Hennes systrar är fångar hos IS: ”Vi är så oroliga”

Offensiven mot Mosul fortsätter och snaran dras åt om IS – men även om de civila. Inte minst de yazidiska kvinnor som hålls som sexslavar hos terrrormännen. 26-åriga Waridas systrar är fortfarande kvar i fångenskap. Vad ska hända med dem nu?

LONDON.

Samtidigt som offensiven mot Mosul inleddes under natten till måndagen ökar oron för de civila. Den militära insatsen mot Iraks näst största stad planeras pågå fram till årsskiftet och kan innebära enorma risker för dess invånare.

IS tog kontrollen över irakiska Mosul sommaren 2014. De håller många yazidiska kvinnor som sexslavar.

FN har redan varnat för en möjlig humanitär katastrof – med omkring en miljon som kan tvingas lämna sina hem, eller som löper stor risk att utnyttjas som mänskliga sköldar.

 

LÄS OCKSÅ: Fem döda män ligger på marken. De har ännu inte börjat lukta lik

 

Huffington Post har träffat Warida, 26, i Dohuk i Norra Irak. Hon lever där i ett flyktingläger för yazidier tillsammans med sina fyra barn och andra familjemedlemmar. De har lyckats sätta sig i säkerhet, till skillnad från flera av familjens andra medlemmar.

– Vi är så oroliga, säger Warida enligt Huffington Post.

Peshmergasoldater spanar från en postering i byn Kargali utanför Mosul. Operationen för att köra ut IS ur staden har börjat. Foto: TT

Hon har totalt fem systrar, som alla hålls fångna av IS – liksom hennes make. Hennes 16-åriga syster Ghalia hålls som sexslav i Mosul knappt åtta mil bort.

– Vi är glada för att hon fortfarande är i Irak. När operationen startar kanske vi kan få se henne, säger brodern Nashwan som också är i säkerhet i Dohuk.

”Vi har information om var yazidier i IS-kontrollerade områden befinner sig, men när de ställena befrias är de inte där.”

Den 9-åriga systern Amal lyckas hålla kontakt med sina syskon via Whatsapp och skickar förtvivlade meddelanden från fångenskapen när hon kan.

En annan syster, 14-åriga Dunya, har fött ett barn efter att en av IS-terroristerna våldtagit henne.

 

LÄS OCKSÅ: Jag tänker på flickan som under och efter sin fångenskap bara tänkte på att dö

 

Offensiven har gjort att ovissheten för vad som ska ske med systrarna blivit allt större. Warida och den övriga familjen har ofta fått höra om hur IS använder människor från den religiösa minoriteten yazidier som mänskliga sköldar. Warida har också egen erfarenhet om vad som kan hända, eftersom hon själv överlevde och lyckades fly från terrorgruppen. Hon blev konstant misshandlad och en av hennes döttrar föddes under fångenskapen hos IS. En annan dotter brändes och de två unga sönerna tvingades träna för att strida.

Warida, 26, före detta fånge hos IS, sitter med två av sina barn i ett tält vid ett läger för yazidiska flyktingar i norra Irak. Hennes systrar är fortfarande fångar hos terrorgruppen.

Tusentals yazidier har lyckats fly eller har räddats under de senaste två åren, men många är kvar. Vad som hänt dem är dessutom ofta oklart.

– Vi har information om var yazidier i IS-kontrollerade områden befinner sig, men när de ställena befrias är de inte där, säger en talesperson för Yazidierna enligt Huffington Post.

 

LÄS OCKSÅ: Om det blir ett utdraget blodbad eller en kort offensiv vet ingen

 

För många yazidiska fångar kommer offensiven mot Mosul ändå för sent. De har redan flyttats över gränsen till Syrien.

En peshmergakonvoj åker mot fronten mot Mosul i Khazer. Foto: Bram Janssen/AP/TT

Den USA-ledda koalitionen och Iraks regering i Bagdad kritiseras för att inte göra tillräckligt för att hjälpa de som hålls fångna av IS.

”Jag är arg. Jag tycker inte att det finns någon mänsklighet kvar. Det verkar som att ingen bryr sig.”

För anhöriga är den värsta mardrömmen att de aldrig ska få återse sina nära och kära – utan att de ska dödas tillsammans med terroristerna. Eller att de helt enkelt bara försvinner bort över gränsen.

Bahzad Farhan Murad, en av aktivisterna som arbetat med att lokalisera yazidier som hållits fångna av IS, säger till Huffington Post:

– Jag är arg. Jag tycker inte att det finns någon mänsklighet kvar. Det verkar som att ingen bryr sig.