Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

108 personrån i sommar – gängen jagar offer nattetid

108 personrån har skett hittills i sommar.
Foto: FRITZ SCHIBLI
Gärningsmännen söker sina rånoffer vid kollektivtrafikens knutpunkter, enligt polisen.
Foto: PETER MAGNUSSON

På kvällar och nätter driver ungdomsgängen runt vid centrala hållplatser i en ständig jakt på rånoffer.

108 personrån har skett i centrala Göteborg under sommaren.

– De anfaller i flock, omringar offret och är hotfulla, säger kommissarie Thomas Pettersson.

Ännu en rånvåg drabbade centrala Göteborg under helgen.

Inom loppet av några timmar drabbades sammanlagt sju personer när fyra personrån skedde på Korsgatan och Avenyn samt i Slottsskogen och Vasastan under natten mot söndag. 

Vid åtminstone två av fallen har offren dessutom misshandlats. Vid rånet på Korsgatan fick ett av brottsoffren föras till sjukhus sedan det utdelats både slag och sparkar. 

Personrånen har varit återkommande under sommaren.

Bankomaten på Korsgatan, där ett av helgens rån skedde.
Foto: Alfred Dikalow

GT har de senaste veckorna bland annat rapporterat om knivrån vid Oscar Fredriks Kyrka och Gustav Adolfs torg. Under natten mot den sjätte augusti skedde fyra rån inom loppet av fem timmar på Rosenlundsplatsen, vid Brunnsparken, på Östra Larmgatan och utanför Hotel Eggers på Drottningtorget. 

En man i 20-årsåldern knivskars också till döds, i samband med ett rån, i mitten av juli.

”Personrånen går upp”

Frågan om personrånen i Göteborg lyftes fram under GT:s utfrågning under kulturkalaset av Anders Börjesson, biträdande polisområdeschef i Storgöteborg:

– Vi kan se att personrånen går upp, inte jättemycket, men de går upp.

– Personrån är ett fruktansvärt brott egentligen, som vi har alldeles för många av i Göteborg. De som råkar ut för det tappar sin trygghet och mår dåligt långt, långt efter rånet ägt rum. Det är något vi absolut måste ta krafttag mot. 

Anders Börjesson, biträdande polisområdeschef i Storgöteborg.
Foto: Polisen

Thomas Pettersson, kommissarie och analytiker på polisen i Göteborg, har nu tagit fram statistik över personrånen i centrala Göteborg. 

Under juni, juli och augusti förra året rapporterades 104 rån. 

Under juni, juli och fram till den 25 augusti i år har redan 108 rån skett.

Även om några dagar ännu återstår av augusti innebär siffrorna alltså att antalet rån kommer att öka något i år jämfört med förra sommaren. 

Flest rån i juni

Flest brott i år skedde under juni då 39 rån inrapporterades. Det är en fördubbling jämfört med de 21 rån som skedde under juni 2018. 

Polisens Thomas Pettersson om siffrorna:

– Sommarmånaderna brukar vara värst när det gäller personrån. Vi får se vad som händer under resten av augusti men det ser trots allt ut att bli ganska liten skillnad jämfört med förra året. 

Strax utanför Hotel Eggers har ett av personrånen skett.
Foto: Andreas Andersson
Flera rån har också skett vid Nordstan.
Foto: LOVISA WALDECK

– Men man måste ändå säga att det här är alldeles för många brott och siffrorna för juni sticker ut. 

Rånen utförs enligt Pettersson ofta av ungdomar, en del så unga som 13 år, och även brottsoffren är inte sällan yngre personer. 

Fristående grupper

Gärningsmännen verkar i grupp, i mindre ungdomsgäng utan några direkta kopplingar till de tyngre kriminella nätverken i Göteborg. 

– Många av dem kommer från utanförskapsområdena. De bildar sina egna små fristående, autonoma grupper. Detta är inget som de stora nätverken håller på med, det är för smått för dem. 

Kvälls- och nattetid driver ungdomsgängen runt i centrala Göteborg i jakt på offer.

– De drar runt inne i stan i grupper och letar efter offer, ofta vid kollektivtrafikens knutpunkter där det finns många personer att råna, säger Pettersson.

De ”hot spots”, områden med ett stort antal rån, som polisen pekar ut är Kungsportsavenyn, Vasagatan, Järntorget, Brunnsparken, Drottningtorget och Nordstan.

Flera rån har skett på avenyn.
Foto: HENRIK JANSSON

Offren rånas ofta på värdesaker och märkeströjor. Byten som ofta inte är värt mer än några hundralappar. Men, enligt Pettersson, söker gärningsmännen också något annat med sina rån.

– Det är ett sätt att visa sin makt. De vill dominera platser. Det gör man genom att sätta skräck i andra ungdomar. 

– Ungdomsgängen är ofta dubbelt så många än offren. Det agerar sällan ensamma. De anfaller i flock, omringar offret och är hotfulla. 

Flera av sommarens rån är fortfarande ouppklarade men några av dem har kopplats till två 17-åriga pojkar. De sitter nu häktade, på sannolika skäl misstänkta för rån.