Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

1 200 grisar dog i brand i ladugårdar

Kraftig brand. Släckningsarbetet var svårt och många grisar brann inne på en gård utanför Trollhättan. Lågorna fick till slut två ladugårdar att kollapsa. Foto: LÄSARBILD

1200 grisar brann inne när två ladugårdar vid en gård i Ulvstorp söder om Trollhättan brann ner under natten till onsdagen.

- Vi fick försöka kyla intilliggande byggnader och forsla ut så mycket djur som möjligt, säger Jonas Gustafsson, inre befäl på Norra Älvsborgs räddningsförbund.

SOS fick larmet om en kraftig brand på en gård i Ulvstorp, söder om Trollhättan, klockan 22.13. Två ladugårdar var övertända när räddningstjänsten kom till platsen och huvudfokus låg framför allt på att hindra lågorna från att sprida sig till andra byggnader.

Cirka 20 brandmän från Lilla Edet, Sjuntorp och Trollhättan kämpade för att besegra den svårsläckta branden.

- En ladugård med stora utrymmen och träväggar brinner fort och bra. Det är svårt att släcka, säger Jonas Gustafsson, inre befäl på Norra Älvsborgs räddningsförbund.

650 kultingar befaras döda

Vid midnatt rasade byggnaderna samman. Totalt ska runt 650 kultingar, 500 så kallade uppväxtgrisar och 50 suggor brunnit inne.

- Grisar är som många andra djur och vill vara där de känner sig trygga, de vill inte gärna gå ut. Smågrisarna fick vi försöka bära ut med våld, säger Jonas Gustafsson.

240 suggor och 600 kultingar kunde räddas och överlevde branden. Även två andra ladugårdar och bostadshuset klarade sig. Det finns inga uppgifter om att någon människa ska ha skadats.

Vid ett-tiden på natten hade brandkåren fått elden under kontroll. Jägare hade också kommit till platsen för att avliva djur som led.

Har startat en förundersökning

Vid halvtvå-tiden på natten arbetade polisen fortfarande för att utreda vad som hänt. Det var i natt oklart vad som orsakade branden.

Polisen har inlett en förundersökning om mordbrand alternativt grov mordbrand.

Vad har fått er att göra det?

- Vi brukar inleda en förundersökning för att få en teknisk undersökning för att se vad som har gått fel. Saker och ting brukar inte börja brinna i så stor omfattning, det kan ju vara ett tekniskt fel, men det får undersökningen utvisa, säger Joakim Hansson, biträdande vakthavande befäl vid polisen i Västra Götaland.