Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

12-åring pressad av rosförsäljare

Två kvinnliga rosförsäljare ska ha tvingat en 12-årig flicka att köpa en ros för 500 kronor.Foto: POLISEN
Åklagaren menar att kvinnorna konsekvent inriktat sig på gamla och unga som har haft svårt att freda sig.Foto: POLISEN

Två kvinnliga rosförsäljare tvingade en 12-årig flicka att köpa en ros för 500 kronor.

Flickan blev beordrad att ta ut en 500-lapp ur en bankomat varpå kvinnorna tog sedeln ur hennes hand och försvann från platsen.

Det menar kammaråklagare Jörgen Bengtsson, som nu åtalar kvinnorna för olaga tvång och grov stöld.

– Jag blev livrädd, säger den 12-åriga flickan i förhör.

Händelsen utspelade sig i december i fjol i Varberg.

Polisen fick larm om att åka till en gata i centrala Varberg där en 12-årig flicka uppgett att hon blivit tvingad att köpa en ros för 500 kronor av två kvinnor. Polisen fick också uppgifter om en bil som skulle kunna vara kopplad till förövarna och på sin väg till platsen skymtade polisen nämnda bil. Polisen stoppade bilen och upptäckte en bukett rosor på golvet. Två misstänkta kvinnor greps och blev sedan anhållna av åklagare.

Åtalas för olaga tvång

Nu har de misstänkta kvinnorna åtalats vid Varbergs tingsrätt. De åtalas på två punkter: Dels för olaga tvång. Dels för grov stöld. Alternativt ska gärningen betraktas som utpressning.

Enligt åklagaren Jörgen Bengtsson ska brottet bedömas som grovt då han menar att kvinnorna har tagit pengarna ur 12-åringens hand och att brottet varit särskilt hänsynslöst på grund av offrets låga ålder.

Den 12-åriga flickan uppger i förhör att hon var väldigt rädd vid händelsen och att hon kände sig tvingad att ta ut pengarna då kvinnorna hade en aggressiv stil.

– Sen kände jag mig mer och mer liksom tvingad eller hur man ska säga det, tvingad att ge dom pengarna.

Åklagarens bevisning består bland annat av kamerabilder från bankomaten som ska visa hur den 12-åriga flickan tvingas ta ut pengarna. En filmsekvens ska också visa hur en av kvinnorna kommer över pengar från en äldre dam med rullator. Åklagaren menar att kvinnorna konsekvent inriktat sig på gamla och unga som har haft svårt att freda sig från "deras påträngande beteende".

Nekar till brott

De två misstänkta kvinnorna nekar till brott. 

Enligt kvinnorna sålde de rosen till flickan utan att tvång ska ha varit inblandat. De menar också att det inte ska ha rört sig om så mycket som 500 kronor.

– Jag gick fram till en fröken, en dam, en tjej och hon gav mig pengar men jag tvingade henne inte. 

– Jag fick lite pengar, jag vet inte riktigt. Ett två hundra kanske, jag är inte så bra på de här pengarna, säger en av de misstänkta kvinnorna i förhör.

En av kvinnorna är sedan tidigare dömd för att ha begått brott i Sverige, vilket framgår av förundersökningen.

 

LÄS OCKSÅ: 10-åring rånad av barngäng