13-åring svalt ihjäl – misstänkt mor släpps

Publicerad

Gjøviks tingsrätt beslutade under onsdagseftermiddagen att släppa den kvinna i 40-årsåldern som misstänks för grov försummelse efter att henens 13-åriga dotter hittades död på nyårsafton i Beitostølen, skriver Dagbladet.

– Att hon förlorat sin dotter är fortfarande en stor sorg, men hon är glad att släppas, säger kvinnans försvarare Aasmund Sand Olav efter förhandlingen, enligt tidningen.

Kvinnan som är i 40-årsåldern och misstänks för grov försummelse efter hennes 13-åriga dotter hittades död i Beitostølen på nyårsafton släpptes under onsdagen efter häktningsförhandlingar i Gjøviks tingsrätt.

Polisen begärde henne häktad och advokaten krävde att hon skulle släppas. Kvinnans försvarare har tidigare kallat sagt att anklagelserna saknar grund och begärde därför att hon skulle släppas.

Tingsrätten fick på försvarets linje och släppte kvinnan efter förhandlingen, skriver Dagbladet.

– Att hon förlorat sin dotter är fortfarande en stor sorg, men hon är glad att släppas, säger kvinnans försvarare Aasmund Sand Olav efter förhandlingen, enligt Dagbladet.

Har vårdats på sjukhus

Mamman har sedan hon greps vårdats på en psykiatrisk avdelning men klassades som så pass frisk att hon kunde förhöras under förhandlingen.

– Hon har suttit i förvar och på sjukhuset när hon samtidigt planerat dotterns begravning, säger Sandblad till Dagbladet.

Misstankarna riktades mot kvinnan efter att sjukvårdspersonalen larmat polisen när de tyckte att dödsfallet var misstänkt när flickan såg tunn ut.

Polisen kom till platsen och även de kom fram till att de skulle undersöka fallet som ett misstänkt dödsfall. Mamman misstänks för grov försummelse för att inte ha gett flickan nödvändig hjälp.

Enligt nära bekanta till familjen, kämpade flickan mot ätstörningar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER