Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

120 år gammal skola räddas från rivningshot

Underåsskolan i Gårda.
Foto: PRIVAT

Det väckte uppmärksamhet när fastighetskontoret skickade in en ansökan om rivningslov angående den 120 år gamla Underåsskolan i Gårda.

Nu dras ansökan tillbaka.

– Det blev en olycklig kommunikation där fokuset blev större på att den skulle rivas. Det handlade ju om att utreda alla alternativ innan vi gick vidare, säger Mats Ahdrian (KD), ordförande i fastighetsnämnden, till Göteborgs-Posten.

Ansökan om rivningslov gjordes på grund av att skolan var i så dåligt skick att tjänstemännen på fastighetskontoret ville göra en insamling av så mycket material som möjligt och presentera det för politikerna under våren.

Detta tolkades av många politiker som att det redan var klart att skolan skulle rivas och det presenterade flera olika förslag om att rädda skolan.

”Det är ett viktigt hus att bevara”

En enig fastighetsnämnd har nu dragit tillbaka ansökan om rivningslovet. 

– Det är ett viktigt hus att bevara och vi kommer få upp ett förslag till beslut på nästa möte i mars. Byggnaden måste rustas upp för att den börjat sätta sig. Det kostar väldigt mycket pengar. Hyrorna är väldigt låga och man har inte sparat pengar till upprustningen. Sedan är frågan hur man ska hantera situationen, där finns det många olika tankar. Det är viktigt att det finns föreningslokaler, rep­lokaler med mera. Samtidigt är det viktigt att bevara kulturhistoriska byggnader, säger Emmali Jansson (MP), andre vice ordförande i fastighetsnämnden, till tidningen.

Fastig­hetskontoret bedömer att det kommer att kosta minst 20 miljoner att rusta upp skolan.