Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

05-beslutet kan bryta mot lagen

Foto: Sara Pettersson

Striden om krogtiderna i Göteborg har tagit en helt ny sensationell vändning.

Enligt den jurist som företräder Park Lanekrögaren Magnus Albrektsson var det ett lagbrott att kommunstyrelsen och kommunfullmäktige ens fattade beslut i frågan.

– Det är endast social resursnämnd som kan besluta om serveringstider säger Albrektsson till GT.

Detta har hänt

I ett brev till kommunstyrelsen i december 2010 krävde polisen att krogarna i Göteborg skulle stänga senast klockan tre för att minska våld och stök.

Krögarna rasade och menade att den egentliga orsaken till utspelet handlade om polisens arbetstider.

Alkoholforskaren Fredrik Spak skrev i en rapport till att det fanns samband mellan krogarnas öppettider och förekomsten av våld. Rapporten ifrågasattes, inte minst för att Spaak själv är organiserad nykterist.

Politikerna i sociala resursnämnden fattade först beslutet att Göteborgs krogar endast ska få servera alkohol till senast klockan tre alla dagar.

Kommunstyrelsen beslutade den 2 maj att krogarna ska få servera alkohol till klockan tre på fredagar och till fem på lördagar.

Den 10 maj kom fullmäktige fram till samma slutsats efter en trixig omröstning.

Hans advokat Lars Salkola hänvisar till en dom i förvaltningsrätten i Stockholm och ett beslut av kommunstyrelsen i Uddevalla.

Besluten om ändrade riktlinjer och serveringstider för alkohol i Göteborg togs först av sociala resursnämnden i Göteborg, sedan av kommunstyrelsen och till slut av fullmäktige.

Det sista beslutet överklagades av Albrektsson som menade att omröstningen inte hade gått rätt till.

Förvaltningsrätten har nyligen fått ett yttrande av Göteborgs kommun.

I dag lämnar Advokathuset Gothia som företräder Albrektsson in ett sensationellt yttrande som hävdar att Göteborgs kommun brutit mot alkohollagen genom att inte låta sociala resursnämnden självständigt fatta beslutet om krogtiderna.

”Fattats i laga ordning”

I skrivelsen hänvisas till en dom i Stockholms förvaltningsrätt. Den ogiltigförklarar Gotlands regionfullmäktiges beslut om riktlinjer för hur krogarna i Visby ska hålla öppet.

Förvaltningsrätten hänvisar till alkohollagen och skriver:

"Av nionde kapitlet, femte paragrafen alkohollagen framgår att fullmäktige ska bestämma de nämnder som ska fullgöra de uppgifter som kommunerna har enligt samma lag. Till dessa uppgifter hör bland annat att anta riktlinjer för serveringstillstånd och att anta tillsynsplan. Lagstiftaren har därmed pekat ut att dessa uppgifter ska ligga på en kommunal nämnd."

Advokat Lars Salkola hänvisar också till ett aktuellt ärende i Uddevalla där kommunens jurister skickat tillbaka ett alkoholärende till socialtjänsten eftersom kommunstyrelsen och kommunfullmäktige inte anses ha rätt att besluta i frågan.

GT kontaktade i går kväll förste stadsjurist Jan Persson i Göteborg.

– Enligt min mening har besluten om serveringstiderna i Göteborg fattats i laga ordning och vi har följt lagen, säger han.