Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

100 miljoner saknas – efter linbanekollapsen

Trafiknämndens ordförande Toni Orsulic (M).
Foto: PRIVAT
Så här skulle linbanan över Göta älv ha sett ut enligt arkitekternas skisser.
Foto: THOMAS HARRYSSON / VÄSTTRAFIK
Kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson (M).
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

Det kollapsade linbaneprojektet har gjort djupa avtryck i kassan för trafiknämnden i Göteborgs Stad.

Nu vill nämnden ha 101 miljoner kronor från kommunen centralt för att täcka kostnaderna – och varnar för konsekvenserna om nämnden inte skulle få pengarna.

– Det skulle påverka verksamheten ganska drastiskt, säger trafiknämndens ordförande Toni Orsulic (M) till Göteborgs-Posten.

Årsrapporten för 2019 klubbades på torsdagens möte i trafiknämnden. Eftersom det blev ett niosiffrigt minusresultat ingick en skrivning om att begära pengar från kommunen centralt för att återställa det egna kapitalet. Enligt rapporten beror det kraftiga minusresultatet på beslutet att avveckla linbanan och kostnader för projekten på Skeppsbron och Vasabron.

– Vi har tvingats använda eget kapital till tillfälliga utgifter för de här projekten. Det hela kommer ned till vilka riskkostnader som ska ligga på oss kontra centralt. Det vi säger är att staden måste ta ansvar för den typen av kostnader, säger trafiknämndens ordförande Toni Orsulic (M) till tidningen.

”Kommunen har inga extra pengar centralt”

Trafiknämndens andre vice ordförande Karin Pleijel (MP) varnar för att trafiknämnden inte kan sköta sitt uppdrag om den inte får pengarna.

– Kommunen har inga extra pengar centralt, utan vi kommer att behöva titta lite närmare på den här begäran för att se vad det är för kostnader och hur vi ska hantera dem. Vi har haft diskussioner om vissa kostnader som uppstod under 2019, till exempel för linbaneprojektet. Vissa kostnader har vi en lösning för, men vi måste analysera det här mer noggrant, säger kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson (M) till tidningen.