Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sofia blev förlamad efter förlossningen

Sofia Dyberg Bartholdsson.Foto: Privat / Privat
Familjen Bartholdsson. Från vänster: dottern Alicia, pappa Peter, sonen Pontus, mamma Sofia och sonen Milton i mammas famn.Foto: Privat / Privat

Sofia Dyberg Bartholdsson, 33, blev förlamad i benet på grund av epiduralbedövingen hon fick när hon födde barn.

I flera år kämpade Sofia för att få upprättelse.

Hallands sjukhus i Varberg valde att inte göra någon IVO-anmälan.

– Vår familjs framtid är förstörd, säger Sofia Dyberg Bartholdsson.

Augusti 2016 födde Sofia sin son Pontus. Sedan dess har livet inte varit sig likt. Epiduraledövningen i samband med förlossningen gick fel och hon blev förlamad i ena benet.

Sedan dess har Sofia kämpat med att få upprättelse och även den assistansen hon säger sig behöva.

– Det har varit ett rent helvete den här perioden, säger Sofia.

Hallands sjukhus i Varberg har valt att inte ta på sig ansvaret och har inte gjort någon anmälan till IVO, inspektionen för vård och omsorg, vilket Hallands Nyheter rapporterade om först.

Sjukhuset: ”Finns alltid förbättringsmöjligheter”

Enligt lagen ska det göras en IVO-anmälan om en förlossningsskada hade kunnat undvikas.

– Vi har inte rätt till skadestånd heller eftersom ingen tar på sig ansvaret. Rent ekonomiskt har det varit tufft för oss och vi har fått använda våra sparade pengar. Pengar som vi hade planerat bygga ett nytt hus med, säger Sofia.

GT har sökt chefsläkaren Birgitta Lagerqvist utan lycka. Till Hallands Nyheter säger hon:

– Jag kan inte kommentera ett enskilt ärende med hänvisning till tystnadsplikten. Men lagen gör skillnad på undvikbar vårdskada och komplikationer, och det är ibland svårt att se om det hade kunnat undvikas. Jag tycker vi har ett bra arbete för att hantera avvikelser, men det finns alltid förbättringsmöjligheter.

Missade sonens uppväxt

I 18 månader efter förlossningen var Sofia rullstolsburen. Hon hade svåra smärtor och samtidigt skulle hon försöka skapa tid till sin nyfödda son Pontus.

– Det var det värsta. Det första året av min sons liv missade jag, jag har inga minnen från den tiden. Det kommer jag aldrig få tillbaka och det gör mig ledsen, säger Sofia.

Sofia tillsammans med sin son Pontus.Foto: Privat / Privat

Utöver att Sofia har ont i benet och att hon har känselbortfall mår hon i dag bra. Familjen har även utökats med en familjemedlem – sonen Milton. Familjen väljer att blicka framåt i stället för att tänka på det som varit.

– Det känns bra att vi har klarat den här resan och att alla i dag mår bra. För det här har inte varit lätt för någon. Det har påverkat hela familjen, säger Sofia.