1 500 kämpar för att rädda snösnoppen

Originalbilden på snökuken skickades in av Åke Lindgren.
Foto: Åke Lindgren
Facebooksidan "Rädda snökuken" gillas av över 1 500 personer.
Här är t-shirten som ska rädda den så kallade snökuken.
Foto: Privat Privat

Den numera bortskrapade snösnoppen i Göteborg engagerar brett. Nu kräver en Facebooksida med 1 500 medlemmar att is-"konstverket" ska återställas.

– En plojgrej som växte lite snabbare än jag trodde, säger Andreas, sidans skapare.

En del av kampanjen är en t-shirt med budskapet "rädda snökuken".

I helgen blev snoppen, som en okänd upphovsperson skapat på isen i kanalen vid Basargatan, en lokal snackis efter att gp.se skrivit om den. Göteborgaren Åke Lindgren skickade in bilden och resten är ispenis-historia.

– Jag hade det dåliga omdömet att skicka in bilden till en tidning men jag trodde ju aldrig att det skulle bli sånt intresse för detta, har han sagt till GT.

Om snökuken: "Vi glömmer aldrig"

Efter en tid togs verket bort av en saneringsfirma. Men folks engagemang för snoppen har inte upphört för det. En Facebook-grupp med 1 500 medlemmar kräver nu att penisen återställs på kanalens is.

"Vi glömmer aldrig Göteborgs Kommuns svek mot sina medborgare, deras svek mot den fria konsten! Att lägga pengar på att förstöra folklig konst i det offentliga rummet är oerhört, och det kräver handling", står det.

När GT når Andreas, som ligger bakom sidan, säger han:

– Jag startade det som ett skämt. Men det blev faktiskt upprinnelsen till en debatt kring vem som har rätt att publicera sig i det offentliga rummet. Det var så absurt att kommunen la resurser på att försöka städa bort den.

Internationell uppmärksamhet

Is-penisen har uppmärksammats också internationellt, i brittiska The Independent. Och Anneli Hulthén, kommunstyrelsens ordförande, har också nåtts av snökuken:


https://twitter.com/AnneliHulthen/status/688852904824975360