Thomas Olausson krävs på 107 miljoner av Skatteverket.Thomas Olausson krävs på 107 miljoner av Skatteverket.
Thomas Olausson krävs på 107 miljoner av Skatteverket.
Thomas Olausson har köpt stora lägenheter i Miami beach och London. Miami-lägenheten uppges vara 288 kvadratmeter stor.Thomas Olausson har köpt stora lägenheter i Miami beach och London. Miami-lägenheten uppges vara 288 kvadratmeter stor.
Thomas Olausson har köpt stora lägenheter i Miami beach och London. Miami-lägenheten uppges vara 288 kvadratmeter stor.
2004 skrev GT om finansdoldisen och riskkapitalisten Thomas Olaussons villa på Järkholmen i Hovås, den då högst beskattade privatbostaden i Västsverige. Foto: GT 2004-02-242004 skrev GT om finansdoldisen och riskkapitalisten Thomas Olaussons villa på Järkholmen i Hovås, den då högst beskattade privatbostaden i Västsverige. Foto: GT 2004-02-24
2004 skrev GT om finansdoldisen och riskkapitalisten Thomas Olaussons villa på Järkholmen i Hovås, den då högst beskattade privatbostaden i Västsverige. Foto: GT 2004-02-24

Okände toppens lyxliv i paradiset

Publicerad
Uppdaterad

Svenska staten utdelar en rejäl skattesmäll mot en av Västsveriges verkliga doldisar inom finansvärlden. 

Skatteverket kräver 107 miljoner kronor i extra skatt från Hovåsbon Thomas Olausson, 61.

Samtidigt som han levt lyxliv med jättelägenhet i Miami Beach har Olausson, enligt Skatteverket, haft stora utdelningar från bolag på Cypern utan att deklarera i Sverige. 

Den västsvenske riskkapitalisten Thomas Olausson är en av de dolda makthavarna inom svensk finansvärld. 

Han är storägare i medicinteknikbolaget Hansa Medical och har en bakgrund i flera stora börsbolag. Bland annat var han en av de stora ägarna i det framgångsrika västsvenska medicinteknikbolaget Vitrolife där Sahlgrenskas tidigare sjukhusdirektör Barbro Fridén satt i styrelsen.

För tio år sedan utvandrade Thomas Olausson till Storbritannien där han köpte en stor lägenhet i London. Men enligt Skatteverkets beslut återkom han redan efter ett par år till Sverige – tidigare än han själv medgett.

Nu ska han därför betala skatt som svensk skattebetalare också för de åren.

– Vi har ansett att han är obegränsat skattskyldig här i Sverige. Han har erhållit utdelningar på stora belopp, säger Skatteverkets handläggare Eva Hammer.

 

LÄS MER: Miljardärens skattefint synad av Skatteverket

 

107 miljoner till staten

För åren 2011 och 2012 höjs nu finansmannens taxerade inkomst av tjänst och kapital i Sverige med totalt 230 miljoner kronor.

Skatten höjs med 107 miljoner kronor. I den summan ingår också skattetillägg – ett slags straffavgift – med 40 procent. Något Nyhetsbyrån Siren var först att avslöja.

Även en Porsche finns med i Skatteverkets genomgång av Thomas Olausson.

Thomas Olausson, som är registrerad hos Bolagsverket som aktiv i 190 bolag varav flera fastighetsbolag, har engagerat två affärsadvokater vid advokatfirman Morris AB för sin sak. Johanna Eckert, en av de två advokaterna, vill inte kommentera skattebeslutet eller ge besked om de kommer överklaga.

– Jag kan tyvärr inte uttala mig om någonting sådant, säger Johanna Eckert.

Kan du ge ett besked om huruvida ni kommer överklaga eller inte?

– Nej jag kan absolut inte uttala mig överhuvudtaget om detta. 

 

LÄS MER: Köpte sommarhus för 12 miljoner

 

Lägenheter i London och Miami Beach

Skatteverket har kartlagt finansmannens privata och professionella affärer för att klargöra hans kopplingar till Sverige. 

I granskningen ingår en ansökan om bygglov till stadsbyggnadskontoret i Göteborg för en fastighet på Järkholmen i Hovås. Fastigheten omskrevs i GT 2004 som en av Västsveriges allra högst taxerade privatbostäder. Bygglovsansökan kom in samtidigt som Olausson uppgav sig vara bosatt i utlandet.

Riskkapitalisten och finansdoldisen Thomas Olausson tillbringade långa perioder i en jättelägenhet alldeles intill havet i Miami Beach.Foto: ALAN DIAZ / AP TT NYHETSBYRÅN

Själv har han uppgett att han under de två granskade åren ska betraktas som bosatt i Storbritannien, men att han också bodde hemma hos sina föräldrar i Sverige, att han om somrarna bodde på sin båt i en hamn på Koön utanför Marstrand och i en gästlägenhet i Hovås.

Varvskostnader för båten, en Windy 58 med ett nypris på 13,8 miljoner kronor, har skickats i finansmannens namn till ett svenskt riskkapitalbolags adress i London, enligt Skatteverket. 

Skatteverket konstaterar också att mannen köpt stora lägenheter i både London och Miami Beach för sig själv och familjen. Miami-lägenheten uppges vara 288 kvadratmeter stor medan lägenheten i London taxeras som tre lägenheter.

I genomgången konstaterar Skatteverket att Thomas Olausson inte haft några fordon registrerade i Sverige under de två åren som granskats. Däremot har en familjemedlem haft en ny Porsche 970 under tiden vars försäkring finansmannen stod för.

LÄS MER: Här är mediepampen Peter Hjörnes lyxliv för miljonerna

 

Har nekat

Enligt Skatteverkets beslut uppger finansmannen att han varit "begränsat skattskyldig i Sverige" under de två åren som granskats. Det har han styrkt genom att lämna över inkomstdeklarationer som getts in i Storbritannien på - i sammanhanget - lägre belopp: knappt två miljoner i utdelningar från företag på Cypern och Luxemburg.

Skatteverket har möjlighet att välja mellan att ta ut skattetillägg eller att gå vidare med åtalsanmälan då stora belopp inte tagits upp för beskattning. För att nå framgång med en åtalsanmälan krävs att åklagare kan visa att det funnits ett uppsåt, skett ett medvetet skatteundandragande. 

Den 27 december ska beloppet finnas på mannens skattekonto.

Thomas Olausson avböjer i ett SMS till GT att kommentera beslutet. 

"Hej! Förstår ditt intresse, men har beslutat mig för att inte göra något uttalande

Med vänlig hälsning, 

Thomas Olausson." 

Relaterade ämnen
Daniel Olsson
Daniel Olsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

Mest delat just nu
VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER