Läkarens dagbok från dödens sjukhus: ”Flickan överlevde bara i åtta timmar...”

Hamza Khatib är en av under 30 läkare som finns kvar i belägrade östra Aleppo. Han vägrar att lämna sitt sjukhus, trots risken att när som helst dö i en ny attack.

I kategorin Världshälsa

LONDON.

Läkare och sjukvårdspersonal i Syrien har länge varit måltavlor för krigets bomber. Sedan kriget bröt ut har även patienter som kommit för att söka vård dödats. Flera av sjukhusen är i dag borta.

Skräcken för nya attacker är konstant i östra Aleppo. Foto: Abdalrhman Ismail/Reuters

Från mars 2011 till juni i år attackerades 269 olika mediciniska byggnader vid 382 olika tillfällen, enligt Läkare för mänskliga rättigheter. De uppger också att 757 personer som hade vårdyrken dödades i attackerna.

”Vi har allt från de enklaste skadorna till människor som förlorar armar och ben.”

Siffrorna är dock inte färska – attacker mot sjukhus och kliniker har fortsatt och de nya fallen dokumenteras fortfarande.

 

LÄS OCKSÅ: ”Systematisk massaker” när syriska sjukhus bombas till grus

 

Enligt amerikanska ABC News finns omkring 29 läkare kvar i den belägrade östra delen av Aleppo. En av dem, Hamza Khatib, arbetar på ett av de fem sjukhus som fortfarande är i drift.

"Jag skulle kanske tjäna mer pengar och hitta mer säkerhet där ute. Men jag har ett ansvar mot de människor som är här", säger Hamza Khatib, som är en av unde 30 läkare som finns kvar i östra Aleppo.

En vanlig dag behandlar han och hans kolleger omkring 50 personer – om inte det direkta närområdet runt sjukhuset träffas i någon attack. Då kan det röra sig om 100 patienter.

– Vi har allt från de enklaste skadorna till människor som förlorar armar och ben, säger han till ABC News.

Läkaren har delat sina tankar med den amerikanska tv-kanalen under två månader i en dagbok. I den beskriver han bland annat vad som hände omedelbart efter en attack torsdagen 11 augusti, då klor användes för första gången. På sjukhuset hade de snart 60 patienter, de flesta kvinnor och barn.

 

LÄS OCKSÅ: Flickan räddades ur ruinerna – tyvärr är hon ett undantag i skräckens stad

 

“Jag kände en allmän rädsla, det skrämde mig att det här kunde hända oss. Det gjorde mig rädd att tänka på att barnet framför mig hade kunnat vara min dotter. Ingen läkare i världen är van vid att hantera kemiska vapen. Så jag kände mig nöjd med att ha gett rätt behandling”, skrev läkaren.

En skadad man tas om hand efter nya attacker mot Aleppo. Foto: AP

En knapp vecka senare, tisdagen 16 augusti, hade han varit på sjukhuset när han fick ledsamma nyheter:

“I går, under natten, blev mitt hem bombat när jag var på sjukhuset. Skadorna är väldigt stora. Lyckligtvis var ingen hemma. Min granne kom till sjukhuset för att berätta vad som hade hänt. Nu bor jag på sjukhuset med min hustru och dotter”, skrev han.

”Hennes tillstånd var bra och vi skickade henne till ett annat sjukhus där en specialist kunde försäkra sig om att hon inte hade en skada i handleden.”

Drygt en månad senare lämnade han en ny rapport, och skrev:

“De senaste fem dagarna kändes som år. För några dagar sedan inträffade en luftattack på ett av områdena i staden. Vi fick in ett åtta månader gammalt barn som hade skadats i handen. Hennes tillstånd var bra och vi skickade henne till ett annat sjukhus där en specialist kunde försäkra sig om att hon inte hade en skada i handleden. Tack gud för att hon var bra.”

En flicka bärs genom ruinerna efter bombattacker mot Aleppo. Foto: AP

Han fortsatte med att berätta att flickan nästa dag träffades av splitter i en attack mot hennes grannskap i Aleppo.

“Vi använde en respirator för att hålla henne vid liv. Tyvärr överlevde hon bara i åtta timmar. Hon dog. Så även om vi är glada för att ha räddat ett liv en dag kan samma patient få dödliga skador nästa dag.”

 

LÄS OCKSÅ: Vi förklarar kriget i Syrien: ✓ De krigar ✓ Därför krigar de ✓ Så många har dött

 

Bara under de senaste dagarna har situationen för läkarna i Aleppo blivit allt mer alarmerande. Under måndagen rapporterade nyhetsbyrån AP att Läkare utan gränser vädjade om att släppas in för att ge vård åt skadade i de rebellkontrollerade områdena i Aleppo. Enligt organisationen är läkare och sjukvårdspersonal utarbetade och patienter har börjat sova utanför sjukhus i desperation över att få hjälp.

”Jag skulle kanske tjäna mer pengar och hitta mer säkerhet där ute. Men jag har ett ansvar mot de människor som är här.”

För de läkare som fortfarande kämpar för att rädda andras liv i östra Aleppo är framtiden osäker. Khatib säger dock till ABC News att han aldrig har övervägt att lämna varken sitt land eller sitt sjukhus.

Hamza Khatib säger att hans hem bombades den 15 augusti. Foto: Privat

– Jag skulle kanske tjäna mer pengar och hitta mer säkerhet där ute. Men jag har ett ansvar mot de människor som är här. Det är vårt ansvar som syriska doktorer att ge dem vård. Efter att fler än 500 000 har dödats och med 800 000 i fängelser skulle det vara skamligt att lämna för ett bättre liv, säger han.