Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

11-åriga Walters skräck- upptäckt i Icas vindruvor

Walter, 11, gjorde den fasansfulla upptäckten.
Foto: PRIVAT
Walter, 11, med mamma Heli.
Foto: PRIVAT
Vindruvan är genomborrad av en vass, rostig ståltråd.
Foto: PRIVAT
Vindruvan är genomborrad av en vass, rostig ståltråd.
Foto: PRIVAT
Det var i den här vindruveförpackningen som vindruvan med ståltråden låg i.
Foto: PRIVAT

Walter, 11, avnjöt ett paket gröna vindruvor från Ica när han gjorde den fasansfulla upptäckten.

En av vindruvorna var genomborrad av en lång, rostig och sylvass ståltråd.

Nu vill Walters mamma Heli varna andra.

– Jag blev rädd. Jag tänker på att det hade kunnat gå illa och att det skulle kunna hända andra. Yngre barn eller äldre människor kanske inte hade upptäckt ståltråden, säger hon.

Under måndagskvällen skulle elvaåriga Walter från Göteborg avnjuta ett paket gröna vindruvor från Ica medan han spelade datorspel i sitt rum.

Men druvupplevelsen skulle komma att bli allt annat än trevlig. En av vindruvorna var nämligen genomborrad av en rostig och sylvass ståltråd. I en annan vindruva satt ståltråden fast inne i själva druvan. Walters mamma Heli berättar själv om händelsen:

"Hade kunnat gå illa"

– Walter satt inne på sitt rum och och knaprade på vindruvorna. Plötsligt sprang han ut till mig och visade vindruvan med ståltråden. Han var lite småskärrad och sa till mig att: "Mamma, det här kanske man borde klaga på."

Vad tänkte du då?

– Jag blev rädd. Jag tänker på att det hade kunnat gå illa och att det skulle kunna hända andra. Yngre barn eller äldre människor kanske inte hade upptäckt ståltråden, säger hon.


LÄS MER: Obehagliga upptäckten mitt i fredagsmyset 


Dagen efter upptäckten känner sig Heli fortfarande uppskakad.

– Jag är lite skärrad. Jag är glad att Walter inte svalde vindruvan.

Heli har varit i kontakt med Ica Sveriges kundtjänst dit hon skickat bilder på vindruvan samt biten med ståltråd.

Ica Sverige: Sällsynt

Anders Axelsson är kvalitetschef för frukt och grönt på Ica.

– Jag har precis tagit del av reklamationen. Vi får göra en utredning för att försöka besvara hur ståltråden har hamnat i asken, säger han.

Hur kunde detta ske?

– Både vi och våra leverantörer gör kvalitetskontroller i flera steg. Både gällande packning i lager och i butik. Just nu är det för tidigt att säga i det här fallet, det vet vi inte.

Anders Axelsson berättar att det tidigare skett att fel saker har hamnat på fel plats, men menar att det är väldigt sällsynt med den här typen reklamationer.

Familjen kommer att kompenseras av Ica med en värdecheck som motsvarar värdet av vindruveasken.

Är det en rimlig kompensation?

– Kompensationen för reklamationer kan variera från fall till fall. I detta fall är det en policy vi har för den här typen av reklamationer. 

Men det skulle ju kunna vara potentiellt dödligt om någon svalde ståltråden?

– Ja. Det stämmer ju. Om man sväljer en ståltråd är det verkligen illa. Men vi har en policy som vi följer och det är från fall till fall. I det här fallet är den här typen av kompensation som gäller. 

Anders Axelsson säger att det inte är aktuellt att återkalla leveransen av vindruvor i nuläget och att vindruvan först måste undersökas innan eventuella åtgärder kommer att vidtas.

Att äta vindruvor inom den närmsta framtiden är inget som är aktuellt för varken Walter eller mamma Heli.

– Inte på ett tag i alla fall. Man får vara väldigt försiktigt. Om tråden inte stuckit ut som den nu gjorde, kanske vi inte hade upptäckt den. Då kan det vara för sent, säger Heli.