Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tusentals kvinnor kan ha fått fel cellprovssvar

Foto: ROBIN ARON / ROBIN ARON GT-EXPRESSEN
Enligt sjukhuset har färre avvikande prover än vad statistiskt förväntas hittats.
Foto: Shutterstock
Foto: SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK

Provsvaren från en extern leverantör anlitad av Sahlgrenska universitetssjukhuset för att göra gynekologiska cellprovsanalyser utreds nu.

Det efter att sjukhuset upptäckt att flera prover kan vara felaktiga.

Som mest 13 000 kvinnor kan ha fått felaktiga provsvar.

Det är Sahlgrenska sjukhuset som i ett pressmeddelande går ut med informationen.

Sjukhuset anlitade den externa leverantörerna för att få ner väntetiderna gällande gynekologiska cellprovskontroller. 

Men nu har en kvalitetskontroll som Sahlgrenska gjort visat på att andelen fall med rapporterade cellförändringar är färre än det förväntade antalet i en statistisk mening.

Företaget har haft hand om 13 000 prover, vilka nu eventuellt kan behöva eftergranskas. Enligt sjukhuset handlar det i dagsläget om färre än 100 provsvar där Sahlgrenska bedömning inte överensstämmer med leverantörens.

13 000 prover kan granskas

– När vi upptäckte det här agerade vi omedelbart för att de personer som har fått ett felaktigt svar så snabbt som möjligt ska få ett nytt korrekt svar och eventuellt kallas till gynekologisk undersökning. Det är viktigt att alla ska kunna känna sig trygga med att de svar som vi lämnar ut är korrekta, säger Lars Palmqvist, verksamhetschef för Klinisk patologi och genetik vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset, i pressmeddelandet.

Enligt Sahlgrenska är drygt hälften av fallen bedömda som "utan anmärkning", alltså inte bedömbara. Proven visar inte på någon onormal förändring, men nya prover måste genomföras. Men det finns även ytterligare fall bedömda som "utan anmärkning" där Sahlgrenska bedömer att det finns cellförändringar – som därför måste undersökas igen.

Berörda kontaktas 

Alla kvinnor som fått felaktiga provsvar kommer att kontaktas av sjukhuset via telefon och brev.

–  Vi beklagar situationen och har full förståelse för att detta kan skapa oro. Alla som har lämnat cellprov ska kunna känna sig trygga med att deras provsvar är korrekt. Samtidigt är det viktigt att ha i åtanke att ett avvikande provsvar inte per automatik innebär allvarlig sjukdom. Genom regelbundna kontroller kan vi upptäcka cellförändringar tidigt och därmed hinna behandla i tid. De flesta fallen av livmoderhalscancer upptäcks hos personer som valt att inte delta i screeningprogrammet överhuvudtaget, säger Lars Palmqvist.

Enligt pressmeddelandet lämnas runt 60 000 cellprover i Göteborg under ett år, varav alltså 13 000 har lämnats till den externa leverantören.


LÄS OCKSÅ: Sjuksköterskor flyr Sahlgrenska universitetssjukhuset