Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Marianne, 37: "Har blivit kidnappad"

Marianne Skoglund adopterades från Chile på 80-talet.
Foto: SVT Väst
Många av barnen som adopterades från Chile under 70- och 80-talet kan ha adopterats utan föräldrarnas medgivande.
Foto: LASSE SVENSSON
Mariannes chilenska pass.
Foto: Privat

Många av barnen som adopterades från Chile till Sverige under 70- och 80-talen kan ha tagits från sina föräldrar utan deras medgivande. 

Det visar en granskning som chilenska journalister har gjort i samarbete med SVT Nyheter Väst.

– Jag har förstått att jag i princip blivit kidnappad, säger Marianne Skoglund, som kommit till Sverige efter att ha blivit bortadopterat mot sin biologiska mammas vilja.

De senaste månaderna har TV-kanalen Chilevision granskat en mängd adoptionshandlingar och intervjuat mammor som enligt handlingarna frivilligt har lämnat bort sina nyfödda barn till adoption. 

Men granskningen visar att adoptionerna i många av fallen inte alls har gått till så som det står i de officiella dokumenten. Det rapporterar SVT Väst.

En av de drabbade är Marianne Skoglund, 37, från Kållered. Hon kom till Sverige 1980, när hon bara var några månader gammal.

– Det följde med handlingar där det stod om anledningen till adoptionen. Där stod det att min biologiska mamma var ensamstående och hade dåligt med pengar och att det skulle bli svårt för mig om jag var kvar i Chile, säger hon.

Marianne: "Blivit kidnappat"

2003 sökte Marianne upp sin biologiska mamma med hjälp av tv-programmet "Spårlöst" som sändes på TV4. Vid återföreningen visade det sig att hennes biologiska mamma Juanita inte hade gått med på att adoptera bort sin dotter.

– Det är alltså först i efterhand jag har förstått att jag i princip blivit kidnappad och att min biologiska mammas namnteckning varit förfalskad på adoptionshandlingarna, säger hon.

Marianne tillsammans med hennes biologiska mamma Juanita.
Foto: Privat

Marianne har regelbunden kontakt med sin biologiska mamma via Skype och där har en helt annan bild än den som hon växte upp med framkommit.

En del av ett större problem

– Hon lever ett medelklassliv och jag har flera halvsyskon i Chile. Hon är med i en grupp med andra mammor som fått sina barn tagna ifrån sig, säger hon.


LÄS OCKSÅ: Mattias, 46, lyckades – i kampen för adoption


Problemet verkar ha varit utbrett och systematiserat och enligt Mariannes biologiska mor har det gjorts flera granskningar i Chile.

– Men det har inte hänt så mycket, säger Marianne och fortsätter:

– Det människor som gjort det här brukar kallas för Chilenska maffian.

"Någon måste ställas till svars"

Marta Garcia, före detta chef inom den chilenska barnavårdsmyndigheten SENAME, hävdar att ett okänt antal av barnen utsattes för människohandel:

– Man samarbetade med advokater, socialarbetare och läkare. Alla fick sin del av kakan, säger hon till Chilevision.

Marianne Skoglund berättar att hon känner sig lyckligt lottad som fick komma till Sverige och berättar att hon har haft en bra uppväxt. Samtidigt är hon djupt kritisk mot att det ska ha fått gå till på det här sättet.

– Det är fruktansvärt och någon måste ställas till svars, säger hon.

Adoptionscentrum är den största förmedlaren av adoptivbarn i Sverige. 

I samband med SVT Nyheter Västs granskning har det riktats kritik mot den ideella föreningen. 

Kritik har riktats mot svenska adoptionsförmedlare

Enligt kritiken kan personer som jobbat för Adoptionscentrum varit en del av det nätverk som använd illegala metoder för att övertala nyblivna mammor att lämna ifrån sig sina barn.

Margret Josefsson är förbundsordförande i i Adoptionscentrum. Hon menar att anklagelserna saknar grund.

– Det vi har kunskap om i dag, dels genom att verksamheten har granskats tidigare och dels utifrån att vi har hjälpt adopterade i mer än 20 år som vill veta mer om sitt ursprung så känner vi oss trygga med att adoptionerna har skötts enligt de lagar och regler som fanns på 70- 80- och början av 90-talet, säger hon i en intervju med SVT Nyheter Väst.