TYSKA KYRKAN. Här bakom Tyska kyrkan mitt i centrala Göteborg försökte de tre unga rånarna tvinga av en 23-årig man pengar. Foto: Stephan Berglund
TYSKA KYRKAN. Här bakom Tyska kyrkan mitt i centrala Göteborg försökte de tre unga rånarna tvinga av en 23-årig man pengar. Foto: Stephan Berglund

12-åring: Jag skjuter igen om det behövs

Publicerad
Uppdaterad
GÖTEBORG. 12-åringen och kompisarna var ute pengar. Tillsammans stoppade de en 23-årig kille på Norra Hamngatan mitt i centrala Göteborg.
- Jag gillar inte att skjuta folk, men jag har gjort det förr och jag kan göra det igen om det behövs, sa 12-åringen och drog fram en pistol enligt offret.
Trion tvingade sedan honom att gå med dem bakom Tyska kyrkan där de på nytt krävde att få pengar.
12-åringen gjorde flera gånger mantelrörelse på pistolen.
- Han med pistolen ville att jag skulle gå med till en bankomat och ta ut pengar.
Rånförsöket inträffade en torsdagseftermiddag i januari i år.
Offret hade parkerat sin bil och var på väg för att möta sin flickvän, de skulle gå och äta middag, när de tre rånarna slog till.

Pistolen en attrapp

- Jag hade 500 kronor i plånboken som jag funderade på att ge dem, har han berättat.
Bankomatkortet var dock obrukbart.
- Jag var givetvis rädd.
I något skede förstod han dock att pistolen som han först trodde var riktig var en pistolattrapp och då beslöt han gå därifrån och larma polisen.
- Jag blev sedan uppringd av polisen som berättade om en liknande händelse som inträffat vid Schillerska gymnasiet och att man gripit tre personer.
Han följde med polisen och kunde direkt peka ut två av killarna som försökt råna honom, bland annat 12-åringen med polisen.

Ovanligt unga

En av polisens hundpatruller fann sedan efter sökning den aktuella pistolattrappen slängd under en bil på skolgården.
- Det är naturligtvis väldigt ovanligt med så här unga personer i sådana här sammanhang, säger kammaråklagare Per-Erik Rinsell.
- Vi har informerat de sociala myndigheterna om 12-åringen.
Det har man även gjort med den 13-årige kompisen.
Däremot har deras 15-årige kamrat åtalats misstänkt för försök till rån alternativt medhjälp till försök till rån.
Samtliga tre nekar till att ha utfört rånförsöket utmed Norra Hamngatan.
Ingemar Nilsson
Ingemar Nilsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER