11 mysiga kaféer i Göteborg i vinter

I kaféstaden Göteborg finns massor av mysiga kaféer.
Foto: Superstudio D&D/Göteborg & Co

I Göteborg vimlar det av mysiga fik, både klassiska konditorier och trendiga kaffebarer. Det finns smultronställen att upptäcka i varje stadsdel. 

Här är elva tips!

Da Matteo

Victoriapassagen på Södra Larmgatan, Magasinsgatan 17A, Sprängkullsgatan 10A, Drottninggatan 58 och Vallgatan 5.

Första stället var espressobaren i Victoriapassagen, sedan har företaget vuxit och finns på flera platser i stan. Bakar eget surdegsbröd utan tillsatser och har eget kafferosteri på Magasinsgatan. Senast tillskottet i Da Matteo-familjen är kaféet på Drottninggatan.

Da Matteo Vallgatan.
Foto: Dino Soldin/ Göteborg & Co

Konditori Brogyllen

Västra Hamngatan 2

Ett riktigt klassiskt konditori i kontinental stil med bakelser, stora smörgåsar och lättare mat som pajer och sallader. Fin lokal i två våningar med utsikt över kanalen, och i taket hänger kristallkronor. Brogyllens eget bageri i Mölndal står för alla bakverk.


LÄS OCKSÅ: Göteborgskafé utsågs till ett av världens bästa kaféer


Café Husaren

Haga Nygata 24

Här hittar du enorma kanelbullar och även andra rejält stora bakverk, exempelvis cookies och chokladbollar. Erbjuder även väl tilltagna räksmörgåsar, köttbullsmackor och många sorters teer och kaffe med italienskt stuk.

Café Husaren i Haga.
Foto: Superstudio D&D/Göteborg & Co

The Kitchen

Skanstorget 1

Kreativt, intimt kafé med ett utbud av bakverk och rätter där även veganer och glutenintoleranta kan hitta flera alternativ.  Hälsosam mat, spännande bakverk och gott kaffe.


Bar Italia

Prinsgatan 7

Marknadsför sig som "Mer Italien än Italien". Litet kvarterskafé med kaffebar, frukost och lunch. Alla råvaror kommer från Italien. Ett ställe med många stamkunder, särskilt tidiga morgnar och på lunchen.


Kalei Kaffebar

Kyrkogatan 13

Severar handbryggt kaffe, frukost, lunch och fika. Kaffet köps direkt från kaffebönder i hela världen och rostas på plats i lokalen. Maten är oftast vegetarisk och det finns både klassiska kanelbullar och nytänkande smaker som exempelvis rawpraliner.


Egg & Milk

Övre Husargatan 23

Här kan du äta en härlig amerikansk brunch och det serveras en lång rad olika sorters bagels och även tjocka amerikanska pannkakor med sirap. Stället är inrett som en amerikansk diner från 1950-talet. Här finns också milkshakes, smoothies och färskpressade juicer. Alla torsdagar: "All you can eat pancakes".

Egg & Milk på Övre Husargatan är inredd som en amerikansk diner.
Foto: Egg & Milk

Bönor & Bagels

Linnégatan 48

Mellan hållplatserna Olivedalsgatan och Prinsgatan ligger detta mysiga krypin som också har en uteservering med filtar året runt när vädret tillåter. Serverar gott kaffe, nyttiga juicer och en uppsjö av olika nybakade bagels som också går att köpa med hem styckvis.


Ahlströms konditori

Korsgatan 2

Klassiskt konditori i genuin miljö som funnits i Göteborg sedan 1901. Delar av originalinteriören finns kvar. Här serveras hembakade bullar, tårtor, muffins, wienerbröd och matbröd med mera. Allt bakas på våningen ovanför konditoriet.

Ahlströms - klassiskt konditori i Göteborg.
Foto: LARSERIC LINDEN

Bar Centro

Kyrkogatan 31

Espressobar i liten lokal med pallar att sitta på, men många dricker sitt kaffe på stående fot utanför på gatan. Grillade smörgåsar och söta kakor. Är även restaurang och bar som bland annat serverar naturviner. 


Johan & Nyström

Avenyn, Östra Hamngatan och Nordstan.

Driver tre populära kaffebarer/konceptbutiker i Stockholms innerstad och även på Arlanda. Finns dessutom i Helsingfors. Nu, i början av december, öppnar Johan & Nyström tre kaféer/butiker i Göteborg: På Avenyn, i Nordstan och på Östra Hamngatan. De två senare öppnar delar av lokalen innan det är helt ombyggt. Beskriver sig själva som landets första specialkafferosteri, grundat 2004, som "tar kaffeupplevelsen bortom det förväntade".