Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

10-åring handlade för 6000 – via playstation

Jerry Andell och Maria Sjögren upptäckte att 6000 kronor dragits från deras konto. På två dagar hade Jerrys son på 10 år köpt uppgraderingar till tv-spelet Fifa 14 – utan att legitimera sig.
Foto: Jonas Tobin

På två dagar drogs 6000 kronor från Mariah Sjögrens, 34, konto. Avsändaren? Tv-spelet Fifa 14.

Kortinformationen hade sparats vid ett tidigare köp och därefter kunde 10-åringen i huset shoppa loss i spelet utan problem.

– Det stod en liten ruta om att kortinformationen sparades, men att alla information sparades kunde jag aldrig ens tänka mig. Så är det ju aldrig annars. Det känns väldigt ogenomtänkt när det gäller tv-spel som många barn spelar, säger pappan Jerry Andell, 42.

Mariah Sjögren, 34 och sambon Jerry Andell, 42, kunde inte föreställa sig hur mycket det skulle kosta att låta 10-årige sonen köpa ett tillägg till spelet Fifa 14 på familjens Playstation. 80 kronor kostade det, men två dagar senare hade en mycket större summa dragits.

– Jag brukar kolla mitt kontoutdrag varje dag, men denna gång hade vår dotter lyckats spärrat vår bankdosa. När jag kom in två dagar senare hade det dragits 6000 kronor från "sony network", säger Mariah Sjögren.

"Väldigt ogenomtänkt"

Kortinformationen från det första köpet hade sparats och därefter kunde 10-åringen köpa vad han ville inne i spelet.

– Det stod en liten ruta om att kortinformationen sparades, men att alla information sparades kunde jag aldrig ens tänka mig. Det känns väldigt ogenomtänkt när det gäller tv-spel som många barn spelar, säger Jerry Andell.

Han fortsätter.

– När jag spelar hos till exempel Svenska spel så måste ju jag legitimera mig med de sista siffrorna. I andra fall gäller andra former av legitimering eller koder. Här var det bara att shoppa loss för min son.

Jerry Andell ringde sedan upp företaget för att ifrågasätta systemet. Men de kunde inget göra då den lilla rutan informerat om att all kortinformation sparades.

Vill varna

Därefter gick han in och spärrade kortet så att inhandlingarna i tv-spelet skulle upphöra. Men familjen vill ändå varna andra.

– Första tanken var att om vi har missat detta så kan det finnas fler som har pengar som tickar från ett playstationspel, säger Mariah Sjögren.

Hon fortsätter:

– Du kan bygga upp ett grymt lag, men då kostar det därefter. Vilket barn kanske inte alltid förstår. Han ville bara öppna kistorna och få fördelarna, men förstod inte hur mycket pengar det handlade om. Det var ju bara att klicka på köpknappen.

Och 10-åringen själv har skämts oerhört efter att han förstått hur mycket pengar han spenderat, intygar pappa Jerry, även om han inte skällt på honom.

– Jag visade i sedlar hur mycket pengar det handlade om, då skämdes han jättemycket, grät, och förstod.

Orimligt

Ulrika Edlund, jurist hos konsument, tycker att historien låter orimlig.

– Generellt så är det så att om de inte fått information om hur de fortsatta köpen kommer att gå till, alltså att man inte kommer att behöva legitimera sig, är betalningarna obehöriga, säger hon.

Hon menar att de vid det första köpet borde ha fått information om det fortsatta köpet, och om fallet inte är sådant kan de ta det vidare och göra en anmälan.