Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Okände toppens lyxliv i paradiset

Thomas Olausson krävs på 107 miljoner av Skatteverket.
Thomas Olausson har köpt stora lägenheter i Miami beach och London. Miami-lägenheten uppges vara 288 kvadratmeter stor.
2004 skrev GT om finansdoldisen och riskkapitalisten Thomas Olaussons villa på Järkholmen i Hovås, den då högst beskattade privatbostaden i Västsverige. Foto: GT 2004-02-24

Svenska staten utdelar en rejäl skattesmäll mot en av Västsveriges verkliga doldisar inom finansvärlden. 

Skatteverket kräver 107 miljoner kronor i extra skatt från Hovåsbon Thomas Olausson, 61.

Samtidigt som han levt lyxliv med jättelägenhet i Miami Beach har Olausson, enligt Skatteverket, haft stora utdelningar från bolag på Cypern utan att deklarera i Sverige. 

Den västsvenske riskkapitalisten Thomas Olausson är en av de dolda makthavarna inom svensk finansvärld. 

Han är storägare i medicinteknikbolaget Hansa Medical och har en bakgrund i flera stora börsbolag. Bland annat var han en av de stora ägarna i det framgångsrika västsvenska medicinteknikbolaget Vitrolife där Sahlgrenskas tidigare sjukhusdirektör Barbro Fridén satt i styrelsen.

För tio år sedan utvandrade Thomas Olausson till Storbritannien där han köpte en stor lägenhet i London. Men enligt Skatteverkets beslut återkom han redan efter ett par år till Sverige – tidigare än han själv medgett.

Nu ska han därför betala skatt som svensk skattebetalare också för de åren.

– Vi har ansett att han är obegränsat skattskyldig här i Sverige. Han har erhållit utdelningar på stora belopp, säger Skatteverkets handläggare Eva Hammer.

 

LÄS MER: Miljardärens skattefint synad av Skatteverket

 

107 miljoner till staten

För åren 2011 och 2012 höjs nu finansmannens taxerade inkomst av tjänst och kapital i Sverige med totalt 230 miljoner kronor.

Skatten höjs med 107 miljoner kronor. I den summan ingår också skattetillägg – ett slags straffavgift – med 40 procent. Något Nyhetsbyrån Siren var först att avslöja.

Även en Porsche finns med i Skatteverkets genomgång av Thomas Olausson.

Thomas Olausson, som är registrerad hos Bolagsverket som aktiv i 190 bolag varav flera fastighetsbolag, har engagerat två affärsadvokater vid advokatfirman Morris AB för sin sak. Johanna Eckert, en av de två advokaterna, vill inte kommentera skattebeslutet eller ge besked om de kommer överklaga.

– Jag kan tyvärr inte uttala mig om någonting sådant, säger Johanna Eckert.

Kan du ge ett besked om huruvida ni kommer överklaga eller inte?

– Nej jag kan absolut inte uttala mig överhuvudtaget om detta. 

 

LÄS MER: Köpte sommarhus för 12 miljoner

 

Lägenheter i London och Miami Beach

Skatteverket har kartlagt finansmannens privata och professionella affärer för att klargöra hans kopplingar till Sverige. 

I granskningen ingår en ansökan om bygglov till stadsbyggnadskontoret i Göteborg för en fastighet på Järkholmen i Hovås. Fastigheten omskrevs i GT 2004 som en av Västsveriges allra högst taxerade privatbostäder. Bygglovsansökan kom in samtidigt som Olausson uppgav sig vara bosatt i utlandet.

Riskkapitalisten och finansdoldisen Thomas Olausson tillbringade långa perioder i en jättelägenhet alldeles intill havet i Miami Beach. Foto: ALAN DIAZ / AP TT NYHETSBYRÅN

Själv har han uppgett att han under de två granskade åren ska betraktas som bosatt i Storbritannien, men att han också bodde hemma hos sina föräldrar i Sverige, att han om somrarna bodde på sin båt i en hamn på Koön utanför Marstrand och i en gästlägenhet i Hovås.

Varvskostnader för båten, en Windy 58 med ett nypris på 13,8 miljoner kronor, har skickats i finansmannens namn till ett svenskt riskkapitalbolags adress i London, enligt Skatteverket. 

Skatteverket konstaterar också att mannen köpt stora lägenheter i både London och Miami Beach för sig själv och familjen. Miami-lägenheten uppges vara 288 kvadratmeter stor medan lägenheten i London taxeras som tre lägenheter.

I genomgången konstaterar Skatteverket att Thomas Olausson inte haft några fordon registrerade i Sverige under de två åren som granskats. Däremot har en familjemedlem haft en ny Porsche 970 under tiden vars försäkring finansmannen stod för.

LÄS MER: Här är mediepampen Peter Hjörnes lyxliv för miljonerna

 

Har nekat

Enligt Skatteverkets beslut uppger finansmannen att han varit "begränsat skattskyldig i Sverige" under de två åren som granskats. Det har han styrkt genom att lämna över inkomstdeklarationer som getts in i Storbritannien på - i sammanhanget - lägre belopp: knappt två miljoner i utdelningar från företag på Cypern och Luxemburg.

Skatteverket har möjlighet att välja mellan att ta ut skattetillägg eller att gå vidare med åtalsanmälan då stora belopp inte tagits upp för beskattning. För att nå framgång med en åtalsanmälan krävs att åklagare kan visa att det funnits ett uppsåt, skett ett medvetet skatteundandragande. 

Den 27 december ska beloppet finnas på mannens skattekonto.

Thomas Olausson avböjer i ett SMS till GT att kommentera beslutet. 

"Hej! Förstår ditt intresse, men har beslutat mig för att inte göra något uttalande

Med vänlig hälsning, 

Thomas Olausson." 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!