13 asylsökande i buss parkerade vid polisen

Fredrik Bengtsson, presschef vid Migrationsverket.
Foto: MIGRATIONSVERKET
Foto: Samuel Unéus

En buss med 13 asylsökande parkerade på torsdagskvällen utanför polishuset i Karlstad.

Flyktingarna känner ett obehag inför att flytta in på asylboendet Långserud i Värmland, skriver Nya Wermlands-Tidningen.

– Vi ska ta en kontakt med dem i morgon och prata med dem, säger Fredrik Bengtsson, presschef vid Migrationsverket.

Enligt Nya Wermlands-Tidningen parkerade en buss med 13 asylsökande män från Somalia och Syrien utanför polishuset i Karlstad. Männen ombord på bussen vägrade acceptera flytten från ett slussboende i Skara till Långserud i Värmland.

– Bakgrunden är att de sökande åkt från Skara i dag. Boendet i Skara kan liknas vid en sluss som betyder att man bor under kort tid för att sedan åka vidare till ett mer permanent boende, säger Fredrik Bengtsson, presschef vid Migrationsverket.

Enligt Nya Wermlands-Tidningen trivdes männen bra i Skara och ansåg att boendet i Värmland var allt för nedgånget och oroades över att det ligger mitt ute i skogen vilket de känner ett stort obehag inför.

Upp till Migrationsverket

Nya Wermlands-Tidningen skriver att de asylsökande befinner sig i en utsatt situation och därför inte vill uttala sig.

Polisen i Värmland menar enligt Nya Wermlands-Tidningen att det är upp till Migrationsverket att lösa situationen – något som tidigast kommer hända på fredagen. Busschauffören ska ha tagit in på hotell.

Kommer de få stanna kvar på bussen över natten? 

– De har valt att stanna kvar på bussen. De vill inte lämna den och då får de stanna där över natten så får vi prata med dem i morgon och förklara situationen, säger Fredrik Bengtsson.

Liknande händelse i Östersund

I slutet av december inträffade en liknande händelse vid Grytans asylboende i Östersund. Ett 30-tal flyktingar vägrade då lämna bussen i protest mot boendets placering.

Flera av de inblandade ansåg att de förts bakom ljuset av Migrationsverket då de flyttades från Malmö till Östersund. De nämnde också att de blivit hotade.

– Vi är grundlurade och trakasserade. Ni måste ju komma ihåg att vi är människor också. Jag litar inte ett ögonblick på att Migrationsverket kommer att hjälpa oss, sa en av de asylsökande då.

Ont om platser

Samtidigt menade Migrationsverket att man inte gjort något fel i hanteringen.

– Man har fått information om till vilken ort man ska åka. Tidsaspekten kan vi inte svara för, men vi har inga uppgifter att det framfördes protester då. Informationen gavs också med en tolk närvarande, sa Sophia Öhrvall Lindberg på Migrationsverkets pressavdelning.

Fredrik Bengtsson ser vissa likheter med händelsen i Östersund.

– Precis som vid händelsen i Östersund så handlar det om att man får ordna eget boende om man kan. Men går inte det har man inte rätt att säga var man ska bli placerad. Som situationen ser ut i dag med att väldigt många kommit på kort tid, kan vi inte välja och vraka mellan boendeplatserna heller. Vi får använda de platser vi har att tillgå, säger han.