Fredrik Bengtsson, presschef vid Migrationsverket. Foto: MIGRATIONSVERKETFredrik Bengtsson, presschef vid Migrationsverket. Foto: MIGRATIONSVERKET
Fredrik Bengtsson, presschef vid Migrationsverket. Foto: MIGRATIONSVERKET
Foto: Samuel UnéusFoto: Samuel Unéus
 Foto: Samuel Unéus

13 asylsökande i buss parkerade vid polisen

Publicerad

En buss med 13 asylsökande parkerade på torsdagskvällen utanför polishuset i Karlstad.

Flyktingarna känner ett obehag inför att flytta in på asylboendet Långserud i Värmland, skriver Nya Wermlands-Tidningen.

– Vi ska ta en kontakt med dem i morgon och prata med dem, säger Fredrik Bengtsson, presschef vid Migrationsverket.

Enligt Nya Wermlands-Tidningen parkerade en buss med 13 asylsökande män från Somalia och Syrien utanför polishuset i Karlstad. Männen ombord på bussen vägrade acceptera flytten från ett slussboende i Skara till Långserud i Värmland.

– Bakgrunden är att de sökande åkt från Skara i dag. Boendet i Skara kan liknas vid en sluss som betyder att man bor under kort tid för att sedan åka vidare till ett mer permanent boende, säger Fredrik Bengtsson, presschef vid Migrationsverket.

Enligt Nya Wermlands-Tidningen trivdes männen bra i Skara och ansåg att boendet i Värmland var allt för nedgånget och oroades över att det ligger mitt ute i skogen vilket de känner ett stort obehag inför.

Upp till Migrationsverket

Nya Wermlands-Tidningen skriver att de asylsökande befinner sig i en utsatt situation och därför inte vill uttala sig.

Polisen i Värmland menar enligt Nya Wermlands-Tidningen att det är upp till Migrationsverket att lösa situationen – något som tidigast kommer hända på fredagen. Busschauffören ska ha tagit in på hotell.

Kommer de få stanna kvar på bussen över natten?

– De har valt att stanna kvar på bussen. De vill inte lämna den och då får de stanna där över natten så får vi prata med dem i morgon och förklara situationen, säger Fredrik Bengtsson.

Liknande händelse i Östersund

I slutet av december inträffade en liknande händelse vid Grytans asylboende i Östersund. Ett 30-tal flyktingar vägrade då lämna bussen i protest mot boendets placering.

Flera av de inblandade ansåg att de förts bakom ljuset av Migrationsverket då de flyttades från Malmö till Östersund. De nämnde också att de blivit hotade.

– Vi är grundlurade och trakasserade. Ni måste ju komma ihåg att vi är människor också. Jag litar inte ett ögonblick på att Migrationsverket kommer att hjälpa oss, sa en av de asylsökande då.

Ont om platser

Samtidigt menade Migrationsverket att man inte gjort något fel i hanteringen.

– Man har fått information om till vilken ort man ska åka. Tidsaspekten kan vi inte svara för, men vi har inga uppgifter att det framfördes protester då. Informationen gavs också med en tolk närvarande, sa Sophia Öhrvall Lindberg på Migrationsverkets pressavdelning.

Fredrik Bengtsson ser vissa likheter med händelsen i Östersund.

– Precis som vid händelsen i Östersund så handlar det om att man får ordna eget boende om man kan. Men går inte det har man inte rätt att säga var man ska bli placerad. Som situationen ser ut i dag med att väldigt många kommit på kort tid, kan vi inte välja och vraka mellan boendeplatserna heller. Vi får använda de platser vi har att tillgå, säger han.

Johan Sköld
Johan Sköld

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER