Foto: FRIDA WINTER/TTFoto: FRIDA WINTER/TT
 Foto: FRIDA WINTER/TT

100 tjänster bort på krisande mediejätten Stampen

Publicerad

Den krisande mediejätten Stampen lägger ett nytt sparpaket. 

I förrförra veckan stod det klart att Göteborgs-Posten och andra tidningar inom koncernen varslar 34 anställda.

Nu är det tryckeriverksamheten som drabbas. Där ska hundra tjänster bort under nästa år. 

Det skriver Stampen i ett pressmeddelande.

Enligt Stampen är det minskade intäkter inom tryckeridelen V-TAB som nu tvingar koncernen till stora personalneddragningar. 

Under våren 2017 kommer 45 tjänster tas bort. Eftersommaren ytterligare 55 tjänster. 

– Det är tungt att tvingas lämna det här beskedet och det är ännu värre för de som drabbas av osäkerheten, säger Peder Schumacher, VD för V-TAB i ett pressmeddelande.

 

LÄS MER: Hjörne tog ut 10 miljoner - 34 tvingas bort 

 

I första vändan, redan nu i vår, ska 38 anställda inom grafikernas avtalsområde och 7 tjänstemän som tvingas gå.

Varsel väntade på krisande Stampen

Att fler varsel var att vänta kunde GT berätta häromveckan då ett sparpaket lades på Stampens tidningar där 34 tjänster ska bort. 

– Vi ser över alla kostnader i hela koncernen. Vi har två affärsområden. Det ena är media, det andra tryck och distribution. I den senare  fortsätter processen. Där jobbar man nu utifrån den strategi som vi  slagit fast och utifrån vilka besparingar som behövs framöver, sa Stampens kommunikationschef Hampus Knutsson så.

På frågan om det kunde bli aktuellt med fler varsel i andra områden, som tryckerierna, svarade han: 

– Det är klart att när intäkterna minskar även för papperstidningarna måste vi kompensera för det.  

 

LÄS MER: Peter Hjörnes lyxliv för miljonerna

 

Intäkterna vikande - Stampen i rekonstruktion

– Det här är en process vi måste ta oss igenom och vi lägger stort fokus på information till medarbetarna och de som drabbas, säger Peder Schumacher i pressmeddelandet och konstaterar att intäkterna är vikande i hela branschen. 

V-TAB ingår i den krisande mediekoncernen Stampen där också tidningar som Göteborgs-Posten, Hallands Nyheter och Bohusläningen ingår. 

V-tab är samtidigt nordens största tryckerikoncern och man har verksamheter i Falkenberg, Landvetter, Norrahammar, Södertälje, Vimmerby och Västerås.

Göteborgs-Posten är Stampens flaggskepp

Sedan i maj genomgår Stampen en rekonstruktion för att komma tillrätta med koncernens stora skulder. Formellt avslutades rekonstruktionen tidigare i oktober men ännu är inte alla delar vad gäller nya finansiärer och Stampen ska i början av nästa år betala delar av de skulder som man skrivit ned under processen.

I koncernen Stampen ingår flera västsvenska medier, med Göteborgs-Posten som flaggskeppet.

Daniel Olsson
Daniel Olsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER