Vi förklarar IS: ✓ Terrorismen ✓ Kalifatet ✓ Pengarna

VÅRA SENASTE ARTIKLAR OM TERRORGRUPPEN IS:

IS-ledarens exfru avslöjar: "De vill byta min syster mot IS-slavinnor"

Assad sprängde viktiga leden – snart är maten slut i Aleppo

Blodbadet i Irak – en skrämmande försmak av IS framtid

Terrorsekten kommer att hamna i öknen

Attackerna mot IS kommer att fortsätta när livlinorna kapas

IS dödliga ryska terrorkoppling

Kampen mot IS – vem hinner först till Raqqa?

Därför är Beirut nästa stora terrormål för IS

Därför är slaget om al-Falluja avgörande i kampen mot IS


På rekordtid blev terroristgruppen som kallar sig Islamiska staten (IS) 20142015 en maktfaktor i Mellanöstern. Den islamistiska extremiströrelsen lade under sig stora områden i Irak och Syrien – och utropade ett kalifat, ett religiöst/politiskt rike som lockade nya anhängare över hela världen.

IS-anhängare drar fram genom Raqqa, staden i Syrien som man har utropat till sin ”huvudstad”.
Foto: AP

Regimen kännetecknas av skräckvälde och förföljelse av kristna och andra religiösa minoriteter – och fick i början publicitet genom uppmärksammade halshuggningar av kidnappade fångar och politiska motståndare.


LÄS OCKSÅ: Vi förklarar kriget i Syrien: ✓ De krigar ✓ Därför krigar de ✓ Så många har dött


Det senaste året har IS mött en rad motgångar. Främst i Irak har den tvingats ge upp flera strategiskt viktiga punkter; nyligen tog den irakiska armén tillbaka staden Falluja från islamisterna.

Attentaten tyder på att IS kan vara på väg att ändra sin strategi från territoriella erövringar till internationell terrorism.

Men fyra blodiga terrordåd med IS-kopplingar i juni-juli under den heliga muslimska månaden ramadan – i Istanbul, Dhaka, Bagdad och en samordnad attack på flera platser i Saudiarabien – visar att Islamiska staten är långt ifrån besegrad. Attentaten tyder på att IS kan vara på väg att ändra sin strategi från territoriella erövringar till internationell terrorism, alltså att gruppen blir mera lik sin föregångare och konkurrent, terrornätverket al-Qaida.


Hur startade IS?

Abu Musab al-Zarqawi dödades av en amerikansk bomb 2006.
Foto: AP

Islamiska staten börjar som en idé hos jordaniern Abu Musab al-Zarqawi redan i slutet av 1980-talet.

Några av grupperingarna i kriget i Syrien

Syriens militär

Står under befäl av president Bashar al-Assad och var tidigare en av Mellanösterns starkaste och mest välutrustade. Den har kraftigt försvagats under inbördeskriget på grund av förluster, avhopp och färre som kan rekryteras. Stöds av Iran och Ryssland.

IS, Islamiska staten

Är en väpnad terrororganisation som är aktiv i flera länder i Mellanöstern, men med starka fästen främst i Syrien och Irak. IS är känd för sin extrema tolkning av sharialagarna och använder flitigt sociala medier för att föra ut sitt budskap. Vill upprätta ett kalifat i regionen.

Fria syriska armén, FSA

Bildades när de folkliga protesterna mot regeringen al-Assad blev allt större och mer våldsamma. FSA är sammansatt av en mängd olika krigförande grupper, som avhoppare från regeringssidan, frivilliga och utländska legosoldater. Stöds av bland andra Saudiarabien, Turkiet, USA och Frankrike.

al-Nusra-fronten

Är en sunni-islamisk jihadistisk grupp med kopplingar till al-Qaida och således terrorstämplad av USA och flera andra länder. Nusra-fronten betraktas som både välbeväpnad och välorganiserad med mycket stridsvana soldater.

YPG, Folkets försvarsenheter

Den syriskkurdiska milisen YPG bekämpar IS i norra Syrien. I början av kriget intog YPG en defensiv hållning, men har under krigets gång flyttat fram sina positioner. Stöds av USA men kallas för terrorister av Turkiets president Erdogan. Lockar många västerländska legosoldater.

Källor: AP, BBC, CBS, SCMP, Sky News

Denne befinner sig då i Afghanistan för att kämpa mot de sovjetiska trupperna där – precis som många andra unga muslimer, bland dem al-Qaidas grundare Usama bin Ladin. Al-Zarqawi, som har beskrivits som en slagskämpe och sexbrottsling, kommer för sent för att slåss mot Sovjet och återvänder hem till Jordanien.


LÄS OCKSÅ: Ny ljudinspelning avslöjar maktspelet mellan al-Qaida och IS


Han håller till i utkanten av den internationella jihadiströrelsen och reser tillbaka till Afghanistan 1999 för att med hjälp av talibanerna starta ett träningsläger för terrorister. Där lär han känna Usama bin Ladin.

2004 bildar al-Zarqawi den grupp som blir föregångare till IS. Gruppen är knuten till terrornätverket al-Qaida och al-Zarqawi ses som al-Qaidas ledare i Irak.

Ett par år senare hamnar al-Zarqawi i Irak. Efter den USA-ledda invasionen 2003 blir han en förgrundsfigur i den terrorvåg och det inbördeskrig som sliter sönder Irak. Han står bland annat bakom många spektakulära självmordsdåd riktade mot shiamuslimer. Som sunnimuslim är han upprörd över att landets shiamuslimska majoritet nu styr Irak med stöd av Iran, något som blev möjligt när invasionstrupperna störtade den tidigare diktatorn Saddam Hussein. Under dennes tid dominerade sunniterna, efter invasionen förlorade de makten.

al-Nusra vägrar och det utbryter hårda strider mellan styrkorna. Till slut blir det en total brytning mellan al-Qaida och IS.

2004 bildar al-Zarqawi den grupp som blir föregångare till IS. Gruppen är knuten till terrornätverket al-Qaida och al-Zarqawi ses som al-Qaidas ledare i Irak – men hans metoder är för brutala till och med för Usama bin Ladin. Detta leder till en konflikt mellan de båda ledarna.

Al-Zarqawi dödas av en amerikansk bomb 2006. Också två av hans efterträdare dödas av USA-bomber. 2010 tar Abu Bakr al-Baghdadi över ledningen och i den vevan byter gruppen namn till Islamiska staten i Irak (ISI) – vilket senare blir ISIS (Da’esh på arabiska) när verksamheten utvidgas till Syrien.

Gruppen engagerar sig i det syriska inbördeskriget och försöker ”ta över” al-Qaidas milis där, al-Nusra-fronten. Men al-Nusra vägrar och det utbryter hårda strider mellan styrkorna. Till slut blir det en total brytning mellan al-Qaida och IS.


Hur har IS framgångar på fältet sett ut?

Anhängare av terrorgruppen som kallar sig Islamiska staten drar fram i en bilkaravan utanför Raqqa, på väg mot Irak, i maj 2015.
Foto: Uncredited/AP

Islamiska staten ser inbördeskriget i Syrien som en chans att utvidga sitt inflytande. Gruppen skickar dit trupper från Irak som ger sig in i striderna. De kämpar minst lika mycket mot rivaliserande oppositionsgrupper i Syrien, till exempel islamistiska al-Nusra, som mot president Bashar al-Assads regim. Det finns till och med uppgifter om en oskriven ickeangrepps-pakt mellan Assad-regimen och IS.

IS inför sharia-lagar, slår brutalt ned all opposition och utsätter Mellanösterns redan hårt prövade kristna för nya förföljelser.

2014 blir de stora framgångarnas år för IS på slagfältet. Vid årsskiftet tar gruppen över kontrollen av Falluja i Irak. Sedan erövrar den Raqqa i norra Syrien, som redan tidigare fallit till den syriska oppositionen, och utropar staden till sin ”huvudstad”.


LÄS OCKSÅ: Ropen från Raqqa: De vittnar om skräcken i IS huvudstad


Under sommaren 2014 tycks de krossa allt motstånd. Irakiska arméförband flyr när den islamistiska milisen går till attack. Också i Syrien ger deras blixtkrig resultat. En rad irakiska städer faller med Mosul, Iraks näst största stad och centrum för oljeindustrin, som den viktigaste trofén. De erövrar flera kurdiska städer i norra Irak och rycker fram mot den kurdiska staden Kobane på gränsen mellan Syrien och Turkiet.

IS inför sharia-lagar, slår brutalt ned all opposition och utsätter Mellanösterns redan hårt prövade kristna för nya förföljelser. Och de filmar när de skär halsen av fångar; videoklippen skakar en hel värld.

Geos Kassem Hamadé träffade i januari Moussa Joummaa, hustrun Yazzi och parets barn i ett tält på gränsen mellan Syrien och Libanon. De valde att fly från Raqqa och berättade om det skräckfyllda livet i den IS-kontrollerade staden.
Foto: Kassem Hamadé

Som mest kontrollerar IS områden med nära åtta miljoner invånare på nära en tredjedel av Iraks och Syriens yta.

Många bedömare påpekar att IS är mer än en terrorgrupp. IS har 10 000-tals soldater och många av befälhavarna var officerare under Saddam Hussein i den gamla irakiska armén, så de kan leda förband i strid. De har också avancerade vapen som de tagit från den syriska och den irakiska militären.


Vad vill IS och vad är grejen med IS kalifat?

IS islamska kalifat utropades i juni 2014.
Foto: AP

Den 29 juni 2014 blir en historisk dag i den muslimska världen. Det är den 1 ramadan år 1435 enligt den muslimska kalendern – och för första gången i modern tid utropas ett islamiskt kalifat. Det ger associationer till de fyra kalifer som ledde muslimerna efter profeten Muhammeds död 632 och till de mäktiga kalifat, alltså religiösa/politiska mångnationella välden, som under senare århundraden styrdes från Damaskus, Bagdad och Istanbul.


LÄS OCKSÅ: Välkommen till terrorns rike


IS proklamerar kalifatet i de stora områden i Syrien och Irak som gruppen på kort tid lagt under sig. Den förklarar samtidigt att dess officiella namn nu är Islamiska staten (IS) eftersom den tänker utvidga sitt kalifat till att omfatta alla muslimer, också i andra länder än Syrien och Irak.

Tiden är kommen för Muhammeds nation att vakna upp från sin sömn.

IS kräver att muslimer i hela världen ska lyda ledaren Abu Bakr al-Baghdadi, som utnämns till ”Alla muslimers kalif och de rättrognas furste”.

”Tiden är kommen för Muhammeds nation att vakna upp från sin sömn, att ta av sig vanhederns klädnad och skaka av sig förödmjukelsens och skammens damm … Triumfen hägrar vid horisonten. Segerns tecken syns redan”, heter det i ett officiellt uttalande från IS


LÄS OCKSÅ: Så rekryterar IS unga män i Europa


Budskapet sprids i sociala medier på arabiska, engelska och andra språk. Det är avsett att appellera till muslimer som drömmer om en svunnen guldålder. 10 000-tals nya anhängare ansluter sig till IS, många kommer som frivilliga från hela världen för att kämpa och bidra till de militära framgångarna.


Vilka militära motgångar har man haft?

Rök stiger mot himlen efter en bombattack mot ett IS-mål i Kobane, Syrien i oktober 2014.
Foto: Sedat Suna/TT

Attacken hösten 2014 mot den kurdiska gränsstaden Kobane i norra Syrien blir den första större motgången för IS. IS belägrar staden under flera månader och står i dess utkanter. Men kurdisk milis lyckas med flygunderstöd från en USA-ledd koalition driva bort IS-krigarna i januari 2015. USA har redan i augusti 2014 inlett flygangrepp mot IS för att stoppa gruppens framryckning.


LÄS OCKSÅ: Kampen mot IS – vem hinner först till Raqqa?


Trots flygbombningarna fortsätter IS militära framgångar om än i långsammare takt. Gruppen erövrar irakiska Ramadi och syriska Palmyra med dess arkeologiska lämningar, som till stor del förstörs av islamisterna. IS tar över kontrollen av områden i närheten av Damaskus och Aleppo i Syrien.


Men helhetsbilden är stillastående eller reträtt. IS genomför aldrig någon offensiv mot Bagdad. Den irakiska armén, syriska regeringsstyrkor och kurdisk milis återtar kontrollen av en rad knutpunkter. Detta med stöd av USA-koalitionens flyg och även med stöd av ryskt flyg under en period. IS drivs bort från syriska Palmyra, den irakiska armén tar tillbaka Tikrit och Ramadi. Efter mer än två års kontroll tvingas IS-styrkorna bort från Falluja den 26 juni i år.

IS håller fortfarande Mosul och Raqqa. Men många bedömare tror att gruppen nu kommer att fokusera mer på internationell terrorism för att nå sina mål.


Hur använder IS internationell terrorism?

IS slog till mot Paris i november 2015. Det är bara ett av terrorgruppens alla fasansfulla attentat.
Foto: Thibault Camus/AP

Även om IS från första början har betonat vikten av att behärska territorium i ”hjärtländerna” Syrien och Iran ägnar sig gruppen också åt att expandera internationellt – och åt internationell terrorism. IS behärskar stora områden i det splittrade Libyen. Militanta islamistiska grupper i länder som Egypten, Nigeria, Pakistan, Afghanistan, Indonesien och Filippinerna har förklarat sig vara lojala med IS.

En IS-grupp i Egypten har tagit på sig ansvaret för nedskjutningen av ett ryskt passagerarplan över Sinai.

Samtidigt har 10 000-tals utländska medborgare anslutit sig till IS-trupperna. Det är i allmänhet unga muslimska män från Mellanöstern, men också från västvärlden. Antalet utlänningar i IS led uppskattas från allt mellan 30 000 och 100 000. Bland dem flera tusen från USA och europeiska länder, också från Sverige.


Turkiet låter länge utländska frivilliga passera över sin gräns med Syrien, men efter hårt internationellt tryck stoppar Turkiet den trafiken sommaren 2015. Det har resulterat i en rad blodiga IS-attentat mot turkiska mål under det senaste året.

Dödstalen efter attentatet mot Baghdad i Irak för en kort tid sedan närmar sig 300.
Foto: Hadi Mizban/AP

IS eller terrorister med IS-anknytning har också genomfört flera spektakulära dåd i Paris, Bryssel, Bagdad, Beirut, Kuwait, Bangladesh och på många andra platser. En IS-grupp i Egypten har tagit på sig ansvaret för nedskjutningen av ett ryskt passagerarplan över Sinai.


LÄS OCKSÅ: Blodbadet i Irak – en skrämmande försmak av IS framtid


Under en vecka i juni-juli 2016 – under den heliga fastemånaden ramadan – attackerar islamister med IS-koppling i fyra muslimska länder. På flygplatsen i Istanbul dödas 45 människor, i ett kafé i Bangladeshs huvudstad Dhaka dödas 23, i Bagdad dödas mer än 200 av bilbomber och i Saudiarabien dödas minst fem i tre attacker mot bland annat en moské i den heliga staden Medina.

Terrordåden kommer strax efter det att IS drivits bort från den irakiska staden Falluja och kan tyda på en ny ”internationell” strategi.


Hur får IS in sina pengar?

Bilden visar en rysk flygattack mot ett IS-kontrollerat område i Syrien där olja framställs och lagras. En stor del av IS pengar kommer från oljan.

IS är en av världens rikaste terrorgrupper även om den USA-ledda koalitionens angrepp börjar urholka dess ekonomiska tillgångar. IS hade enligt amerikanska uppskattningar inkomster på en miljard dollar, motsvararande nära nio miljarder kronor, under 2015, rapporterar CNN. Pengarna kommer från olja, banker, utpressning och lösesummor.


LÄS OCKSÅ: Hit går IS olja. Egentligen.


De största inkomsterna härrör från olja. IS kontrollerar oljefält i östra Syrien och västra Irak. De hade oljeintäkter på två miljoner dollar om dagen innan USA inledde sina luftangrepp. Därefter ska dessa inkomster ha minskat betydligt, också på grund av att oljepriserna har sjunkit.

IS betalar sina milismän 400 dollar i månaden. Det är betydligt mer än vad soldaterna i rivaliserande väpnande grupper och i Iraks armé får.


Tidslinje: IS frammarsch

Terrorgruppen som kallar sig Islamiska staten sprider sin skräck i de områden man kontrollerar i Syrien och Irak men också genom attentat i andra delar av världen.
Foto: AFP

2004

Abu Musab al-Zarqawi bildar en irakisk islamistgrupp som är en del av al-Qaida och blir föregångare till IS.


2006

7 juni: Al-Zarqawi dödas i en amerikansk flygattack. Han efterträds av Abu Ayyub al-Masri.

15 oktober: Islamiska staten i Irak (ISI) bildas.


2010

Abu Bakr al-Baghdadi blir gruppens ledare sedan två tidigare ledare dödats i en amerikansk flygattack.


2011

Al-Baghdadi sänder milismän till det syriska inbördeskriget.


2013

11 april: Al-Baghdadi flyttar till Syrien och meddelar att hans grupp har tagit över al-Nusra-fronten, som är al-Qaidas främsta milis i det syriska inbördeskriget. Strider utbryter mellan de båda grupperna.

30 december: IS tar kontroll över den irakiska staden Fallujah och delar av Ramadi.


2014

Januari: IS erövrar Raqqa i Syrien och utropar staden till sin huvudstad.

3 februari: Al-Qaida bryter officiellt med ISIS.

10 juni: ISIS erövrar Iraks näst största stad, Mosul.

11 juni: ISIS erövrar den irakiska staden Tikrit.

29 juni: ISIS utropar kalifat och byter namn till Islamiska staten, IS.

8 augusti: USA:s inleder flygangrepp mot IS.

19 augusti: IS offentliggör en videofilm som visar halshuggningen av den amerikanske journalisten James Foley. Det är det första av en rad sådana videoklipp.


2015

Kvinnliga YPG-soldater vid en checkpoint utanför Kobane i Syrien i juni 2015. Många unga kvinnor anslöt sig till de kurdiska styrkorna efter att IS intog staden.
Foto: Ahmet Sik/Getty

26 januari: Kurder återtar kontrollen över den syriska gränsstaden Kobane från IS efter flera månaders strider.

15 februari: IS i Libyen halshugger 19 egyptiska kristna gästarbetare.

12 april: Irakiska styrkor återtar Tikrit från IS.

17 maj: IS erövrar staden Ramdi i Irak.

20 maj: IS erövrar syriska Palmyra med alla dess arkeologiska skatter.

22 maj: IS tar ansvaret för en självmordsbombning mot en shiamuslimsk moské i Saudiarabien. 21 döda.

27 juni: IS tar ansvaret för en attack mot turister i badorten Sousse i Tunisien. 38 döda.

30 september: Ryssland inleder flygangrepp i Syrien, bland annat mot IS.

10 oktober: Turkiet anklagar IS för en attack mot en fredsdemonstration i Ankara. Minst 95 döda.

31 oktober: Den egyptiska grenen av IS tar på sig ansvaret för nedskjutningen av ett ryskt passagerarplan över Sinaihalvön. Alla 224 ombord dör.

12 november: IS tar på sig ansvaret för självmordsattacker I Beirut. 40 döda.

13 november: IS genomför en serie attacker i Paris mot konserthallen Bataclan, fotbollsstadion Stade de France, kaféer och restauranger. 130 döda.


2016

IS använder sociala medier för att sprida sin progaganda och värva nya medlemmar.
Foto: AP

22 mars: IS attackerar en flygplats och en tunnelbanestation i Bryssel. 30 döda.

11 maj: IS genomför en rad attacker i Bagdad. Minst 100 döda.

26 juni: Iraks armé återtar staden Fallujah från IS.

28 juni: Tre självmordsbombare dödar minst 40 på Atatürkflygplatsen i Istanbul. Turkiet anklagar IS.

1 juli: Beväpnade män med sannolikt både lokal och IS-koppling dödar mer än 20 på en restaurang i Bangladeshs huvudstad Dhaka.

3 juli: IS dödar mer än 200 i ett självmordsdåd på en populär affärsgata i Bagdad.

4 juli: Självmordsbombare slår till på tre platser i Saudiarabien, bland dem en moské i den heliga staden Medina och USA:s konsulat i Jidda. Minst fyra döda. Angriparna misstänks ha IS-anknytning.