Foto: Hermitage Museum

Utställningen som får Ryssland att rasa

MOSKVA. Uppstoppade katter och döda hundar väcker ilska i kulturkonservativa Ryssland. Det är en utställning med verk av konstnären Jan Fabre som chockerar en brokig skara konstkritiker, men museet slår tillbaka. – Det har visat sig att vår allmänhet är mindre bildad än vad vi hade trott, säger museichefen Michail Pjotrovskij.

Utställningen på Hermitagemuseet består inte bara av döda djur men det är vad de minst sagt missnöjda konstkritikerna studsat på.

På sin hemsida skriver museet att utställningen med säkerhet kommer att ”väcka stort intresse och många debatter”, något man också fått rätt i. Men inte utifrån förhoppningen om ”intellektuella diskussionsmaraton” utan med arga reaktioner från en minst sagt brokig skara kommentatorer.

Utställningen är ”vedervärdig” säger Vitalij Milonov, ledamot i parlamentets underhus till nyhetsbyrån AFP. Milonov har tidigare gjort sig känd bland annat genom att kampanja mot gayrättigheter och genom rapportat antisemitiska uttalanden.

Kommunister fördömer utställningen

Djurrättsaktivisten Svetlana Los beskriver i sin tur för ryska tabloiden Komsomolskaja Pravda utställningen som ”psykologisk sadism”.

– Uppstoppade djur som hängs upp bland tavlorna - vad är det här för styggelse? Jag anser inte att det är konst, säger hon.

Popstjärnan Jelena Vajenga frågar sig på sitt Instagram-konto om det ”står rätt till i huvudet” på museets ledning, medan en särskilt radikal förgrening av kommunisterna i regionen fördömer vad man anser vara en ”omänsklig” utställning av ett ”västligt pervo”.

Foto: Anatoly Maltsev / EPA EPA

Men utställningens arrangörer har tagit strid mot anklagelserna. Kuratorerna på museet säger att syftet är att skapa ”dialog” mellan Fabre-samlingen och andra klassiska verk. På sin sajt tillägger man att konstnären använt djur som dödats i trafikolyckor i sina verk: ”Fabre försöker ge dem ett nytt liv genom konsten och på så sätt erövra döden”.

Museichefen Michail Pjotrovskij avfärdar kritiken och säger att de kritiska kommentarerna överlag ”kommer från folk som inte har besökt utställningen”, skriver statliga nyhetsbyrån Tass.

– Det har visat sig att vår allmänhet är mindre bildad än vad vi hade trott.

Ett kulturbråk i mängden

Andra har också kastat sig in i debatten till försvar för utställningen, bland annat har rockstjärnan Sergej Sjnurov som sjunger i det kända bandet Leningrad sagt att han inte ser några övergrepp mot djur eller människor i utställningen, ”snarare tvärt om”.

Grälet om Fabre-utställningen är bara det senaste kulturbråk som skakar den ryska moderna konstscenen. Konservativa och kristna aktivister har flera gånger på senaste tiden gått till fysiskt angrepp mot utställningar i Moskva, bland annat genom att hälla urin, sprejmåla eller slå sönder konstverk de ser som stötande.

Attackerna har upprört kulturintresserade och ses som ännu ett steg i Rysslands allt mer konservativa utveckling under president Vladimir Putin, mot ett samhälle där konservativa värderingar, ortodox kristendom och nationalism hölls högst.