Foto: Anna-Karin Nilsson / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Trumps hemliga vapen i valet: "Ivanka-väljarna"

De har kommit att kallas "Ivanka-väljarna" efter Donald Trumps dotter. De representerar den vita medelklasskvinnan som - till skillnad från vad många trodde - valde Trump före Hillary Clinton. Med de bär inte Trump-tröjor eller går på hans väljarmöten - de uppskattar i stället hans konservativa värderingar och att han inte är en politiker. – Jag höll mig borta från sociala medier men röstade efter mitt samvete, säger 45-åriga Tifani som var rädd för att stigmatiseras för sitt val. Hon är en av de 53 procent vita kvinnor som hjälpte fastighetsmagnaten att vinna valet.

I kategorin Amerikanska presidenter

SAN ANTONIO.  


Donald Trumps väljarmöten byggde ofta på ilska och hat - tiotusentals arga vita män med T-tröjor med hånfulla tryck ("Hillary suger, men inte som Monica" var populär).

Han var en kandidat som fick stöd av rasistiska organisationer som Ku Kux Klan genom deras tidning The Crusader.

Allt sammantaget gjorde att medierna kom att räkna ut honom som en marginalkandidat för de mest extrema.

Men redan efter den första debatten i det Republikanska primärvalet fanns en grupp väljare som inte alls var vita arga män eller klan-sympatisörer.

De har tidigare kallats "soccer moms" - fotbollsmammor - eller kort och gott "förortsmammor".

De är vita, ofta utbildade och från den enorma demografin "medelklassen".

På många sätt har de samma bakgrund som Hillary Clinton - men de kunde inte stå längre ifrån varandra.

Protester mot Donald Trump i Los Angeles Foto: Damian Dovarganes / AP TT NYHETSBYRÅN

 

LÄS MER: "Hillary Clinton har hjälpt till att skapa IS"

 

Pratade inte om rösten på Donald Trump i presidentvalet

Expressen träffade Gwen, Linda och Tifani, alla från Louisiana. Linda och Tifani är småföretagare inom telekommunikation, Gwen pensionerad.

– Jag vet inte om vi kan ställa upp, säger Linda om sin medverkan i den här artikeln.

– Våra klienter röstade alla olika och som situationen är nu..., säger hon.

Hon syftar på det stigma som finns mot de som röstade på Donald Trump. På sociala medier målas de ut som rasister och att de påstås bidra till ökat kvinnoförakt.

– Jag höll mig borta från sociala medier och röstade enligt mitt eget samvete. Jag tycker inte om att prata politik eller religion, det blir bara bråk, så jag lät bli. Jag höll mina känslor för mig själv hela valrörelsen, säger Tifani.

Vi enas om att de kan ställa upp på bild men bara med sina förnamn för att skyddas från näthat om deras fulla namn skulle publiceras.

Trots att de tillhör en så stort väljargrupp känner de sig inte säkra på att deras egentliga anledning till att rösta kommer fram utan att de lätt kan buntas ihop med andra väljargrupper.

”"Jag röstade med mitt samvete"”

 

Hoppades på Donald Trump från första dagen

Tifani säger att hon är en av de som hoppats på Donald Trump sedan dag ett.

– Jag var rädd att säga det, men ja. Jag var rädd för motreaktioner. Jag trodde inte att han skulle kunna vinna, inte ens på valkvällen. Jag förberedde mig på det värsta men hoppades på det bästa, och vi fick det bästa den här gången, säger hon.

Kön visade sig ha väldigt lite med årets val att göra. Mycket mindre än hudfärg hade 2008 när Barack Obama valdes för första gången.

Hillary Clinton fick 54 procent av samtliga kvinnors röster i årets val - Barack Obama 93 procent av de afroamerikanska 2008.

94 procent av svarta kvinnor och 64 procent av latinamerikanska kvinnor röstade visserligen på Clinton i år, men de 53 procent av vita kvinnorna som valde Trump hjälpte till att sänka den potentiellt första kvinnliga presidenten i Vita huset.

Men enligt Kathleen Dolan, professor i statsvetenskap vid University of Wisconsin, har kön inte så stor effekt som vi kanske tror.

Donald Trumps dotter Ivanka har blivit symbolen för de vita medelklasskvinnor som röstade på Trump. Foto: Bulls

I en intervju med New York Times säger hon att det som verkligen väger tyngst är partitillhörighet.

Majoriteten av vita kvinnor röstar generellt republikanskt, därför är resultatet egentligen inte oväntat, säger hon.

Möjligen bevisar det bara tesen ännu mer - inte ens när en kvalificerad kvinna som Hillary Clinton ställer upp bryter människor sina mönster och röstar mot sitt parti.

 

LÄS MER: Vädjan från gränsen: Kom hit innan du bygger din mur Trump

 

Donald Trumps grova sexprat ändrade inte inställningen

Men Ivanka-väljarna till trots, det som många ändå trodde skulle väga över för Clinton i år var de många hånfulla uttalanden Donald Trumps gjort mot kvinnor.

När han anklagades för sexuellt ofredande under kampanjen sa han att kvinnan i fråga inte hade varit "hans första val".

Han hånade Fox News ankare Megyn Kelly genom att säga att hon ställde tuffa frågor för att hon hade mens.

Och förstås, på en läckt bandinspelning från tv-programmet "Access Hollywood", hörs han skryta om att kvinnor låter honom göra vad han vill eftersom han är känd.

– Varför skulle jag ifrågasätta honom för det? Är det något som inte sagts förr av andra män och andra politiker med deras skandaler? Vi har "sexting" i kongressen och på flera ställen, säger Tifani och fortsätter:

– De männen är grova och vulgära, det är något som kvinnor får leva med varje dag. Men vi måste vara större än så. Det har inget med oss att göra. Jag är trygg i mig själv och jag kan styra mitt eget liv.

Inte heller Gwen säger att det påverkade hennes syn på Trump:

– Nej, det gjorde det inte. Andra presidenter har haft det ryktet också. John F Kennedy hade älskarinnor. Trump är inte olika någon annan man på den här jorden. Jag hade inte problem med det.

Linda tillägger:

– Ingen vill att du ska prata om kvinnor på det viset. Men alla som hoppat på honom har själva pratat så om kvinnor, säger hon.

Hon vill gärna att han ska respektera kvinnor mer, men tror inte att kvinnofrågor kommer hamna högt på agendan.

– Men det är fantastiskt att vi har någon som varit gift fler gånger och har alla sina gamla hemligheter i det offentliga. Det skulle annars kunna användas emot honom för att påverka beslut. Jag tycker att det var positivt att det kom ut. Jag tror att hans fru kommer bli en jättebra första dam, till skillnad från idioten (Michelle) Obama.

 

LÄS MER: Trump vann USA:s viktigaste distrikt

 

Tröttnat på traditionella politiker

Tydligt är att kvinnorna vi pratar med är trötta på traditionella politiker.

De litar inte på att saker sköts rätt utan har tagit till sig av Trumps budskap om att det finns för mycket pengar i Washington DC - något som även Bernie Sanders tryckte på.

  • Laura Bailey, 36 år, säljare, San Antonio: "Jag tror att han kommer bli den förändring som vårt land behöver just nu. Jag ville inte att Hillary skulle fortsätta med Obamacare. Jag tycker inte att han är en vanlig politiker och han är en man som säger saker som dom är." Foto: Anna-Karin Nilsson
  • Amy Peterson, 57 år, Ohio, möbelköpare: "Jag röstade på honom eftersom jag är konservativ. Jag är emot abort och det finns en massa saker han står för som jag själv står för. Jag tycker inte om hur Trump har pratat om kvinnor men jag känner också att mycket av det är överdramatiserat för att göra folk arga." Foto: Anna-Karin Nilsson
  • Lisa Hanson, 53 år, hemmafru, Dallas: "Han kommer att ta tillbaka de värderingar som jag vill ha i det här landet. Han kommer att stärka vår ekonomi och immigration. Hillarys bakgrund har varit för korrupt och liberal i för många år. Jag röstade inte dirket på Trump som person men jag stöttar det som han säger att han skall göra för vår ekonomi. Foto: Anna-Karin Nilsson
Helskärm

Som svar på vilka sakfrågor som tilltalade henne säger Tifani:

– Ekonomin, förhandlingar om handel och förhoppningsvis kan han, som en outsider, skaka om hela stället och få stopp på alla som får betalt för att tycka saker.

– Jag röstade på Donald Trump på grund av min tro på det republikanska partiet och allt han stod för, säger Gwen.

De tre förväntar sig inte stordåd över en natt men säger att de räknar med att han kommer att följa den politik han utlovat under valrörelsen.

– Jag tror att han måste komma in där, ta reda på vad som egentligen händer och sedan gå in och göra sina ändringar. Jag tror att han kommer hålla några av sina vallöften direkt, andra kommer han behöver jobba med så att han har båda partierna på sin sida. Jag tror han kan lyckas med det, om de ger honom chansen, säger Tifani.