Pappans bottenlösa förtvivlan: En plågsam bild av kriget

Videobilderna på mannen som förlorat sina söner i en attack i östra Aleppo sammanfattar situationen för många av krigets offer i Syrien.

LONDON.

Mannen blir utom sig när han får se det lilla pojkansiktet under ett vitt lakan. Han irrar runt, chockad, slår med händerna i luften och mot sin egen panna.

”Mosul ska inte göra det otydligt hur viktigt Aleppo är, eller för att vara tydlig, om världen ser på vad som händer i Mosul får Aleppo inte glömmas bort.”

Hela hans kropp skriker ut sorgen, trots tröstande händer som försöker lugna honom.

– Det är min son! Det är min son! Det är min son! skriker mannen.

Den syriska pappan blir utom sig av förtvivlan när han inser att hans söner har dödats efter nya attacker i östra Aleppo. Bilderna ger en ny påminnelse om krigets vansinne. Foto: Oppositionella syriska nyhetsbyrån Thiqa

Pojken dog i en av alla de attacker som utförts mot östra Aleppo sedan Syriens regim med hjälp av Ryssland intensifierat de militära insatserna i den delen av miljonstaden som är under rebellstyre.

En pojke räddas levande ur rasmassorna i östra Aleppo tidigare i veckan. Långt ifrån alla föräldrar har samma tur. Foto: TT

I videoklippet, som släppts av den syriska oppositionella nyhetsbyrån Thiqa, utbrister en man som befinner sig på platsen:

– Gud förbanna er Ryssland, Gud förbanna er Irak, förbanna er Satanpartiet. Förbannelse över din far Bashar, din åsna. Må dina barn, din fru möta samma öde.

 

LÄS MER: Flickans hjärtskärande rop på hjälp: ”Huset rasade över oss – pappa, pappa!”

 

Den förtvivlade pappan och hans hustru förlorade inte bara en son, utan två. Den 11 oktober låg deras båda pojkar på marken i Aleppo insvepta i blodiga lakan. Sönerna blev två av de omkring 100 offren i just den attacken, enligt al-Jazeera.

”Alla typ av diskussioner som ignorerar Aleppo skulle vara något vi blir dömda för i historieböckerna.”

Den senaste tidens upptrappning av våldet och attackerna mot östra Aleppo har gjort att oron för civilbefolkningen växer. De löper inte bara risk att gå samma öde till mötes som de två pojkarna. Den humanitära situationen är också på väg att bli katastrofal, enligt vad flera organisationer larmat om.

”Det är min son! Det är min son! Det är min son!” skriker den förtvivlade mannen. Foto: Oppositionella syriska nyhetsbyrån Thiqa

I måndags sa FN:s sändebud Staffan de Mistura att om det inte finns en lösning innan december kommer Aleppo inte finnas längre. Han varnade också för att glömma bort Aleppo, samtidigt som världens blickar riktats mot offensiven mot Mosul i Irak:

– Alla typ av diskussioner som ignorerar Aleppo skulle vara något vi blir dömda för i historieböckerna. Mosul ska inte göra det otydligt hur viktigt Aleppo är, eller för att vara tydlig, om världen ser på vad som händer i Mosul får Aleppo inte glömmas bort.

 

LÄS OCKSÅ: Hassans dotter räddades ur ruinerna: ”Jag hörde henne ropa 'pappa, pappa'”

 

Ryssland, som hjälper Syriens regering och president Bashar al-Assad med offensiven, meddelade under tisdagen att de skulle inleda en paus i bombningarna, efter att först ha sagt att det under torsdagen ska genomföras en åtta timmar lång vapenvila eller ”humanitär paus”. Attackerna upphörde redan under tisdagen.

Hundratals människor har dödats i attacker mot östra Aleppo de senaste veckorna. Foto: AP/TT

Under onsdagsmorgonen bekräftade Syriska observatoriet för mänskliga rättigheter (SOHR) att det inte utförts några bombningar under 24-timmarsperioden fram till onsdag morgon.

Ryssland och regimen har uppgett att de har för avsikt att låta civila som sitter fast i östra Aleppo ta sig ut ur staden via sex korridorer under den åtta timmar långa vapenvilan som utannonserats till torsdag morgon.

”Det är bättre än förut, men folk kommer inte att gå ut om inte allt avbryts. De är fortfarande rädda.”

Men enligt frivilligorganisationen Vita hjälmarna vågar många ändå inte ta sig ut från sina hem, eftersom det fortfarande pågår strider på marken.

Skelett av byggnader i östra Aleppo, 19 oktober 2016. Foto: Abdalrhman Ismail/Reuters

– Det är bättre än förut, men folk kommer inte att gå ut om inte allt avbryts. De är fortfarande rädda eftersom de vet att regimen och Ryssland inte är pålitliga, säger talespersonen Ibrahim Abu al-Leith till AFP.

 

LÄS OCKSÅ: Syriska barnens skrik på hjälp från helvetet

 

Under onsdagen möts samtidigt Rysslands president Vladimir Putin, Tysklands förbundskansler Angela Merkel och den franske presidenten François Hollande i Berlin för att diskutera krisen i Syrien. Enligt en av Hollandes medarbetare är budskapet till Ryssland tydligt, enligt nyhetsbyrån AFP:

– En hållbar vapenvila i Aleppo och tillgång till humanitär hjälp för att förstörelsen av denna stad kan upphöra.