Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

12-åriga Elin var ensam med vargen

"Lite läskigt". Elin Oskarsson, 12, visar var hon stod öga mot öga med vargen i centrala Falkenberg. Foto: Niklas Henrikczon
Foto: Niklas Henrikczon

FALKENBERG. Verklighetens Rödluvan heter Elin Oskarsson. På väg till skolan mötte hon vargen - mitt i centrala Falkenberg.

– Det kändes som om hans ögon nästan såg igenom mig, det var lite läskigt, säger hon.

Flera personer observerade under gårdagen den urbana vargen som efter ett dopp i Ätran fortsatte sin stadsvandring till Varberg.

När 12-åriga Elin Oskarsson gick till skolan i går morse var hon lite tidigt ute och valde att gå en omväg för att slippa sitta och vänta i skolan på att lektionerna skulle börja.

Omvägen - genom en skog - skulle vara det som fick hennes klasskompisar att senare kalla henne för Rödluvan nummer två. Plötsligt stod hon öga mot öga med en varg.

– Den var cirka tio meter från mig. Först trodde jag att det var en hund och blev bara förvånad, men sen när jag förstod att det var en varg blev jag rädd och stod helt still. Jag ville inte att den skulle jaga mig, säger hon.

"Stannade och tittade tillbaka"

Vargen gick sakta mot Elin och hon vågade knappt andas, när det var sex meter mellan henne och djuret vände den om och sprang till skogs.

– Fast den stannade och tittade tillbaka på mig, det kändes som om hans ögon nästan såg igenom mig, det var lite läskigt.

Sen sprang hon till skolan - uppjagad - och berättade vad som just hänt. Men ingen trodde henne, inte ens hennes mamma. Men till slut blev hon trodd.

– Jag menar, jag var ju säker på att det inte var en räv, jag vet ju hur en räv ser ut, säger Elin.

Och visst vet hon det. Pappa är jägare och redan i ettårsåldern satt hon i ryggsäcken med ute på jaktpassen.

– När jag berättade för honom att jag mött en varg blev han jätteavis. 1-0 till mig.

Simmade över Ätran

Vargen tog sig sedan - efter att ha simmat över Ätran - till Varberg där den strök runt på de centrala gatorna.

Tommy Berglund på länsstyrelsen berättar om många observationer av vargen under gårdagen. Elin Oskarsson var den första att se djuret.

Men ännu har han inte identifierat vilken varg det handlar om. En ny spårning kommer att påbörjas i morgon. Nu hoppas han bara att vargen får en lugn natt utanför Varberg, där den tros befinna sig.

– Det är olyckligt att folk förföljer vargen, för att ta bilder och liknande. Den blir stressad. När det var som värst i Varberg tillkallades polis för att hålla folk borta, säger Timmy Berglund.