Christian och Robin träder för första gången fram och pratar om fallet i SVT:s "Dokument inifrån". Foto: SVTChristian och Robin träder för första gången fram och pratar om fallet i SVT:s "Dokument inifrån". Foto: SVT
Christian och Robin träder för första gången fram och pratar om fallet i SVT:s "Dokument inifrån". Foto: SVT
Kevin hittades död på en lastpall vid Kyrkvikens strandkant i Glafsfjorden i Arvika i augusti år 1998. Foto: TOMMY PEDERSENKevin hittades död på en lastpall vid Kyrkvikens strandkant i Glafsfjorden i Arvika i augusti år 1998. Foto: TOMMY PEDERSEN
Kevin hittades död på en lastpall vid Kyrkvikens strandkant i Glafsfjorden i Arvika i augusti år 1998. Foto: TOMMY PEDERSEN
En polisman lägger blommor vid platsen där Kevin mördades i augusti år 1998. Foto: STEFAN HYTTFORSEn polisman lägger blommor vid platsen där Kevin mördades i augusti år 1998. Foto: STEFAN HYTTFORS
En polisman lägger blommor vid platsen där Kevin mördades i augusti år 1998. Foto: STEFAN HYTTFORS

12-årig pojke erkände: Var med när Kevin mördades

Publicerad

Bara veckorna efter mordet på Kevin i Arvika gjorde en tolvårig pojke ett erkännande för polisen.

Han berättade att han varit med när fyraåringen misshandlades till döds.

Men senare var det helt andra barn som pekades ut som gärningsmän.

Kevin, 4, hittades död på en lastpall vid Kyrkvikens strandkant i Arvika den 16 augusti 1998 och tidigt lade polisen fokus på att det kunde ha varit barn som mördat barnet.

I början av november september 1998 gick spaningsledaren Rolf Sandberg ut och bekräftade barnspåret. I samband med det hade en 12-årig pojke erkänt att han delvis varit delaktig i mordet, skrev Expressen i en artikel dagen därpå.

 

LÄS MER: Här förhörs femåringen om mordet på Kevin

 

Pojken ska ha berättat för polisen att han varit med när Kevin misshandlades till döds.

Vid den tidpunkten hade polisen redan börjat hålla förhör med sjuårige Christian och hans femårige lillebror Robin, som dessutom vallats på mordplatsen. Christian och Robin hade tillsammans med familjen tidigare kommit in till polisstationen efter att lillebrodern berättat för sina föräldrar att han blivit vittne till när Kevin bragdes om livet.

kevins namn inristat i en björkstam i närheten av platsen där han hittades död.Foto: TOMMY PEDERSEN

Telefonerna avlyssnades olagligt

Under utredningens gång var det ett stort antal barn som förhördes. I rapporten "Kevin-fallet", som initierades av polisen, skriver spaningsledaren Rolf Sandberg och frilansjournalisten Nina Hjelmgren att det var svårt att "få barn att tala sanning".

"Polisen upplevde det som att många av barnen ljög om allt möjligt", står det i rapporten.

I den står det även att polisen lockades in på många sidospår och den 18 september, några veckor efter att 12-åringen uppgett att han hade del i Kevins död fördes i stället den då 13-årige Marius och hans jämngamla kamrat upp som skäligen misstänkta. Deras telefoner blev bland annat olagligt avlyssnade.

Robin och Christian pekades ut

Men det var varken Marius, hans kamrat eller den 12-årige pojken som pekades ut som skyldiga för Kevin-mordet.

 

LÄS MER: Polisens olagliga metod – telefonavlyssnade barn

 

Det var i stället sjuåringen och femåringen, Christian och Robin, som efter drygt 30 förhör ska ha erkänt för polisen att det var de som dödade sin lekkamrat. Enligt SVT och Dagens Nyheter spelades erkännandet aldrig in och själva säger bröderna till SVT:s "Dokument inifrån" att de inte har några minnen av händelsen.

Femårige Robin förhörs av spaningsledaren Rolf Sandberg i bilder som SVT visar.Foto: SVT

Förundersökningen kring mordet i Arvika år 1998 har tidigare i veckan öppnats upp på nytt av chefsåklagaren i Värmland, Niclas Wargren.

 

Senaste nytt från Västsverige i GT:s mobilapp. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android

Relaterade ämnen
Jonathan Berntsson
Jonathan Berntsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER