13-åring misshandlad av skötare på BUP

Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg.
Foto: Anders Ylander

Den 13-årige pojken var intagen på Barn och ungdomspsykiatriska avdelningen på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Han behövde få vård – i stället blev han nedsparkad och misshandlad av en manlig skötare.

Trots att skötaren dömdes för misshandeln jobbar han kvar med barn på BUP.

Pojken var intagen inom BUP på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Där vårdas barn med diagnoser som anorexi, depression, ångest, social fobi och psykiatriska funktionshinder.

Den 18 mars 2013 blev den 13-årige pojken arg och sparkade en manlig skötare på benet. Då fällde den manlige skötaren honom till marken genom att sparka på hans ben. Pojken föll handlöst bakåt.

Men skötaren satte sig dessutom gränsle över pojken och höll fast honom.

I domen har mannen berättat att han gjorde som han lärt sig på 80-talet.

Två vittnen

Två andra personer ur personalen bevittnade misshandeln. De menade att pojken bara vägde 40 kilo och var 140 centimeter lång – och att det inte fanns något som tydde på att situationen var hotfull för skötaren. De tyckte att hans beteende var obehagligt och att han agerade i affekt, har de berättat i domen.

Den ena skötaren säger att hon aldrig varit med om något liknande under 14 års arbete inom BUP.

I september i år dömdes mannen till villkorlig dom för misshandel.

Mannen var avstängd från sin tjänst några månader efter händelsen skett då sjukhuset gjorde en utredning - sedan fick han fortsätta arbeta på en annan avdelning inom BUP.

Joakim Kenndal, kommunikationsdirektör på Sahlgrenska, bekräftar att mannen arbetar kvar.

– Tjänsten han har är mest administrativ, men han är fortfarande skötare. Han har hand om saker som vårdprogram, statistik och miljö. Han är också ett stöd för patienterna i deras matsituation.

Han har då direktkontakt med barnen?

– Han träffar tonåringar som har ätstörningar och andra psykiska problem och är ett stöd för dem i deras matsituation. Han är ett stöd i situationen på avdelningen, men även i deras hem, säger Kenndal.

Hur kommer det sig att han arbetar kvar trots att han är dömd för misshandel av ett barn som han har behandlat?

– Det finns flera aspekter kring det. Det är ett arbetsrättsligt svårt läge eftersom vi inte vet vad som skulle ha skett om vi drivit frågan. Vi har också gjort bedömningen att han inte kommer upprepa händelsen eftersom han har arbetat inom psykiatrin länge och gjort det bra. Dessutom har han fått en mer administrativ roll än tidigare.