Originalbilden på snökuken skickades in av Åke Lindgren. Foto: Åke LindgrenOriginalbilden på snökuken skickades in av Åke Lindgren. Foto: Åke Lindgren
Originalbilden på snökuken skickades in av Åke Lindgren. Foto: Åke Lindgren
Facebooksidan "Rädda snökuken" gillas av över 1 500 personer.Facebooksidan "Rädda snökuken" gillas av över 1 500 personer.
Facebooksidan "Rädda snökuken" gillas av över 1 500 personer.
Här är t-shirten som ska rädda den så kallade snökuken. Foto: Privat PrivatHär är t-shirten som ska rädda den så kallade snökuken. Foto: Privat Privat
Här är t-shirten som ska rädda den så kallade snökuken. Foto: Privat Privat

1 500 kämpar för att rädda snösnoppen

Publicerad

Den numera bortskrapade snösnoppen i Göteborg engagerar brett. Nu kräver en Facebooksida med 1 500 medlemmar att is-"konstverket" ska återställas.

– En plojgrej som växte lite snabbare än jag trodde, säger Andreas, sidans skapare.

En del av kampanjen är en t-shirt med budskapet "rädda snökuken".

I helgen blev snoppen, som en okänd upphovsperson skapat på isen i kanalen vid Basargatan, en lokal snackis efter att gp.se skrivit om den. Göteborgaren Åke Lindgren skickade in bilden och resten är ispenis-historia.

– Jag hade det dåliga omdömet att skicka in bilden till en tidning men jag trodde ju aldrig att det skulle bli sånt intresse för detta, har han sagt till GT.

Om snökuken: "Vi glömmer aldrig"

Efter en tid togs verket bort av en saneringsfirma. Men folks engagemang för snoppen har inte upphört för det. En Facebook-grupp med 1 500 medlemmar kräver nu att penisen återställs på kanalens is.

"Vi glömmer aldrig Göteborgs Kommuns svek mot sina medborgare, deras svek mot den fria konsten! Att lägga pengar på att förstöra folklig konst i det offentliga rummet är oerhört, och det kräver handling", står det.

När GT når Andreas, som ligger bakom sidan, säger han:

– Jag startade det som ett skämt. Men det blev faktiskt upprinnelsen till en debatt kring vem som har rätt att publicera sig i det offentliga rummet. Det var så absurt att kommunen la resurser på att försöka städa bort den.

Internationell uppmärksamhet

Is-penisen har uppmärksammats också internationellt, i brittiska The Independent. Och Anneli Hulthén, kommunstyrelsens ordförande, har också nåtts av snökuken:

 

Mattis Wikström
Mattis Wikström

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER