Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

100 elever i skolstrejk: Äventyrar vår framtid

100-talet elever på Fjällskolan strejkade på skolan mot beslutet att flytta högstadiet på skolan.
Foto: Läsarbild
Elsa Alm, 14, går i åttan på Fjällskolan i Göteborg och i dag gör hon och hennes skolkompisar sina röster hörda. De protesterar mot beslutet att flytta högstadiet på Fjällskolan till Nordhemsskolan – med en strejk.
Foto: Privat

Elsa Alm, 14, går i åttan på Fjällskolan i Göteborg och i dag gör hon och hennes skolkompisar sina röster hörda.

De protesterar mot beslutet att flytta högstadiet på Fjällskolan till Nordhemsskolan – med en strejk.

– Detta äventyrar vår framtid. Därför strejkar vi, säger Elsa Alm.

Högstadiet ska bort från Fjällskolan och i stället ska Nordhemsskolan ta emot eleverna i sjuan, åttan och nian. Detta för att man i stället ska få in fler förskoleklasser.

Elsa Alm, 14 år, har gått på Fjällskolan sedan förskolan och hon, liksom många av hennes högstadiekompisar, är oroade över förändringen. Att det är blandade åldrar, från de yngsta förskoleeleverna till niondeklassare, skapar trivsel och trygghet menar hon.

– Vi har ett oerhört bra samarbete mellan äldre och yngre elever på skolan. Vi har frilufts- och temadagar ihop, och det är en väldigt fin stämning på Fjällskolan. När jag gick i förskolan hade jag niorna som positiva, mogna förebilder. Och jag tror knappt det är någon mobbning på skolan, säger Elsa Alm.

"Känns jättejobbigt"

Nu tvingas hon och hennes klasskamrater i åttan dessutom gå sitt sista år i en annan skola.

– Det känns jättejobbigt. Nordhemsskolan är en väldigt stor skola och vi får många nya lärare som inte följt oss under vår utveckling. De kommer att få svårt att sätta betyg på oss. Det handlar ju om våra slutbetyg och det känns som om detta äventyrar hela vår framtid, säger hon.

Elsa Alm och några av hennes kompisar har organiserat en protest, en strejk som ska genomföras från klockan 10.30 under torsdagsförmiddagen och vid 11.30-tiden deltog ungefär 100 elever i protesten.

– Vi ska samlas vid huvudentrén och har förberett kampord som vi ska ropa ut, berättar hon. Vi har valt att hålla det hemligt tills dess och vill att strejken ska komma som en överraskning för skolledningen.  Vi har gått runt i klasserna och informerat och då har vi bett lärarna gå ut ur klassrummen.

Oro över beslutet

Elsa Alms mamma Annika Alm har varit mycket nöjd med dotterns skolgång på Fjällskolan.

– Det har fungerat väldigt bra. Många elever har sökt sig hit från andra stadsdelar, säger hon.

I en debattartikel i Göteborgs-Posten i januari uttryckte även försteläraren Peter Persson på Fjällskolan stor oro över beslutet i Majorna-Linné att lägga ner högstadiet på skolan. Han menar att eleverna är de stora förlorarna och att det är ett beslut utan hjärta och förnuft.

– Jag hoppas verkligen att strejken kommer att göra skillnad, säger Elsa Alm.