Rädslan när IS drivs ut ur Mosul: En våg av terrorister till Europa

Vart ska IS ta vägen när de förlorar Mosul? Många lär hamna i norra Syrien. Men Europolchefen Rob Wainwright varnar för att många även kommer att återvända till Europa, med nya livsfarliga erfarenheter.

I kategorin Världspolitik

LONDON.

Europa förbereder sig nu för ett betydligt större terrorhot än tidigare. Ett stort antal europeiska islamister väntas återvända till sina hemländer när slaget om Mosul i Irak snart ska inledas.

”Jag tror att det kommer att bli ett generationslångt problem som vi har att ta uti med, att fånga upp de tusentals utländska krigare som återvänder.”

Enligt Europol har omkring 5 000 européer åkt till Irak eller Syrien för att strida för terrorgruppen som kallar sig Islamiska staten, IS. Av dessa har 1 700 har återvänt – vilket skulle innebära att fler än 3 000 finns kvar, skriver Wall Street Journal.

 

LÄS OCKSÅ: Oavsett vilka som deltar i slaget om Mosul kommer IS att förlora staden

 

Miljonstaden Mosul är ett av IS starkaste fästen, som USA tillsammans med irakiska styrkor planerar att befria under de kommande veckorna. Offensiven ska utföras med irakiska marktrupper samt stridsflyg från väst.

Irakiska säkerhetsstyrkor avancerar mot Mosul. IS förväntas drivas ut ur den irakiska staden inom kort. Europa förbereder sig samtidigt för en våg av återvändande radikaliserade IS-medlemmar. Foto: Ako Rasheed/Reuters

Chefen för Europol, Rob Wainwright, säger enligt Wall Street Journal att man nu fruktar ett ökat flöde av IS-militanter över de europeiska gränserna.

– Jag tror att det kommer att bli ett generationslångt problem som vi har att ta uti med, att fånga upp de tusentals utländska krigare som återvänder, framför allt från västra Europa, säger Wainwright.

Europolchefen beskriver européerna som tränas i terrormiljöerna som mycket farliga individer, vilket också konstaterats flera gånger tidigare. Inte minst i samband med terrordåden i Bryssel och Paris. Dåden utfördes delvis av personer som tränats i Syrien såväl som de som radikaliserats utan att ha lämnat Europa.

 

LÄS OCKSÅ: I skräckens gränsland: ”När de ville kom de och våldtog oss i källaren”

 

Inför offensiven mot Mosul har amerikansk och europeisk säkerhetstjänst utökat sitt samarbete om underrättelseinformation för att kunna hantera återvändande IS-medlemmar.

Enligt Europol har omkring 5 000 européer åkt till Irak eller Syrien för att strida för terrorgruppen IS.

Samtidigt uppger Europol att antalet radikaliserade muslimer som tar sig till Syrien och Irak har minskat sedan Turkiet och andra länder ansträngt sig mer för fånga in potentiella europeiska IS-militanter. Det har också blivit svårare för dem att återvända till Europa genom Turkiet.

Inför det ökade hotet har Europa utökat insatserna för att säkra gränserna. Europol har placerat antiterrorpolis i Grekland för att identifiera terrorister från Syrien och sätter även in mer personal i Italien. På så sätt menar Europol att man ska kunna stoppa IS från att lyckas skicka nya terrorceller till Europa igen.

Irakiska säkerhetsstyrkor avancerar mot irakiska Mosul. En offensiv mot IS i staden är nära. Foto: Ako Rasheed/Reuters

– Med start från 2015 började IS skicka in grupper av militanter till Europa, delar av de terrorceller som utförde attackerna i Paris och Bryssel. Vi tror att de kommer att försöka göra samma sak igen. Med det menas inte att de kommer att lyckas men att det fortfarande är ett väldigt troligt hot, säger Wainwright enligt Wall Street Journal.

”Det kan hända snart. Det händer nu. De kommer tillbaka.”

EU:s högste rådgivare kring antiterrorfrågor, Gilles de Kerchove, uppgav i EU-parlamentet tidigare i veckan att IS-militanterna exempelvis kan återvända med kunskap kring hur man tillverkar och använder bilbomber samt kemiska vapen.

Europol-chefen Rob Wainwright tror att Europa kan räkna med en våg av återvändande IS-medlemmar när gruppen körs ut ur Mosul.

– Vi fruktar att Daesh (IS, reds anm.) stegvis kan övergå till andra modus operandi, bilbomber kan vara en, sa de Kerchove till parlamentet.

 

LÄS OCKSÅ: Vi förklarar IS: ✓ Terrorismen ✓ Kalifatet ✓ Pengarna

 

Enligt FBI-chefen James Comey kommer hotet mot väst från återvändande IS-militanter öka först om två till fem års tid. Europol-chefen Rob Wainwright har dock andra besked.

– Det kan hända snart. Det händer nu. De kommer tillbaka, säger han enligt Wall Street Journal.