Kvinnorna befriades från terrormännen – nu sitter de inlåsta i nigerianskt förvar

De anses för hjärntvättade för att släppas ut i frihet, de före detta fruarna och barnen till Boko Haram-terroristerna i Nigeria. En av flickorna som hålls i förvar av regeringen var bara nio år när en terrorist gjorde henne till sin hustru.

LONDON.

Betongväggarna är höga och omges av taggtråd. Vid en ingång står vakter redo. Medlemmar av civil milis rör sig i området, beväpnade med automatvapen. På andra sidan murarna finns 56 personer som hålls i säkert förvar.

Men de är inte fångar. Utan fruar och barn till terrorgruppen Boko Harams befälhavare. Och enligt myndigheterna är byggnaden i nordöstra Nigeria inget fängelse, utan ett så kallat ”safe house”.

Terrogruppen Boko Haram växte fram i norra Nigeria 2002 med målet att bekämpa västinfluerad utbildning. Foto: AP/TT

Terrorgruppens kvinnor och barn har suttit inlåsta sedan de hämtades av militär under räder vid flera av Boko Harams olika tillhåll. Guvernören i staten Borno där förvaret ligger, Kasim Shettima, säger enligt New York Times att samtliga är anhängare av Boko Haram och därför måste hållas inlåsta.

”2009 började gruppen använda militära medel för att uppnå sina mål. De gjorde sig kända för mycket brutala metoder.”

– Vi kan inte bara släppa ut dem i samhället. Det har förekommit för mycket hjärntvätt, säger Shettima.

 

LÄS OCKSÅ: Boko Haram är hemsk (och bisarr) – men vad vill man egentligen?

 

Nigerias kamp mot Boko Haram har pågått i många år. Konflikten har uppmärksammats internationellt främst efter att 276 flickor kidnappades från en skola i Chibok i norra Nigeria 2014. Tillfångatagandet väckte en av de största kampanjerna någonsin i sociala medier, där hashtaggen #BringBackOurGirls användes över hela världen. 21 av flickorna meddelades ha släppts fria under torsdagen enligt vad CNN rapporterade.

Några av skolflickorna som Boko Haram kidnappade från en skola i norra Nigeria 2014. Foto: AFP/CNN

Terrorgruppen växte fram i staden Maiduguru 2002, främst med ett mål: Att bekämpa västinfluerad utbildning. ”Boko Haram” betyder just västutbildning är förbjuden på Hausa. 2009 började gruppen använda militära medel för att uppnå sina mål. De gjorde sig kända för mycket brutala metoder.

”De skulle döda eller skada människor. De är väldigt dåliga människor.”

De har använt barn, mammor och mormödrar som självmordsbombare. Byar har satts i brand, män och kvinnor har halshuggits – totalt har 30 000 personer dödats, rapporterar BBC. Konflikten har även fått 65 000 människor att tvingas leva under svältliknande omständigheter, enligt Unicef.

 

LÄS OCKSÅ: #BringBackOurGirls, till varje pris?

 

Kvinnorna och barnen i förvaret har med sin starka koppling och möjliga sympatier för terrorgruppen behandlats med stor misstänksamhet. Många invånare i Maiduguru avskyr Boko Haram – och de som sitter bakom de taggtrådsförsedda betongmurarna. Även om flera av kvinnorna har vittnat om hur de är offer för terroristerna.

Kidnappandet av Chibokflickorna har lett till en internationell kampanj under hashtaggen #bringbackourgirls. Foto: AP/TT

– De skulle döda eller skada människor. De är väldigt dåliga människor, säger en av kvinnorna som är gift med en befälhavare i Boko Haram enligt New York Times.

Terrorgruppen har blivit ökänd för tvångsgifte. I flera av fallen är flickorna eller kvinnorna från extremt fattiga förhållanden och har ingen framtid om de inte går med på att bli hustru åt någon av Boko Harams medlemmar.

”Samtidigt som en del verkade vara hängivna Boko Haram-medlemmar, var andra det inte. De var bara på fel plats vid fel tidpunkt.”

– De här kvinnorna har ofta blivit medlemmar i Boko Haram för att göra det bästa av sina förutsättningar, säger Hilary Matfess vid Institute for Defense Analyses till New York Times.

 

LÄS OCKSÅ: Så använder Boko Haram flickor som självmordsbombare

 

En av flickorna som hålls i förvar var bara nio år när en terrorist gjorde henne till sin hustru. Hon har sagt att hon vill återvända till sin man.

Kvinnor och barn som gripits efter att ha befriats från Boko Haram släpps av den nigerianska regeringen 2015. Många kvinnor och barn sitter fortfarande kvar i förvar för att de anses för farliga att släppa fria. Foto: Jossy Ola/AP

Enligt Kasim Shettima deltar de nu i ett program som ska få dem att tänka på annat än våldet och skräcken som de levt med. De får besök av imamer som försöker förändra deras radikala syn på islam, genomgår hälsokontroller och erbjuds lektioner i engelska. Samtidigt har forskare spenderat mycket tid med dem för att förstå deras relation till Boko Haram.

– Samtidigt som en del verkade vara hängivna Boko Haram-medlemmar, var andra det inte. De var bara på fel plats vid fel tidpunkt, säger Adam Higazi, forskare vid Modibbo Adama University of Technology i Yola till New York Times.