1 700 Saab-anställda utan lön i dag

Publicerad
Uppdaterad
TROLLHÄTTAN. Saab räddades på mållinjen från konkurshotet.
Men pengarna är fortfarande slut.
I dag står 1700 tjänstemän på Saab utan lön på kontot.
I dag skulle Saab Automobiles tjänstemän ha fått sin lön, men för andra månaden i rad saknas pengar.
Orsaken sägs vara att en del av de inbetalningar som Saabs investerare lovat att göra inte har betalats in.
Enligt Dagens Industri är det fonden Gemini som inte har betalat in de 230 miljoner kronor i lån som man kommit överens om. Pengarna skulle ha kommit i god tid för att de anställda på Saab skulle få sina löner, men enligt Dagens Industris källor ifrågasattes säkerheten och det uppstod diskussion om legala frågor.
Eftersom Sabbs ledning räknade med de 230 miljonerna, lade man under tiden sina sista pengar på att betala av på skulderna. Detta för att produktionen skulle ha en chans att komma i gång så fort som möjligt.

"Beklagligt"

Nu vet ingen när pengarna kommer. Saab vill inte uttala sig i frågan.
- Jag tycker att det är beklagligt att de som varit inne och jobbat hela sommaren inte får sin lön, medan de kollektivanställda som varit hemma sedan i april får sin, säger Joacim Nyberg, tjänsteman på Saab Automobile till TV4 Nyheterna Väst.
Anette Hellgren, klubbordförande för Unionen, fick beskedet bara en timme innan pressmeddelandet skickades ut.
Men de har lärt sig av händelserna i juni, och kommer att arbeta med processen kring lönerna på samma sätt som då.
- Vi kommer att använda materialet från förra månaden som underlag för att framföra en betalningsuppmaning, säger Anette Hellgren.
Genom att samla in fullmakter från sina medlemmar för en betalningsuppmaning kan de inom sju dagar begära Saab i konkurs, om lönerna inte betalas ut, skriver Dagens Industri.
GT har förgäves sökt Saabs ordförande Victor Muller.
Adrianna Pavlica
Adrianna Pavlica

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER