Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Weiners senaste sexskandal skakar Clintons valkampanj

Foto: Gsny / Splash News / GSNY / SPLASH NEWS/ALL OVER PRES SPLASH NEWS

Politikern Anthony Weiners kvinnokontakter har varit följetong sedan 2011.

En snuskig sådan.

Nu har hans fru och Hillary Clintons nära medarbetare fått nog och lämnat sin man.

Frågan är om Donald Trump ändå lyckas slå mynt av sexskandalen.

– Vårt lands säkerhet kan ha blivit kraftigt äventyrat, säger han om Weiners kopplingar till Clinton.


Huma Abedin har varit en av Hillary Clintons närmaste medarbetare sedan 1990-talet då hon började som praktikant hos den dåvarande First Ladyn. Genom åren har deras relation utvecklats till en nära vänskap, samtidigt som Abedin fått allt större inflytande även politiskt. Nu för tiden arbetar hon som en tydligt profilerad vice ordförande för Clintons presidentkampanj.

I måndags meddelade Huma Abedin, 40, att hon efter ett "långt och smärtsamt" övervägande bestämt sig för att separera från sin make Anthony Weiner, 51.


Efter den senaste skandalen har Abedin valt att lämna Weiner.
Foto: Andrew Harnik / AP TT NYHETSBYRÅN

Skandalen började redan 2011 när den dåvarande kongressledamoten av misstag twittrade en länk till en avklädd, sexig bild på sig själv. Länken var avsedd för en 21-årig kvinna i Seattle men hamnade av misstag på Weiners offentliga feed. Under flera dagar förnekade Weiner att han postat bilden och skyllde på hackare innan han under en presskonferens till slut kröp till korset. Han erkände också att han skickat liknande bilder till "ungefär sex kvinnor" – och tvingades bort från kongressen efter påtryckningar från flera tunga demokrater.


LÄS MER: Anklagelsen: Trump fiskar röster med mord


Han och Huma Abedin hade gift sig ett år tidigare med Bill Clinton som vigselförrättare. Efter den första skandalen stod Abedin kvar vid sin makes sida och de berättade i en intervju hur Weiner gått i terapi.


Även andra gången hans "sextande" blev känt stannade Abedin. Den var 2013 och Anthony Weiner skulle göra politisk comeback genom att försöka bli New Yorks borgmästare. Han ledde opinionsmätningarna när det uppdagades att han fortsatt flörta med kvinnor via sociala medier och flitigt skickat mer eller mindre nakna bilder på sig själv – fast under pseudonymen "Carlos Danger". Han förlorade valet och fick ensam möta de besvikna väljarna under valvakan, utan Abedin vid sin sida. Men på något sätt lyckades paret senare lappa ihop sitt förhållande. Enligt New York Times ska Hillary Clinton ha varit en av de som stöttade Abedin och uppmuntrade henne att kämpa vidare. Hon hade ju själv varit i en liknande situation efter Bill Clintons otrohetsaffär med Monica Lewinsky under tiden i Vita huset.

Anthony Weiner har senare även förlorat sina andra uppdrag, bland annat som politisk kommentator på NY1, och har på sistone varit hemmaman på heltid medan hans fru gjort karriär och rest runt med Hilary Clinton. I en intervju med Vogue nyligen beskrev Abedin äktenskapet som ett lagarbete och sa att hennes karriär inte varit möjlig om hennes make inte velat vara hemma med deras barn.


Den förre presidenten Bill Clinton var Huma Abedin och Anthony Weiners vigselförrättare.
Foto: Carolyn Kaster / AP TT NYHETSBYRÅN

Men till slut har Abedin alltså fått nog. Detta efter att New York Post kommit med ännu ett avslöjande som innehåller en rad meddelanden och bilder som Weiner ska ha utväxlat med en kvinna sedan januari 2015 och fram tills nu. Redan när kontakten inleddes kallade Weiner sitt äktenskap för "trasigt", framgår av deras meddelanden. Han skriver bland annat att han tvivlar på att han kommer att flytta med till Washington om Hillary Clinton vinner presidentvalet. New York Post skriver att tidningen konfronterade Weiner med de nya uppgifterna i söndags och att han då bekräftade att han och kvinnan "varit vänner en tid". Han ska sedan ha erkänt för sin fru som befann sig på semesterorten Hamptons utanför New York för ett insamlingsevent.


LÄS MER: Därför snöar Clinton in på Trump


Den nya skandalen kastar onekligen en ovälkommen skugga över Clintons kampanj. Men källor nära presidentkandidaten säger till New York Post att beskedet att Abedin nu separerar ändå är det bästa som kunde hända.

– Vi är glada att hon tagit beslutet att göra sig av med honom. Det var på tiden. Den killen är en tickande bomb, säger källan.

Källan tillägger att det var en bild på Weiner i kalsonger, som han skickat till kvinnan, där Weiners och Abedins lilla son ligger bredvid i sängen, som fick henne att bestämma sig.

– Att kasta in ett barn i bilden på det sättet är vansinne. Det blev droppen, säger källan.


Abedin har sedan 90-talet varit en av Hillary Clintons närmaste medarbetare.
Foto: Carolyn Kaster / AP TT NYHETSBYRÅN

Frågan är nu på vilket sätt skandalen kommer att påverka kampanjen. Donald Trump var i går inte sen att uttala sig i frågan och kallade det först ett klokt beslut:

– Jag känner Anthony Weiner väldigt väl och Huma Abedin kommer att klara sig så mycket bättre utan honom, sa han i måndags.

Han gick sedan steget längre och sa att det handlar om rikets säkerhet:

– Jag oroar mig för landet om Hillary Clinton varit oförsiktig och försumlig nog att låta Weiner få ett sådant nära band till höggradig säkerhetsklassad information.

– Vem vet vad han fick veta och vem han berättade det för? Det här är bara ännu ett exempel på Hillary Clintons dåliga omdöme. Det är möjligt att vårt land och dess säkerhet har blivit kraftigt äventyrat på grund av detta.


LÄS MER: Huma Abedin lämnar maken efter nya sexbilder


Abedins namn var nyligen uppe för diskussion när det avslöjades att hon var en av Hillary Clintons nära medarbetare som under Clintons tid som utrikesminister både arbetade för utrikesdepartementet och fick betalt från välgörenhetsorganisation Clinton Foundation.

Anthony Weiner ska ha lämnat Hamptons efter att ha berättat för Abedin, strax före hennes skriftliga uttalande i går publicerades. Enligt New York Times har kampanjen valt att inte kommentera vare sig de nya uppgifterna eller Abedins beslut och hoppas i stället att storyn ska självdö innan den orsakat ännu mer skada.

– Det bästa sättet att bli av med ett problem är att göra sig av med problemet, säger den demokratiska konsulten Hank Sheinkopf till tidningen och fortsätter:

– Att offentligt utannonsera slutet på äktenskapet gör det möjligt att säga att Anthony Weiner på inget sätt har med kampanjen att göra.

Politiksajten Politico skriver att flera nära medarbetare till Hillary Clinton menat att även Abedin borde hålla låg profil ett tag. Hillary Clinton däremot ska ha uttryckt att det beslutet är upp till Abedin – som enligt kampanjen kommer att arbeta på som vanligt.