Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

100 busschaufförer i protest mot attacken

Upp mot 100 busschaufförer protesterade under måndagen mot biljettkontrollanternas behandling av deras kollega. Under måndagen sitter Västtrafik i krismöten med bland annat företaget G4S som genomför kontrollerna och företaget Transdev där chauffören är anställd.
Foto: Lennart Rehnman

Upp mot 100 upprörda busschaufförer protesterade under måndagsförmiddagen mot behandlingen av deras kollega.

Kollegan brottades i fredags ner av flera biljettkontrollanter på väg hem från sitt arbetspass.

Nu öppnar Västtrafik för att bryta avtalet med G4S.

– Om den här typen av agerande fortsätter, då har vi möjlighet att avsluta avtalet, säger Maria Björner-Brauer, chef för Västtrafiks marknads- och försäljningsavdelning.

Det var i fredagskväll som busschauffören iklädd sin arbetsuniform var på väg hem från ett arbetspass.

Vid Hjalmar Brantingsplatsen stoppades chauffören av biljetkontrollanter och slängdes av bussen då han inte hade något giltigt färdbevis att visa upp.

Ett videoklipp som fått stor spridning i sociala medier under helgen visar hur chauffören brottades ner av biljettkontrollanterna efter att han kastades av bussen. En stund senare kom en ilsken väktare och skrek chauffören i ansiktet och frågade om han vill behålla sitt arbete som busschaufför.

Samtidigt satt chauffören med handbojor på marken och försökte förklara sig.

När polisen kom till platsen lugnade situation ner sig. En anmälan om våld mot tjänsteman upprättades samtidigt som chauffören själv gjorde en anmälan mot biljettkontrollanterna gällande misshandel.

"Värsta jag har sett"

Under måndagsmorgonen hölls ett krismöte mellan chaufförernas arbetsgivare Transdev och fackförbundet Kommunal. På plats fanns uppemot 100 busschaufförer för att visa sitt stöd för sin kollega. På plats fanns också fackförbundets huvudskyddsombudsman Lasse Selander.

– Det är det värsta jag sett, det är fruktansvärt, säger Lasse Selander till P4 Göteborg.

Huvudskyddsombudsmannen kräver nu att anmälan mot chauffören dras tillbaka.

En resenär som blev vittne till händelsen säger till GT att hon blev chockad över hanteringen av chauffören.

– Väktaren var helt galen och stod och skrek massa saker. Det var fruktansvärt. Föraren såg förnedrad ut. Tröjan var halvt uppdragen och han fick ta emot mycket våld. Jag lider med mannen. Han var lugn hela tiden och inte aggressiv överhuvudtaget, säger resenären.

Västrafik "Vi är ledsna"

Under måndagen kommer företaget G4S, som är ett av två företag som genomför biljettkontrollerna i Västsverige, att träffa Västtrafik och diskutera igenom händelsen.

– Vi är väldigt ledsna och upprörda efter att ha sett filmen. Det vi får se är helt oacceptabelt. Det går emot våra värderingar och arbetssätt som vi har byggt upp sedan 2013, säger Maria Björner-Brauer, chef för Västrafiks marknads- och försäljningsavdelning.

Under måndagen var hon Västtrafik representant under mötena med G4S och busschaufförens arbetsgivare Transdev.

– Vi vill be föraren och förarkollektivet om ursäkt. Jag förstår att det är många som känner sig kränkta av händelsen.

Kommer ni ha ett avtal med G4S även i fortsättningen?

– Vi ska fullfölja kontraktet. Men vi kan inte ha personer som agerar på det här sättet i Västtrafiks namn. Om den här typen av agerande fortsätter har vi möjlighet att avsluta avtalet.

Hur ska ni kompensera föraren?

– Det har vi inte diskuterat. Vi vill komma i kontakt med honom för att framföra en ursäkt. Det prioriterar vi just nu.

Klara Haage är pressansvarig för Transdev, där busschauffören är anställd. Hon säger att han trodde att det förarbevis han hade på sig räckte för att få åka med bussen.

– Men kontrollanterna tyckte inte det och ville inte släppa av honom. Då uppstod ett handgemäng. Han blev nedbrottad på marken utanför bussen, säger Klara Haage.

Mannen ska ha skadat sin axel och panna i samband bråket. På grund av händelsen har han varit ledig under helgen.

– Han blev lite uppskakad och upprörd. Vi får se om han behöver bli sjukskriven, säger Klara Haage.