Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vem vann och vad händer nu? USA-experten om nattens debattdrama

Debatten mellan Trump och Clinton är förmodligen den smutsigaste drabbningen i modern tid.

Expressens USA-valexpert Frida Stranne svarar på några v de viktigaste frågorna som kom upp i debatten.

– Det känns på flera sätt ovärdigt ett land som kallar sig världens främsta demokrati, säger hon.


LÄS MER: Doldisen är debattens stora snackis

Trump gick på offensiven i frågor som är besvärliga för Clinton och som hon undvek att besvara men hon behöll å sin sida till stora delar sitt lugn.

1) Vem vann debatten?

”Att HIlary Clinton kommer undan lite för enkelt i frågor som många amerikaner känner misstro för henne kring kommer säkert att dominera i konservativa medier”, skriver Frida Stranne.
Foto: Stella Pictures

– Alla är på sätt och vis förlorare i en debatt som denna som var det smutsigaste vi sett och hört i modern tid. Det känns ovärdigt när debattnivån blir så här låg. Vad väljarna gör av detta är däremot en ganska öppen fråga. Den som vinner kampen om eftersnacket i nyhetsflödet och i sociala medier går starkast ur detta, men vem det är vet vi först om några dagar och båda kandidaterna lyckades från sina respektive perspektiv med vad de kom till debatten för att göra.

– Trump gick på offensiven i frågor som är besvärliga för Clinton och som hon undvek att besvara men hon behöll å sin sida till stora delar sitt lugn och hennes kompetens lös igenom mellan varven. Jag uppfattade det som väldigt jämnt.


LÄS MER: Donald Trump: Du borde sitta i fängelse


2) Vad kommer det snackas vidare om?

– Det hårda tonläget, de grova påhoppen och hur båda kandidaterna undvek de svåra frågorna eller flyttade fokus till något annat.

Att Clinton kommer undan lite för enkelt i frågor som många amerikaner känner misstro för henne kring kommer säkert att dominera i konservativa medier.

Att Trump insinuerade att Clinton var djävulen själv lär inte passera obemärkt liksom att han hotade med att få henne i fängelse. Något liknande har vi aldrig hört i en presidentdebatt tidigare. Men att Clinton kommer undan lite för enkelt i frågor som många amerikaner känner misstro för henne kring kommer säkert att dominera i konservativa medier.


LÄS MER: Sammandrabbningen – här är debatten i åtta punkter


3) Vad var det viktigaste respektive kandidat fick fram under debatten?

Trump och Clinton möttes i den andra debatten i natt.
Foto: Christian Gooden/Polaris

– Trump kunde flera gånger vända kritiken mot honom själv till att ifrågasätta saker som Clinton helst vill undvika att tala om och han tog skickligt upp flera händelser och politiska beslut som hon ifrågasatts för och som är besvärande för henne. Clinton å sin sida lyckades mellan varven visa prov på sin kompetens och lugnare mer statsmannamässiga sinne och särskilt i utrikesfrågorna blev skillnaderna i erfarenhet tydliga till hennes fördel.


LÄS MER: Sex saker vi lärde oss av debatten


4) Vilken effekt har debatten på väljarna?

Hillary Clinton har fått kämpa hårt för att vinna väljarnas förtroende.
Foto: Andrew Harnik/AP

– Det är alltid svårt att säga men just denna debatt kan komma att spela stor roll eftersom läget ser ut som det gör.

Många som tar avstånd mot Trump och inte vill rösta på honom vill ha svar på om de verkligen kan välja Trump i stället för henne.

Framför allt alla de som är tveksamma över att rösta på Clinton men som samtidigt är ytterst besvärade av Trumps olika utspel behöver svar på om vem de verkligen ska lägga sin röst på. Men även det omvända gäller. Många som tar avstånd mot Trump och inte vill rösta på honom vill ha svar på om de verkligen kan välja Trump i stället för henne eller om de ska stanna hemma.


5) Hur viktigt blir det för kandidaterna att lyckas i sista debatten?

En debatt återstår mellan de två presidentkandidaterna.
Foto: Jeff Roberson/AP

– Med en återstående debatt blir det nu viktigt för kandidaterna att noga studera väljarreaktionerna från de båda första debatterna i detalj och sedan komma till den sista debatten nästa vecka väl förberedda för att nå ut till alla de som fortsatt är tveksamma. I detta läge, när Clinton har fått grepp om ledningen är det samtidigt helt centralt för Trumpkampanjen att få fokus riktat åt helt nya håll och nya frågor. Kampanjernas utformning och vilka budskap man väljer att basunera ut i tv-reklam och via sociala medier blir också avgörande de sista veckorna.