Läkaren: Pojkvännen kan lida av allvarlig psykisk störning

Pojkvännen misstänks ha mördat Wilma Andersson.
Wilma Andersson misstänks ha blivit mördad av sin pojkvän.
Foto: PRIVAT/MISSING PEOPLE
Enligt polisen är det mest troligt att det är i pojkvännens lägenhet som Wilma Andersson blev bragd om livet.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Wilma Andersson misstänks ha blivit mördad av sin pojkvän.

Nu uppger läkaren på Rättsmedicinalverket att den 22-årige mannen kan lida av en allvarlig psykisk störning.

– Jag har ingenting att säga om det här, säger hans advokat Beatrice Rämsell.

Torsdagen den 14 november var sista gången Wilma Andersson, 17, syntes till. Det i området Walkesborg i Uddevalla.

Några dagar senare anmäldes hon försvunnen och tidigt riktades misstankarna mot hennes 22-årige pojkvän.

Han häktades senare misstänkt för mord, och i slutet av november gjorde polisen avgörande fynd, en kroppsdel, som gör att de utesluter att Wilma längre är i livet.

Kan lida av allvarlig psykisk störning

En dryg månad senare är pojkvännen, som nekar till brott, fortsatt häktad. Han har genomgått en så kallad mindre sinnesundersökning och nu har resultatet av den kommit, vilket P4 Väst var först med att rapportera.

Det är en läkare på Rättsmedicinalverket som gör utlåtandet och han slår fast att det kan misstänkas att pojkvännen led av en allvarlig psykisk störning vid tidpunkten då polis och åklagare menar att brottet begicks, samt att det kan misstänkas att han led av en sådan när undersökningen genomfördes.

– Jag har ingenting att säga om det här. Jag har inte gått igenom den (sinnesundersökningen, reds. anm.) med min klient ännu, säger mannens advokat Beatrice Rämsell om läkarens slutsatser.

Wilma Anderssons mordmisstänkte pojkvän.
Foto: Privat

Påverkar en persons straff

Om en person anses lida av psykisk störning eller inte är något som påverkar dennes straff, om han eller hon blir dömd för brott.

Om det blir rättegång mot Wilmas pojkvän, och rätten under den kommer fram till att bevisningen är sådan att han anses skyldig, kommer en större rättspsykiatrisk undersökning att genomföras.

Och om läkarna där slår fast det som nu misstänks, att han lider av en psykisk störning, kommer han inte dömas till fängelse utan i stället till rättspsykiatrisk vård.

Polisens taktik i förhörsrummet

Samtidigt som pojkvännen undersökts av läkare fortsätter polisen bedriva sin utredning. Han förhörs regelbundet och åklagaren Jim Westerberg har förklarat att man då och då låter honom ta del av nya bevis.

– Vi släpper mer och mer av utredningen när vi anser att det är dags att höra honom om vissa saker. Vi lägger inte fram allting direkt, utan det är ju han som ska prata och berätta i första hand om vad som har hänt, har Jim Westerberg sagt.

I ett dokument som tidigare skickats in till tingsrätten nämns pojkvännens adress som den misstänkta mordplatsen. Den är också avspärrad och husrannsakningar har genomförts i bostaden.

– Man kan säga att det är mer sannolikt där än på någon annan plats, har Jim Westerberg sagt.

Pojkvännens pappa samt en kvinna i 40-årsåldern har tidigare suttit anhållna i ärendet misstänkta för skyddande av brottsling, grovt brott, samt griftefriden.

De båda nekar till brott, men misstankarna mot dem kvarstår.

Jim Westerberg har tidigare uppgett att polisen har en stängd mängd tips och beslag att analysera. Beslagen fyller flera A4-sidor.

– Det är över hundra beslag och spår som ligger hos NFC, Nationellt forensiskt centrum, och ska analyseras. En del ligger i kö och en del avvaktar man med beroende på vilka resultat andra saker ger, berättade han för en vecka sedan.

Ska begära åtalsförlängning

Utredningen kommer fortsätta över jul- och nyårshelgerna – men på måndagen menade åklagaren att det inte fanns några nya framsteg att berätta.

– Vi jobbar med detta med massa folk på polisen. Vi jobbar med analyser, tittar och kartlägger så mycket vi kan. Syftet är bland annat att hitta resten av kroppen, det är viktigt, samt att hitta andra inblandade om det finns några sådana, säger Jim Westerberg.

Åtal i ärendet ska vara väckt den 3 januari, men åklagaren kommer begära mer tid än så.

– Den 27 december ska jag skicka in åtalsförlängningen. Jag kommer begära en månad till. Så får vi se om det blir en omhäktningsförhandling, säger Jim Westerberg.

TV: Wilma hedrades i centrala Uddevalla

Bilder från minnesceremonin för Wilma Andersson i Uddevalla.