Laredo och Nuevo Laredo delas av en flod, som bland annat Clinton-röstaren Vicente Hernandez, 67, använde som swimmingpool när han var liten.
Laredo och Nuevo Laredo delas av en flod, som bland annat Clinton-röstaren Vicente Hernandez, 67, använde som swimmingpool när han var liten. Foto: Anna-Karin Nilsson

Vädjan från gränsen: Kom hit innan du bygger din mur, Trump

LAREDO, TEXAS. Här vill Donald Trump bygga sin mur – längs floden Rio Grande på gränsen mellan Texas och Mexiko. Trots att vallöftet upprepats gång på gång tvivlar till och med många av hans supportrar på att muren verkligen blir av. – En mur är stötande mot Mexiko, säger staden Laredos borgmästare Pete Saenz.

Staden Laredo ligger visserligen i Texas men likheterna med systerstaden Nuevo Laredo på andra sidan gränsen är enorm.

Torget här är av typiskt sydamerikanskt snitt och det främsta språket är spanska. Få pratar ens engelska eftersom populationen är 95,6 procent latinamerikansk (vilket gör Laredo med sina 236 000 invånare till den stad i USA med minst mångfald).

Men trots broarna som för städerna samman, där människorna passerar mellan länderna i en strid ström, är skillnaden markant. Den ena staden ligger i Mexiko. Den andra i USA. Och sällan har gränsen varit i sådant fokus.

GRÄNSEN: 300 MIL

Gränsen mellan USA och Mexiko är cirka 300 mil lång. Omkring hundra mil av gränsen har redan olika typer av stängsel.

Trump har sagt att hans mur ska vara 160 mil lång och att naturliga hinder kommer att täcka resten, uppger BBC.

Han har varit tydlig med att det ska bli en mur, inte ett stängsel. Han har sagt att den ska vara mellan 10 och 16 meter hög.

Kostnaden skulle enligt Trump bli mellan 10 och 12 miljarder dollar, motsvarande runt 100 miljarder kronor. Men enligt Washington Post är det troligt att kostnaden snarare blir 25 miljarder dollar, motsvarande 225 miljoner kronor.

Donald Trump har sagt att Mexiko ska betala för muren, men Mexiko säger nej.

Visa merDölj

Trump har i sin strävan efter att göra USA "great again" lanserat muren mot Mexiko som en bra början.

– Vi ska bygga en mur, det kommer bli en fantastisk mur, har han upprepat under som ett mantra under kampanjen.

Gränsen som är 3 200 kilometer lång har redan staket och övervakning på flera håll, men Trump vill enligt planen inte ha något annat än just en heltäckande och "ogenomtränglig" mur.

Foto: Anna-Karin Nilsson

 

LÄS MER: "Hillary Clinton har hjälpt till att skapa IS

 

En man från Laredo plockar upp sin mobiltelefon när vi börjar pratar om Trumps plan. Han visar ett filmklipp på Youtube där människor klättrar över de staket som redan finns på plats. Hans poäng: Att de skulle sluta klättra bara för att Donald Trump står bakom bygget är osannolikt.

En allmän uppfattning är att om "Trump bygger en mur som är 10 meter hög så kommer försäljningen av 11 meter långa stegar att öka".

– De kan inte stoppa någon. Mexikanerna kommer inte att sluta, säger Luis Fernando Olivas, 22, som själv är amerikansk medborgare men bor i Mexiko.

– Det kommer inte påverka mig, men mina vänner som i dag simmar över floden kommer väl att behöva både klättra och simma antar jag, säger han.

 

  • Dania Flores, 25 år, lärare, Loredo: "Jag tycker inte att det låter rimligt. Varför måste man sätta upp en vägg, alla är samma, alla är människor. Jag hoppas inte att det blir av men om det blir så kommer det bli en dålig situation, vi behöver dem och dom behöver oss." Foto: Anna-Karin Nilsson
  • Luis Fernando Olivas, 22 år, billackerare, Mexico: "Det är en dålig idé, det kommer skapa massa problem och bli krig. Det är klart möjligt att bygga en mur men det kommer ta för låg tid och kosta för mycket pengar, och folk kommer oavsett ta sig över på något sätt. Antingen hoppa över muren eller bygga en tunnel under. Det är en idiotisk idé. Mina vänner och familj som bor i Mexiko kommer att va tvungna att både få klättra över en mur och simma över floden för att ta sig hit. Trump kan inte stoppa människorna som vill ta sig över." Foto: Anna-Karin Nilsson
  • Alonso Varon, 35 år, säljare, Mexico: "Jag tycker att det är en dum idé. Det är så många olika människor som tar sig till USA, så varför skall man bara bygga en mur för mexikaner? Det finns dessutom så många mexikaner som är en del av mexikanska samhället." Foto: Anna-Karin Nilsson
  • Adela Rubio, 35 år, student, Laredo: "Det är inte bra! speciellt inte för vänskapen mellan Mexico och USA. Gud har gjort endast en nation." Foto: Anna-Karin Nilsson
  • Fabiola Tinoco, 15 år, student, Laredo: "Det är idiotiskt. Alla mexikaner är inte dåliga, dom hjälper till att bygga upp USA och göra landet bättre. Det kommer att splittra familjer. Mina föräldrar är papperslösa och skulle det bli så skulle vi splittras. Min mamma är ledsen och min pappa är besviken. Jag tror inte det är möjligt att ens bygga en mur här." Foto: Anna-Karin Nilsson
Helskärm

Men de illegala gränshopparna är en sak.

Relationen mellan USA och Mexiko en annan. Inte nog med att muren i sig är en symbolisk gest om att länderna inte längre är så nära varandra som de varit; Donald Trump har också lovat sina väljare att muren - som uppskattningsvis kommer kosta uppåt 100 miljarder kronor - ska finansieras av Mexiko. I värsta fall genom att använda USA:s handelsövertag på Mexiko för att tvinga dem.

Foto: Anna-Karin Nilsson

När mexikanska myndighetspersoner förklarat att de absolut inte tänker betala för någon mur har Trump svarat - på sitt trumpska vis - att muren "just blev en fot högre".

Där är vi i dag, med dryga två månader kvar innan han tar över makten och har lovat inledde arbetet.

 

LÄS MER: Så kan du tala med barnen om Donald Trump

 

En man som jobbar inom byggbranschen som vi träffar, men som inte vill ställa upp med namn och bild, säger att han använder den mexikanska arbetskraften och att allt annat är otänkbart.

– Jag har inget emot Trump som president, men att bygga en mur för att stoppa illegala immigranter skulle ruinera det här landet. Vi behöver dem. Ärligt talat, jag skulle välkomna alla som vill komma över, säger mannen och påpekar att Trump borde fokusera på att få arbetarna att betala skatt i stället för att slänga ut dem.

– Det kommer inte bli någon mur, säger även Sergio Ybarra som också är amerikansk medborgare.

Gränsen mot Mexiko. Foto: Anna-Karin Nilsson

– När jag pratar om Donald Trump mår jag illa. Jag hatar den mannen... Mexiko kommer inte att betala för muren och det kommer vara precis som nu, säger han.

Vicente Hernandez, 67, röstade visserligen på Hillary Clinton men är mer Trumpvänlig.

– Regeringen är till för folket och jag tror han kommer jobba för alla medborgare, säger han.

Men en mur längs med Rio Grande vill han inte se.

– Det var min swimmingpool när jag växte upp. Vi simmade över till andra sidan och tillbaka. Det har alltid sett ut så här. Jag tycker inte att vi behöver en mur. Det är slöseri med pengar.

– Jag är rädd, erkänner Maria Salgado, 23, som inte är amerikansk medborgare men som tjänar pengar genom att ta gångbron över till Laredo för att köpa kläder och sedan bära hem och sälja i Mexiko.

Foto: Anna-Karin Nilsson

– Jag förlitar mig mycket på att kunna komma in i USA. Om det blir svårare..., säger hon och skakar på huvudet.

 

LÄS MER: Trump kommer att hemsöka politiken

 

Enligt en undersökning från The Economist från tidigare i år håller 49 procent av landets republikaner med Donald Trump i den hårdare linjen mot invandrare.

Men en mur är både opraktiskt och ologiskt, menar Laredos borgmästare Pete Saenz.

– Jag kan hålla med om platser där gränsen måste bli starkare, men vi kan göra det utan att bygga en mur, säger han till den lokala tv-stationen Texoma's.

DE PAPPERSLÖSAS RÄDSLA

När beskedet kom att Donald Trump skulle bli USA:s nästa president var det många papperslösa som reagerade med sorg. De hade hoppats på en väg till medborgarskap.

FRÅN OBAMA TILL TRUMP

Warren, Michigan, har beskrivits som ett viktigt distrikt att ta hem för att vinna valet. De två valen 2008 och 2012 har Obama vunnit där. Men nu valde de Donald Trump istället.

MUSLIM-RÖSTEN: TRUMP

Muslimtäta Dearborn i Michigan är en av de mest muslimtäta områdena i USA. Efter Trumps kritiska utspel mot muslimer väntades han inte få gehör där. Men det fick han.

Visa merDölj

Han utvecklar:

– En mur är stötande mot Mexiko. Vi är det främsta handelscentret här längs hela gränsen och vi handlar för 200 miljarder dollar bara här i Laredo.

Men det största problemet menar han är Rio Grande; Där mynnar mindre bäckar och strömmar från delstaten ut.

Foto: Anna-Karin Nilsson

– Ska vi bygga dammar till alla dem? För att inte tala om djurlivet och boskapen som behöver Rio Grande för sitt vatten. Det är inte praktiskt, säger han och välkomnar Donald Trump att komma och titta.

– Snälla, kom till Laredo, Texas. Vi är här, vi bor här, vi andas här och vi vet att vi har problem med immigranter som bosatt sig här, men vi kan lösa det utan en mur. Vi kan sitta ned och hitta på en human lösning som fungerar, säger han.