Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Amir, 12, knivmördades – fallet går till domstol

Amir Abdulrahman blev knivskuren till döds.Foto: PRIVAT
Mordet skedde på en skola i Kortedala i mars.Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT / TT NYHETSBYRÅN

I slutet på mars knivskars tolvårige Amir Abdulrahman så svårt att han avled vid en skola i Kortedala i Göteborg.

Nu har åklagaren lagt fram en så kallad bevistalan mot den misstänkte, som är 13 år.

Den misstänkte kan på grund av sin ålder inte åtalas eller dömas för brottet, men en bevistalan kan klargöra vad som hänt vid en förhandling i domstol. 

Den tragiska händelsen ägde rum i mars.

Polis fick larm om att en 12-årige pojke hade knivhuggits vid Utmarksskolan i Kortedala. Det visade sig att hugget tagit i halsen. Efter några timmar kunde polisen lokalisera den misstänkte gärningsmannen: en 13-årig pojke.

Senare meddelades att det 12-åriga offret, Amir Abdulrahman, hade dött av sina skador.

Nu har åklagaren Mats Ihlbom, efter att ha hållit i en LUL 31-utredningen (lagen med särskilda bestämmelser om unga lagöverträdare) med brottsrubriceringen mord, lämnat in en så kallad bevistalan mot den misstänkte 13-åringen, vilket GP var först med att rapportera. 

Fallet går till domstol

Det innebär att fallet går till domstol och att rätten ska reda ut vad som har hänt. Den misstänkte gärningsmannen, som inte är straffmyndig, kan dock inte fällas för brottet.

I första hand yrkar åklagaren på att gärningen ska bedömas som mord. I andra hand som synnerligen grov misshandel och grovt vållande till annans död.

– Bevistalan innebär att man håller en förhandling som är ganska lik en vanlig förhandling. Man försöker klarlägga vad som har hänt och om den här personen som vi befarar begått gärningen gjort det eller inte. Efter det är det punkt. Man går inte vidare med några påföljder, eftersom personen i fråga är under 15 år, säger Mats Ihlbom.

Åklagare Mats Ihlbom.Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN

Ihlbom har tidigare motiverat bevistalan så här:

– Annars avslutas bara utredningen i enlighet med LUL, med syftet uppnått. Då kommer jag aldrig kunna svara på en enda fråga om vad det är som har hänt eller vad jag har kommit fram till. Då kan det spekuleras hej vilt kring vad det egentligen var som hände, har han sagt till Aftonbladet.

Konflikt före mordet

Anhöriga till Amir Abdulrahman har tidigare berättat för GT att mordet föregicks av en konflikt mellan Amir och andra ungdomar. När Amir dödades hade han inte varit i skolan på tio dagars tid och socialtjänsten ska ha varit informerad om läget.

Varken skolans rektor eller socialtjänsten har dock velat kommentera uppgifterna och har hänvisat till den pågående polisutredningen respektive sekretess.

Enligt GP förnekar 13-åringen brott.