Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

100 tunga lastbilar fast i extremhalkan

Enligt ögonvittnen så har uppemot 50 lastbilar fastnat i en backe.
Foto: Mikael Berglund
Det förrädiska väglaget har generat i flera olyckor. E6 är avstängt i norrgående riktning i Munkedal.
Foto: Robert Betzehag
En lastbil kanade in i mittfundamentet på Uddevallabron i morse. Bron stängdes av i sex timmar.
Foto: ROBERT BETZEHAG / RESCUE PHOTO
Söder om Lidköping har en ambulanstransport med patient i kört av vägen.
Foto: Torbjörn Axelsson

Olyckorna avlöser varandra i Västsverige under söndagen.

Under söndagskvällen satt nästan 100 långtradare fast i en backe längs E6.

– Det är någon kilometer med lastbilar på rad. De tar sig ingenstans på grund av snö och is på vägen, säger Jörgen Simonsson, insatsledare vid räddningstjänsten. 

Ett snöoväder drar in över Västsverige och Sverige under söndagen. Ovädret skapar svåra trafikförhållanden och räddningstjänst, polis och ambulans åker skytteltrafiken mellan tillbuden på de västsvenska vägarna från tidig morgon. Ett flertal olyckor skakade E6 under morgonen – bland annat fick Uddevallabron stängas helt i sex timmar efter en lastbilskrasch.

Vid 18-tiden fick Uddevallabron åter stängas efter en ny lastbilsolycka – prognosen är att den ska kunna öppnas först vid midnatt, enligt Trafikverket.

100 lastbilar fast

Runt klockan 20 rapporteras ett stort antal lastbilar ha fastnat i de branta backarna på E6 mellan Stenungsund och Ljungskile och läget är synnerligen besvärligt där.

– Det börjar närma sig ett 100-tal. Det är någon kilometer med lastbilar på rad. De tar sig ingenstans på grund av snö och is på vägen, säger  Jörgen Simonsson, insatsledare vid räddningstjänsten.

Han fortsätter:

– De kommer få övernatta på E6. Ge er inte ut på vägarna.

Trafikverket bekräftar att flertalet lastbilar inte kommer upp för backen – men kan inte specificera den siffran.

– Exakt hur många det är som har fastnat kan jag inte säga, men det är ju inget ovanligt att det den tunga trafiken får det jättesvårt när det blir besvärligt väglag, säger Gunnar Helsing, presskontakt vid trafikverket.

Inledningsvis hade saltbilarna som skulle lösa problemet också problem att ta sig fram till platsen – men innan midnatt så var stoppet avhjälpt.

– Det var som jag trodde, lyckades man bara flytta på lastbilarna som hade fastnat uppe i backen så kunde resten lösa det, säger Jörgen Simonsson.

Vid 20-tiden larmades polis och räddningstjänst också till en trafikolycka där en plogbil har kört av vägen längs E6. Motorvägen var avstängd i södergående riktning i samband med bärgningsarbetet.

Långa köer

En omfattande olycka ägde rum på E6 mellan Munkedal och Håby, avfarterna 99 och 100, vid lunchtid. En lastbil och tre personbilar var inblandade.

– Vägen har varit avstängd i norrgående färdriktning. Det var en lastbil och tre personbilar inblandade, säger Lars Samuelsson vid räddningstjänsten. 

Olyckan orsakade långa köer på vägen. Enligt Samuelsson har en person förts till sjukhus med ambulans.

– Det är ett mycket besvärligt väglag. Det är mycket moddigt med blötsnö, säger Samuelsson.

Tre av de inblandade bilarna ska kunna ta sig från olycksplatsen för egen maskin medan en personbil behöver bärgas.

Samuelsson är övertygad om att olyckan är en följd av det mycket besvärliga väglaget.

Fem bilar i krock

Även i Tingstadstunneln i Göteborg har två av tre filer länge varit avstängda efter en flerbilskrock mitt i tunneln. Krocken inträffade vid klockan 12.45.

– Det är fem bilar som krockat i tunneln, säger Göran Karlbom, vid polisen. 

Också i Stenungsundstrakterna är väglaget besvärligt.

– Det handlar om så besvärlig modd med tjock blötsnö att det är väldigt svårt att kontrollera fordonet om man hamnar i den, säger Jörgen Simonsson, inre befäl vid räddningstjänsten i Stenungsund.

Ambulanstransport i krasch

I höjd med Rabbalshede kolliderade en buss med 16 passagerare in i mitträcket på E6 i  och bara en timme senare åkte en polsk lastbil av vägen och välte på samma sträcka. 

– Det ska vara extremt halt på platsen, säger Stefan Gustafsson, polisens presstalesperson i Region Väst.

Strax före klockan 17 åkte en ambulanstransport av vägen söder om Lidköping. Ambulansen befann sig i utryckning och hade en patient ombord.

– De hade en patient i bilen som inte mår så bra, säger Johan Ljung, gruppbefäl vid polisen i Region Väst.

Vid 18-tiden hade en annan ambulans varit på platsen för att lasta över patienten.

– Inga andra personskador förekom i samband med avåkningen. Nu väntar vi bara på att ambulansen ska bärgas därifrån, säger Johan Ljung.