det var i juni förra året som mannen hittades död.
Foto: NIKLAS HENRIKCZON

De två pojkarna skyllde på varandra för mordet på en äldre man i Varberg. Och enligt tingsrätten kan ingen annan än de befunnit sig på mordplatsen.

Men tingsrätten friar de båda 14-åriga pojkarna för mord eftersom det inte går att klargöra vem som gjort vad. 

Det framgår av en unik dom i Varbergs tingsrätt i dag.

– Det känns inte särskilt bra att man kan skylla på varandra och gå fri, säger vice chefsåklagare Charlotte Österlund. 

Det påminner en del om det så kallade Lindomemordet?

– Ja, det gör ju det. Vi får titta på domen och se om vi ska överklaga. Det känns inte tillfredställande för de anhöriga. 

Tingsrätten anser det däremot bevisat att pojkarna gjort sig skyldiga till grov stöld, sedan de tillsammans bestulit den döde mannen på hans pengar och tillhörigheter. För det ska de nu betala 1500 kronor i skadestånd.

Att barn begår grova våldsbrott som mord är inte unikt, men det som gör fallet i Varberg unikt är att offret i det här fallet är en vuxen man - och att de då 13-åriga pojkarna har ställts inför rätta för dådet.

Bakgrunden till att åklagaren, med stöd från de två stadsdelar i Göteborg som placerat barnen på familjehemmet, beslutade sig för att driva frågan till domstol var bland annat att de anhöriga skulle få ett besked om vem som var ansvarig för den äldre mannens död.

Ett annat skäl som åklagaren angett tidigare är att det underlättar för pojkarnas fortsatta vård att det är helt klarlagt vem som gjorde vad. 

Pojkarna pekade ut mordvapnet

Här spärrar polisen av platsen i samband med mordet.
Foto: NIKLAS HENRIKCZON

Tingsrätten skriver i sin dom att pojkarna under rättegången, som var bakom stängda dörrar under större del, berättade om en morakniv som ska ha varit mordvapnet. Kniven hittades senare slängd på en åker i närheten av den döde mannens hus.

Tingsrätten konstaterar också att morakniven var mordvapnet, men vem som utdelade det eller de dödande huggen har inte gått att utreda. Därför kan inte heller pojkarna fällas för mord. 

Och åklagaren hade inte heller angett något alternativt yrkande om till exempel grov misshandel. Därför föll bevistalan om mord. 

Samtidigt utesluter tingsrätten att någon eller några andra än pojkarna tagit livet av mannen. 

Kunde ha undvikits

Som vi kunde avslöja i dag kunde mordet ha undvikits. En av pojkarna hade sagts upp från familjehemmet alldeles i närheten och Göteborgs kommun hade inlett ett sökande efter en ny plats för pojken men det drog ut på tiden och familjehemmet övertalades att ta hand om pojken en sista natt. 

Just den natten rymde pojken tillsammans med en annan pojke och händelsen ska ha inträffat.

GT:s sammanställning visar att sex mord har haft barn som utpekade förövare sedan 1998 då fyraårige Kevin i Arvika misshandlades till döds av två lekkamrater - 5 och 7 år gamla.

Lindomemordet

Det så kallade Lindomefallet eller Lindomemordet har flera likheter med det aktuella mordet i Varberg. Det var hösten 1990 som en äldre man blev ihjälslagen med stekpanna i köket till sitt hem i Lindome, söder om Göteborg. Två personer greps, men skyllde på varandra vad gällde mordet och friades i hovrätten. Troligtvis rörde det sig om ett inbrott som gick snett. Då huset var en villa med flera våningsplan stod det inte klart att båda männen var införstådda i vad den andre gjorde och vem som utdelade det dödande slaget kunde inte klargöras. 

I ett pressmeddelande som Varbergs tingsrätt publicerade på tisdagen förs ett inte helt olikt resonemang:

"I och med detta är det inte möjligt för tingsrätten att utesluta alternativa händelseförlopp såsom att en av de båda pojkarna stack den döde mannen i halsen utan att den andre var medveten om att det skulle hända eller främjade det på något sätt", skriver Varbergs tingsrätt i ett pressmeddelande.  

Sex mord sedan 1998

Kevin-fallet

ARVIKA 16 augusti 1998: Fyraårige Kevin i Arvika misshandlas till döds av två andra lekkamrater, 5 och 7 år gamla. Fyraåringen ska ha dödats genom att en pinne trycktes mot hans hals vilket fick honom att kvävas. En lek som urartade, enligt polisen som utredde fallet under många månader.

Inledningsvis misstänktes pojken ha blivit utsatt för en vuxen sexualbrottsling, men det visade sig snart vara fyraåringens egna lekkamrater som tagit hans liv. Efter mordet ska de två pojkarna ha flyttat den livlösa kroppen till strandkanten intill en närliggande sjö.


Frölundamordet

FRÖLUNDA 5 maj 2000: På en föräldrafri lägenhetsfest på Tunnlandsgatan i Högsbo hugger en 14-årig pojke en kniv i halsen på en av festdeltagarna, en 16-åring. Alla på festen ska ha känt varandra sedan tidigare. Det gällde även offret och 14-åringen och det fanns inga uppgifter om att de hade varit ovänner.

Enligt medieuppgifter vid den tiden kan det ha rört sig om ett bråk om en flicka, eller eventuellt en lek som urartade, och som i kombination med mycket alkohol ledde till döden för 16-åringen.


Saxmordet

SÖDERTÄLJE: 30 maj 2001: En elvaårig pojke hittas gömd, död och med svåra stickskador, bakom en sandlåda inte långt från sitt hem i Hovsjö, Södertälje.

Misstankarna riktades tidigt mot barn i ungefär samma ålder som den döde och polisen kopplade in sina experter på barn för att lösa mordet.

Mordvapnet var en sax som satt kvar i den döde pojkens huvud då han påträffades.

En 12-årig god vän till pojken erkände senare att han låg bakom dådet. Pojkarna ska ha blivit osams på väg hem från skolan och mordet ska ha begåtts i vad som beskrivs som "en hastig överreaktion".


Ljungby-fallet

LJUNGBY 16 oktober 2011: En fyraårig pojke försvann från en lekplats i Ljungby. Efter ett intensivt letande, fem timmar efter försvinnandet, hittades pojken död i en skogsdunge inte långt från sitt hem, strypt med ett hopprep.

Redan morgonen efter att pojken hittats död fick polisen tips om en namngiven tioåring. En annan pojke hade berättat för sin mamma om tioåringen och mamman kontaktade polisen.

Ytterligare två dagar senare blev tioåringen formellt misstänkt för mordet. En tio-årig pojke erkände senare att han dödat pojken efter att de blivit osams. Tioåringen beskrevs som temperamentsfull och med problem.


Äldremordet i Varberg

VARBERG 9 juni 2015: En man i 65-årsåldern hittades död i sin villa utanför Varberg. Han var svårt tilltygad och även villan var vandaliserad. Bland annat hade en brandsläckare tömts i bostaden.

Snart inleddes jakten på två då 13-åriga pojkar som kort före dådet hade rymt från ett familjehem i närheten. Pojkarna greps senare i Göteborg och förhördes misstänkta för mord.

Pojkarna, som nu är 14 år gamla, har uppgett att de var ute efter den döde mannens bil för att ta sig längre från familjehemmet. Under slutet av mars månad ställs pojkarna inför rätta i Varbergs tingsrätt där åklagaren driver en så kallad bevistalan mot dem, där det ska utredas om de gjort sig skyldiga till mord. Enligt åklagaren har de utfört dådet tillsammans och i samförstånd. Pojkarna skyller på varandra men medger att de varit på platsen.


Broby-mordet

BROBY 11 januari 2016: En 14-årig mobbad pojke ska ha huggit ihjäl en ett år äldre kille på Göingeskolan i skånska Broby. Båda pojkarna gick på skolan då mordet inträffade.

Enligt polisens utredning var upprinnelsen till mordet vara att den mördade ska ha misshandlat 14-åringen, vilket också filmades och spreds i sociala medier. 14-åringen tog mycket illa vid sig och ska några månader senare huggit ihjäl 15-åringen. Han har erkänt och har omhändertagits enligt lagen om vård av unga och placerats på ett särskilt ungdomshem.

Detta har hänt

9 juni hittas en man i 65-årsåldern mördad i sitt hem utanför Varberg. Hela villan är sönderslagen och misstankarna riktas snart mot två pojkar som nyligen rymt från ett familjehem i närheten

Samma dag hittas två 13-åringar i Göteborg som tas in till polisen och förhörs om mordet. Det visar sig att pojkarna också tagit med sig den döde mannens tillhörigheter och de misstänks också för grov stöld

9 mars väcker åklagare en så kallad bevistalan mot pojkarna vid Varbergs tingsrätt. Det innebär att åklagaren i samråd med sociala myndigheter kommit fram till att en förhandling ska hållas i domstol om vem som gjort vad i villan.

23 mars inleds förhandlingen i Varbergs tingsrätt. Enligt åklagaren kommer mycket vara sig likt en vanlig rättegång med förhör och pläderingar. Men något straff kommer inte utmätas. Pojkarna är fortsatt omhändertagna av sociala myndigheter.

3 maj frias pojkarna eftersom det inte går att klargöra vem som gjort vad.