Kvinnor i Chiles huvudstad Santiago deltar i demonstrationer mot det växande våldet mot kvinnor. Den brutala våldtäkten på 16-åriga Lucía Pérez i Argentina ledde till stora protester i flera sydamerikanska länder. Foto: CLAUDIO REYES/AFP
Kvinnor i Chiles huvudstad Santiago deltar i demonstrationer mot det växande våldet mot kvinnor. Den brutala våldtäkten på 16-åriga Lucía Pérez i Argentina ledde till stora protester i flera sydamerikanska länder. Foto: CLAUDIO REYES/AFP

Här enas kvinnorna i protester efter brutala våldtäkten på 16-åring

Kvinnorna fick nog efter övergreppet på en argentinsk flicka som ledde till hennes död. Tiotusentals, i flera olika länder, deltog i massprotesterna mot det växande våldet mot kvinnor i sydamerikanska länder.

LONDON.

En tonårsflicka blev drogad, våldtagen och torterad tidigare under oktober i staden Mar del Plata i Argentina. Våldet hon utsattes för var så grovt att hennes hjärta stannade enligt åklagaren Maria Isabel Sanchez, som beskrev det som omänskligt sexuellt våld. Förövarna försökte sedan tvätta bort alla spår från hennes kropp för att polisens tekniker inte skulle kunna säkra bevis. Hon togs till ett sjukhus.

Där dog hon kort tid efteråt.

Demonstrationer mot våld mot kvinnor i San José, Costa Rica, i går. Foto: Jeffrey Arguedas/Epa/TT

– Jag vet att det inte är så professionellt att säga så här, men jag är mamma och kvinna, och även om jag har sett tusentals fall under min karriär har jag aldrig sett någonting som liknar det här, säger åklagaren till lokala medier enligt The Guardian.

”Fallen av femicide ökar i antal, de blir allt mer våldsamma och mer perversa.”

16-åriga Lucía Pérez brutala död gjorde att kvinnorna i Argentina fick nog. Men det är inte det första fallet av kvinnovåld som fått en hel rörelse – ”Ni Una Menos” – att växa fram i Argentina och även i andra delar av Sydamerika.

Aktivister i San salvador, El salvador, deltar i demonstrationer mot våld mot kvinnor efter den brutala våldtäkten på en 16-årig flicka i Argentina. Foto: Jose Cabezas/Reuters

Under onsdagen deltog tiotusentals kvinnor i en landsomfattande demonstration för att protestera mot det växande våldet mot kvinnor i Argentina. Problemet har blivit så stort att landet sedan fyra år sanktionerat lagstiftning som juridiskt beskriver olika brott mot kvinnor som ”femicide”.

Enligt organisationen La Casa del Encuentro, som hjälper kvinnliga våldsoffer, dödas en kvinna var 30:e timme i Argentina.

16-åriga Lucía Pérez våldtogs och dödades i Argentina.

– Det här är en protest mot femicide, sa Elena Highton de Nolasco, domare i Högsta domstolen kvällen före demonstrationen på Plaza de Mayo i Buenos Aires.

– Fallen av femicide ökar i antal, de blir allt mer våldsamma och mer perversa. I dag fick vi till och med höra att det har varit 19 femicide-fall under de senaste 18 dagarna, fortsatte domaren.

 

Liknande protester hölls även i andra städer i Argentina. Och ”Ni Una Menos” sprider sig även utanför landets gränser. Protestmöten ägde även rum i Mexiko, El Salvador, Bolivia, Chile, Paraguay och Uruguay.

Även i Mexico City demonstrerade kvinnor mot våld mot kvinnor. Foto: Dario Lopez-Mills/AP/TT
En äldre kvinna som deltog i demonstrationerna i Santiago, Chile, i går. Foto: Mario Ruiz/Epa/TT
Kvinnor målade med röd färg demonstrerar mot övergrepp i Santiago, Chile. Foto: Mario Ruiz/Epa/TT
Kvinnor samlade till protester i Mexico City. Foto: Carlos Tischler/Rex/Shutterstock
Kvinnor demonstrerar i Mexico City. Foto: Carlos Tischler/Rex/Shutterstock
Kvinnor samlade för att demonstrera mot kvinnovåld i Argentinas huvudstad Buenos Aires i går, Foto: Victor R. Caivano/AP/TT