Foto: Ross D. Franklin / AP TT NYHETSBYRÅN

Våldsamma dygnen i Dallas skakar om USA

Två svarta män sköts ihjäl av polis och fem poliser mördades inom loppet av 72 timmar. USA har splittrats upp i läger och i Dallas är stämningen dämpad efter dådet som har skakat landet.

DALLAS.

Segregation, rasism och motsättningar är återigen det nationella samtalsämnet i USA.

I spåren av att fem poliser mördats i Dallas och två svarta män skjutits ihjäl av polis inom loppet av 72 timmar växer rädslan för nya attacker och för att splittringarna i samhället ska tillta ytterligare.

Samtidigt fortsätter demonstrationerna mot polisbrutalitet över hela landet och en debatt som kommer att göra stort avtryck under den pågående valrörelsen har bara börjat.

 

”Utanför stadens största polisstation står två polisbilar parkerade i ett hav av blommor från stadens invånare.”

 

Stämningen i Dallas är dämpad två dygn efter dådet. Skyskraporna i centrum har under natten varit upplysta i blått för att hedra de döda och skadade poliserna.

Utanför stadens största polisstation står två polisbilar parkerade i ett hav av blommor från stadens invånare.

Fem poliser dödades och sju skadades vid fredagens skjutning.

 

I Dallas mördades John F Kennedy 1963, en president som arbetade för att få ett slut på segregationen i den amerikanska södern. Då hölls svarta och vita amerikaner fortfarande åtskilda av lagen. De tilläts inte äta på samma restauranger, använda samma sittplatser på bussen eller gå i samma skolor.

John F Kennedy syns på en vägg i Dallas. Staden han mördades i. Foto: Eric Gay/AP

53 år senare står Dallas återigen i fokus i, den i USA ständigt närvarande, rasfrågan.

En obehagskänsla präglar Texas och USA efter de senaste dagarnas händelser.

Rädsla för att fler poliser ska bli måltavlor för nya attacker.

Rädsla för att de framsteg som gjorts i frågan om polisbrutalitet och hur framför allt svarta män i socialt utsatta områden behandlas av polis och rättsväsende ska suddas ut av ökade spänningar.

– Just nu känns det som att klockan vridits tillbaka till Martin Luther Kings dagar. Jag är rädd att detta kommer leda till mer segregation. Att det kommer göras till en fråga om svarta och vita, muslimer och vita… i stället för en fråga om människor, säger Samantha Wilson som kommit till polisstationen för att hedra de dödade poliserna.

– Människor är rädda och rädda människor tänker inte längre logiskt. Det här är också en delstat där så många bär vapen och har rätten att göra det, säger hon.

”Ser människor med pistol i hölster varje dag”

Sedan årsskiftet är det lagligt att öppet bära vapen på allmän plats.

– Jag ser människor med pistol i hölster varje dag. Det känns som att risken finns att Texas kommer förvandlas till vilda västern igen, säger Samantha Wilson.

Gärningsmannen Micah Johnson, 25 sa i en ordväxling med polis kort innan han dödades att han ville ”döda vita människor, särskilt vita poliser” och att han upprörts av den senaste tidens incidenter där svarta amerikaner dödats av polis i skottlossningar.

Under den pågående polisutredningen av arméveteranen Johnson, som tjänstgjort i Afghanistan, växer en bild fram av en ensamvarg fram som på internet visat sympati för svart makt-grupper. I hans hem har komponenter för att tillverka sprängladdningar hittats.

Gärningsmannen Micah Johnson Foto: Rex/Shutterstock

Polisen vidhåller dock att Johnson inte haft kopplingar till någon organisation eller rörelse och att han agerat på egen hand, i motsats till tidiga misstankar om att flera gärningsmän var inblandade i skjutningen.

– Ynkryggen som gjorde detta är ingen aktivist. Det förändrade inte någonting till det bättre – det gjorde saker värre. Tror han att han hjälpte svarta amerikaner? De svarta människor jag såg komma springande längs gatorna i skräck när han sköt kände inte att deras liv betydde något, säger Yvette Gbalazeh.

 

LÄS ÄVEN: Deras vän var ett av dödsoffren i Dallas

 

I det händelseförlopp som just nu utspelar sig möts flera av USA:s mest infekterade politiska frågor: Polisbrutalitet, vapenlagar, kriminalvårdsreform och frågorna om rasism och motsättningar mellan polis och medborgare i socialt utsatta områden.

”Det är sanningen och polisen måste bli mer återhållsam”

Polariseringen i amerikansk politik har ökat kraftigt under det senaste årtiondet – men i frågan om polisbrutalitet börjar en enighet över hela det politiska spektrumet växa fram kring att polisens arbete måste förändras och att fördomar ligger till grund för händelser som leder till dödsfall.

Särskilt i spåren av de senaste dagarnas händelser.

– Vi ser för många incidenter där amerikanska minoriteter drabbas av dödligt våld eller skadas i konfrontationer som gäller småbrott. Det är sanningen och polisen måste bli mer återhållsam, sa den konservative politiska kommentatorn Bill O’Reilly i sitt tv-program i Fox News i fredags kväll.

En av de främsta anledningarna till svängningen: De bilder som spridits av bland annat dödsskjutningarna i Baton Rouge och St. Paul är odiskutabla.

Två personer filmade skjutningen av Alton Sterling – bilder som snabbt spreds i sociala medier och nyhetskanaler. Philando Castiles flickvän livesände på Facebook hur han låg döende i sin bil med polisens vapen riktat mot sig.

Bevisen för vad som pågår spelas upp i realtid framför våra ögon.

– Hur många oskyldiga afroamerikaner har blivit slagna eller dödade av polis under de senaste hundra åren med liten eller ingen mediebevakning? Där det inte funnits videobevis? frågar sig den konservative journalisten och författaren Matt Lewis i Daily Caller.

 

”Efter polismorden anklagas rörelsen av kritiker för att bidra till splittring, våld och civil olydnad snarare än att bidra till ökad dialog och enighet.”

 

Även republikanen Newt Gingrich, som kan bli Donald Trumps vice presidentkandidat, manar till förståelse bland dem som upprörs av protesterna.

– Om du är en vanlig vit amerikan är sanningen att du inte kan förstå vad det innebär att vara svart i USA. Du kommer instinktivt att underskatta vilken diskriminering och ökad risk det innebär.

Uppmärksammade fall av polisbrutalitet i Ferguson, Baltimore, New York och Chicago under de senaste två åren har fött medborgarrättsrörelsen Black Lives Matter som med aktivism och demonstrationer tvingat in frågan om polisbrutalitet mot svarta amerikaner i den politiska debatten.

Efter polismorden anklagas rörelsen av kritiker för att bidra till splittring, våld och civil olydnad snarare än att bidra till ökad dialog och enighet.

Chris Simmons: "Som svart känner jag att vi alla måste enas nu. Det finns dåliga och bra individer på båda sidor av detta. Jag har en son jag uppfostrar och jag känner att kunskap är det viktigaste verktyget nu: Alla poliser är inte dåliga – men man måste också bete sig på ett rimligt sätt själv. Personligen känner jag att utvecklingen är positiv just nu. Att vi ser förändring och människor försöker hitta lösningar. Vi som svarta har tidigare inte haft en röst på samma sätt som vi har nu. Nu måste den få genomslag utan våld." Foto: Anders Sandqvist

Även bland andra aktivister och individer som engagerar sig i samma frågor.

"Kärlek och icke-våld är vad som får folk att ändra åsikt, skapar allierade och försvagar en fiende men det vi sett hos Black Lives Matter är raseri och ilska", skriver Barbara Reynolds, som marscherade med Martin Luther King, i Washington Post.

"Det är förståeliga känslor men Black Lives Matter har valt en tveksam strategi".

Demonstrationerna fortsatte efter dådet i Dallas över hela USA – bland annat i San Francisco, Phoenix, Baton Rouge och Atlanta har människor tågat i hundratal och tusental.

 

De har handlat om att kräva ett slut på polisbrutalitet – men också om att ta avstånd från polismorden i Texas.

– Vi kommer inte låta oss tystas eller stoppas. Vi kommer fortsätta vårt arbete för att skapa en bättre värld för alla människor, säger Laniece Williams, som organiserar demonstrationer för Black Lives Matter i Philadelphia.

Ashton P Woods representerar rörelsen i Texas:

– Vi kan inte fokusera på om andra grupper försöker utmåla oss som en hatgrupp när vi arbetar för att neutralisera hat. Samma sak som sägs efter dådet i Dallas kan sägas om vita hatgrupper som sprider xenofobi eller hat mot muslimer.

Dominique Alexander representerar Next Generation Action Network och var med och organiserade demonstrationen i Dallas under vilken skjutningen ägde rum.

– Vi ber människor över hela USA att inte besvara våld med mer våld, säger Alexander.

– Förändringen måste ske på alla politiska nivåer. Lokalt och hela vägen till Washington. Svarta amerikaner har varit måltavla för brutaliteter och orättvisor i det här landet i 400 år. Allt det som händer nu är en följd av den fattigdom som fortsätter leva kvar i USA.

Bailey Bounds: "Jag jobbar i centrala Dallas och jobbade inte dagen efter attacken. Jag är fortfarande chockad och rädd att åka till jobbet. Det känns som att man måste titta över axeln efter det som hänt. Det är sorgligt.." Jeff Robillard: "Hela landet var redan på helspänn efter skjutningarna i Baton Rouge och Minnesota. Det som hänt nu är surrealistiskt. Man tänker på om splittringarna blivit större eller mindre under ens livstid men jag tror sociala medier och sättet vi konsumerar nyheter spelar en stor roll i att vi nu ser de här frågorna komma upp till ytan." Foto: Anders Sandqvist

President Barack Obama deltog i går i Nato-toppmötet i Polen och kommer till Dallas till veckan.

 

Han kämpar just nu för att skapa lugn i det kaos som uppstått.

– Den sjuka individ som genomförde attacken i Dallas är inte mer representativ för svarta amerikaner än skytten i South Carolina (som dödade 9 afroamerikaner i en kyrka) var för vita eller de skyldiga i San Bernardino och Orlando var representativa för muslimer.

Under de senaste åren har han lyft frågan om institutionaliserad rasism och om diskriminering mot svarta, som i dubbelt så stor utsträckning som vita amerikaner blir skjutna av polis, och latinamerikaner i USA.

– De blir annorlunda behandlade av vårt rättssystem.

De senaste dygnens händelser kommer med all sannolikhet göra avtryck på vägen mot presidentvalet i november.

– Som president kommer jag att sätta upp omfattande riktlinjer för hur vi ska gå vidare. Vi måste skapa nationella riktlinjer för hur polis ska använda dödligt våld. Vi måste också göra mer för att undvika fördomsfullt arbete och också göra mer för att skydda våra poliser, säger Demokraternas presidentkandidat Hillary Clinton.

Foto: Pablo Martinez Monsivais/AP

Hon har bland annat föreslagit att samtliga poliser i tjänst ska förses med kameror för att öka transparensen i deras arbete.

En ovanligt återhållsam Donald Trump, Republikansk presidentkandidat, som tidigare har kallat Black Lives Matter för ”trubbel”:

– Alton Sterling i Louisiana och Philando Castile i Minnesota dog en vettlös, tragisk död. Vi måste göra mer för att alla amerikaner ska känna sig säkra, sa Trump i fredags och fortsatte:

– En attack på vår poliskår är en attack på vårt land och våra familjer.

Samantha Wilson har levt i Dallas hela sitt liv. Vid sidan av jobbet som matvaruleverantör driver hon en välgörenhetsorganisation som riktar sina insatser till stadens fattigaste områden.

Hon beskriver ett skoldistrikt där 40 barn trängs i ett klassrum. Skolan saknar internetuppkoppling och lärarna tvingas göra kopior av en enda bok och dela ut till eleverna.

Yvette Gbalazeh (t v): "Jag pratar med människor varje dag om de här frågorna. Det kommer finnas människor som tycker att det som hände var rätt och personligen känns det viktigt att förklara hur fel detta var." Samantha Wilson: "Jag hjälper hemlösa och äldre som inte har det särskilt väl ställt. Hjälper dem lära sig läsa, få tillgång till sådant de behöver. Nu kommer jag försöka prata ännu mer med dem om deras rättigheter." Foto: Anders Sandqvist

Jobben är få. Fattigdomen utbredd.

Samantha Wilson säger att hon förstår demonstrationerna.

– Men om svarta liv betyder så mycket. Åk till de områden där det bor främst svarta och gör något för att stoppa människor från att döda varandra och sälja droger till varandra. Var konsekvent, säger hon.

I Dallas, New Orleans, Detroit, Los Angeles och en rad andra amerikanska städer, mördar människor varandra i tusental varje år.

I Barack Obamas hemstad Chicago har 2 000 människor blivit skjutna hittills i år.

Händelser som aldrig kommer i närheten av den uppmärksamhet de senaste dygnens händelser fått. Offer och gärningsmän är i övervägande majoritet svarta och latinamerikaner.

– Segregationen börjar i skolbänken. Många av de som demonstrerar nu röstar inte, tror Samantha Wilson.

– Om människor bättre förstod den politiska processen i USA, hur de påverkas av den och började rösta i valen skulle vi börja se verklig förändring.

 

Källor: Vox, CNN, New York Times, Fox News, Daily Caller.