Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Trump – entreprenör eller pappas gosse?

NEW YORK.

Donald Trump gillar att utmåla sig själv som en extremt framgångsrik affärsman, som kämpat mot oddsen.

– Det har inte varit lätt för mig, sa han i en intervju för NBC:s Today i höstas.

Men sanningen är att han byggt sin förmögenhet och karriär på en annan persons framgång.

Donald är pappas pojke.

Fred Trump lade grunden till Trump-imperiet.

Donald och hans syskon växte upp i tron att familjen hade svenska släktband, att farfar Frederick Trump invandrat från Sverige i slutet av 1800-talet.

De ser inte ut som några typiska Trump-byggnader, de sju 23-våningshöghusen ute i Coney Island, Brooklyn. Här finns inget glitz. Här finns inga glasfasader. Ingen glamour.

Men Trump-fastigheter är det. Området har kallats Trump Village ända sedan det byggdes 1964.

Det var dock inte Donald J Trump som byggde dessa bostadskvarter för den amerikanska medelklassen. Det var hans pappa som gjorde det, Fred C Trump.

Fred Trump.

Bostadsområdet i Coney Island är för övrigt det enda fastighetskomplex som är uppkallat efter Fred Trump. Till skillnad från sin son så avskydde han att framhäva sig själv.

– Pappa var en försiktig man, säger Maryanne Trump, ett av Donalds syskon i en intervju för New York Times kort efter Fred Trumps död 1999.

Ja, så försiktig att han under decennier inte ens berättade sanningen om sin egen bakgrund. Donald och hans syskon växte upp i tron att familjen hade svenska släktband, att farfar Frederick Trump invandrat från Sverige i slutet av 1800-talet.

Men det var en lögn. Familjen har tysk påbrå. Friedrich Trumpf lämnade tyska Kallstadt när han bara var 16 år för att prova lyckan i det stora landet i väster. Han anglifierade namnet till Frederick Trump när han slog sig ner i USA.

Och om det var någon som började med två tomma händer så var det farfar. Han gjorde en framgångsrik karriär som restaurang- och bordellägare i Alaska under guldruschen. Redan farfar Frederick förstod sig på värdet med att öppna affärer på rätt plats.

Kallstadt, Tyskland.
Foto: Thomas Lohnes

Frederick reste hem till Tyskland för att gifta sig med en flicka från samma by. De fick tre barn tillsammans, ett av dem var Donalds pappa, Fred.

Fred fick växa upp snabbt. Han var bara 13 år när pappa avled i lunginflammation. Pappa efterlämnade sig dock 30 000 dollar, en mindre förmögenhet på den tiden.

Två år senare gav sig i Fred in i fastighetsbranschen. Han var egentligen för ung för att bygga hus, och mamma Elizabeth fick utfärda checkerna. De kallade företaget E Trump & Son.


I början byggde de garage för bilar, men med tiden expanderade Fred Trump sin verksamhet och började bygga enkla hus för arbetar- och medelklassen i Brooklyn och Queens.

Ett nyhetsklipp från 1927 blev under några dagar en nyhet i valkampanjen i höstas eftersom Fred Trump nämns i en notis i New York Times, som en av sju gripna efter att Ku Klux Klan-anhängare slagits med polisen.

Notisen noterar också att Fred Trump släpptes utan att några anklagelser riktats mot honom.

Det är lustigt att Donald i dag går till sådan attack mot den federala staten, eftersom hela hans arv kommer ifrån statliga pengar.

– Det hände aldrig, sa Trump i en kommentar för New York Times. Det är orättvist att nämna det, eftersom inga anklagelser riktades. Inga alls.

– Men jag har aldrig hört talas som det.

Affärerna satte fart på allvar efter andra världskriget, då Trump med hjälp av federala bidrag började bygga bostadshus för återvändande krigsveteraner.

– Det är lustigt att Donald i dag går till sådan attack mot den federala staten, eftersom hela hans arv kommer ifrån statliga pengar, säger Julia Vitullo-Martin vid New Yorks regionala plankontor till Washington Post.

Det var också den byggverksamheten efter kriget som fick Fred Trump att ljuga om sin bakgrund. Det var ingen fördel under de åren att tillhöra en familj som kom från Tyskland. Bättre då att hitta på en annan historia.

Fred Trump var på många sätt väldigt olik sin son. Han gillade inte att skryta med sin rikedom, men unnade sig vart tredje år en ny Cadillac med registreringsskylten FCT.

Det var också lugnare på hemmafronten. Fred Trump gifte sig 1936 med Mary MacLeod, som anlänt till USA som 19-åring från Skottland. De var gifta i 63 år, fram till Freds död 1999.

Donald och Melania Trump.

Sonen Trump däremot är inne på sitt tredje äktenskap:

– Det var ett mycket enklare liv, kanske ett bättre liv, sa Donald Trump i en intervju för New York Times efter pappans död.

– Jag skulle inte vilja byta med dem. Men det fanns en vacker, enkelhet i det.

Fred och Mary Trump skulle få fem barn tillsammans. Det var egentligen tänkt att äldste sonen Fred Jr skulle gå i pappas fotspår.

Men Fred Jr klarade inte av att uppfylla pappas krav. Han var mer intresserad av flyg än fastigheter och orkade inte med pappas stenhårda arbetsdisciplin.

Det slutade illa för Fred Jr. Han fick alkoholproblem och söp sig till döds. Han avled 1981.

Donald Trump har till New York Times sagt att hans far kunde vara mycket envis och kritisk.

– För mig fungerade det mycket bra. För Fred Jr gick det inte alls. Jag såg honom, och jag lärde mig av honom.

Min pappa gav mig ett litet lån på en miljon dollar. Jag kom till Manhattan och jag betalade tillbaka honom, med ränta.

Det blev i stället son nummer två, Donald, som pappa satsade på. Sonen placerades först vid en halvmilitär grundskola och gymnasium för att lära sig disciplin.

Han skulle sedan ta examen vid Wharton School vid University of Pennsylvania, en av få universitet som på den tiden erbjöd kurser i fastighetsekonomi.

Men de viktigaste lektionerna lärde sig Donald Trump hemma på kontoret, med sin far. Trots att de på många sätt var väldigt olika så delade de en väldigt stark tävlingsinstinkt. Det gällde att vinna.

– Fred gillade inte veklingar, säger John Walter, en brorson till New York Times. Han ansåg att konkurrens gjorde dig skarpare.

Och när det var dags för Donald Trump att själv prova sina vingar, så fanns pappa där med sin plånbok.

– Jag började i Brooklyn, sa Trump i höstas till Today show. Min pappa gav mig ett litet lån på en miljon dollar. Jag kom till Manhattan och jag betalade tillbaka honom, med ränta.

Donald Trump.
Foto: Jim Sulley

Med en miljon dollar kan man förstås göra en del. Framgångsrik har Donald Trump varit, men frågan är hur långt han kommit om inte pappa funnits där.

Sonen var dock äventyrligare och med siktet ställt högre än sin far. Fred Trump byggde upp sin förmögenhet – den uppgick till cirka cirka 250 miljoner dollar när han avled 93 år gammal – på fastighetsaffärer i Brooklyn och Queens, på hus byggda för medelklassen.

Sonen hade alltså andra planer. Manhattan.

– Den verkliga orsaken till att jag ville bort från min fars affärer, var att jag hade större drömmar och ambitioner, säger Donald Trump själv.

– Och det fanns inget sätt att realisera dem genom att bygga hus i de yttre stadsdelarna.

Trumps förmögenhet

Trump redogjorde för sin förmögenhet i en rapport i mitten av 2015 och uppgav då att den var på motsvarande 84 miljarder svenska kronor. Tillgångarna består till största delen av fastigheter, som skyskrapor och hotell i New York, Chicago och Las Vegas. Trump äger också golfbanor i Skottland och på Irland.

Här framgick också att licensavtal står för över en tredjedel av tillgångarna, eftersom inte allt som marknadsförs med Donald Trumps namn är helägt av honom.

När nyhetsbyrån Bloomberg gjorde en beräkning av affärsmannens totala förmögenhet hamnade siffran på 25 miljarder kronor. En annan bedömning gjordes av tidningen Forbes som landade på 38 miljarder kronor.

Källa: Dagens Industri

Äger hotell i

USA: 5 Kanada: 1 Irland: 1 Panama: 1

Kommer att öppna hotell i:

Rio de Janeiro, Brasilien, Vancouver, Kanada och Washington DC, USA.

Golfbanor

USA: 10, Irland: 3, Dubai: 2

Fastighetsbeståndet omfattar 13 byggnader bara i New York. Och förutom i USA finns Trump-byggnader i Turkiet, Sydkorea, Kanada, Filippinerna, Indien, Panama och Uruguay.

I The Trump Organization finns även försäljning av varor som mineralvatten, parfym, böcker och möbler.

Bolaget driver även modellagentur och tv-produktionsbolag.

Det var i början av 1970-talet som den unge Donald berättade om sina planer att satsa på Manhattan i stället. Det skrämde pappan.

– New York – vem kan arbeta i New York – det är omöjligt! minns dottern Elizabeth Trump Grau hans reaktion i en intervju med New York Times.

– Donald ville visa vad han gick för gentemot sin far. Och där visade Donald att pappa hade fel.

Donald Trump fick sitt genombrott på fastighetsmarknaden i New York 1975, en tid då staden stod på randen till konkurs och tiderna var hårda. Donald Trump köpte ett gammalt nedslitet hotell intill Grand Central Station och byggde om det till det nya, moderna Grand Hyatt.

Det finns Manhattan, där folk med pengar bor. Och sedan resten där arbetarna bor. Donald vet inget om Brooklyn.

Även i sina tidigare affärer i New York så kunde Donald utnyttja sin fars många affärskontakter, som bland annat gav honom värdefulla skatterabatter.

Men sonens smak var en helt annan än faderns:

– Det finns två New York, säger Seth Steigbigel, en av hyresgästerna i Trump Village till Washington Post.

– Det finns Manhattan, där folk med pengar bor. Och sedan resten där arbetarna bor. Donald vet inget om Brooklyn. Han kan inget om de arbetande människorna. Han kan Manhattan.


Donald Trumps kurva har inte alltid pekat uppåt. Han har gått igenom ekonomiska motgångar och flera konkurser men är enligt Forbes i dag värd cirka fyra miljarder dollar. Själv hävdar han att siffran är betydligt högre, tio miljarder.

Sifforna har fått en del kritiker att hävda att Donald Trump inte är så otroligt framgångsrik trots allt. Trump ansågs god för en miljard dollar 1988 och har i så fall – om Forbes siffror stämmer – fyrdubblat sin förmögenhet på 27 år.

Max Ehrenfreund på Washington Post konstaterar att Bill Gates ökade sin förmögenhet 80 gånger under samma period och Warren Buffett höjde sin från 2,5 miljarder till 68 miljarder. Ja, fastighetsfamiljen LeFrak – konkurrenter till Trump i New York – har till och med lyckats bättre.

Donald Trump.
Foto: Rick Friedman

Business Week kom till och med fram till att om Trump satsat sina 100 miljoner dollar – han ansågs värd så mycket 1978 – på en indexbaserad aktiefond i stället så hade han haft en större förmögenhet i dag än den han byggt upp på sina fastigheter.

Men Trump har också – inte minst tack vare sin tv-show ”The Apprentice” – använt sina pengar till att bli en av USA:s mest kända personer. Han hoppas nu att det ska bära honom fram till den mest exklusiva bostadsadressen av alla: 1600 Pennsylvania Avenue.