Hans gömställe undan bomberna: Ett bibliotek under jorden

Kriget plågar Syrien och människor lever i fortsatt skräck, inte minst i östra Aleppo. Daraya utanför Damaskus har fallit i regimens händer, men 14-åriga Amjad Mujahed berättar om sitt annorlunda gömställe när attackerna rasade som värst.

I kategorin Världspolitik

LONDON.

När bomberna föll över Daraya utanför Damaskus gömde sig Amjad Mujahed, 14, i underjorden. Inte bara för att söka skydd från krigets faror. Utan även för att kunna läsa sina böcker.

”Jag arbetade fyra timmar i biblioteket. Jag kom vid ett och gick vid fem. Jag var ansvarig för allt.”

Attackerna mot området Ahmad bodde i, som var belägrat under fyra år, hade fått flera unga invånare att börja bygga ett underjordiskt bibliotek. Det var väl gömt i en källare. Målet var att rädda förortsstadens böcker från att bli förstörda. Varje bok sorterades efter tema och bokstavsordning. Det fanns böcker på arabiska, men också andra språk.

14-åriga Amjad Mujahed gömde sig nere i ett bibliotek när bomberna föll över Daraya. I intervjun med CNN berättar han att läsandet gjorde honom glad. Foto: CNN

– Jag arbetade fyra timmar i biblioteket. Jag kom vid ett och gick vid fem. Jag var ansvarig för allt, säger Amjad Mujahed när CNN träffar honom och hans familj.

 

LÄS OCKSÅ: Flickans hjärtskärande rop på hjälp

 

Att ta sig till biblioteket kunde vara farligt eftersom Daraya hela tiden utsattes för nya bombningar. På kvällarna, när attackerna lugnat ner sig, kunde han ta sig ut och spela fotboll med kompisar. Inga skolor fungerade – och inga barn eller ungdomar kunde få någon utbildning.

I biblioteket fanns böcker på arabiska, men också andra språk. Foto: CNN

Abu Malek hjälpte till att bygga biblioteket och berättade för France 24 förra året:

– Jag har inte kunnat läsa eller studera sedan belägringen av Daraya inleddes. Många andra unga är i samma situation. Det var därför jag och mina vänner kom på idén att försöka rädda böcker från bråten vid förstörda hus. När vi samlar in böckerna gör vi anteckningar var varje bok hittades, så att vi efter kriget ska kunna återlämna böckerna till dess rätta ägare, berättade han.

 

LÄS OCKSÅ: Hassans dotter räddades ur ruinerna: Jag hörde henne ropa 'pappa, pappa'

 

Det underjordiska biblioteket blev ett sätt för många invånare att fly undan kriget – även för de som stred för rebellgrupperna. Omar Abo Anas, en av dem, säger i CNN:s reportage:

– Det har skapat en kulturell och intellektuell rörelse. Det är ett steg för att återväcka intellektuellt tänkande och lärande i staden, sa han i intervjun.

Efter att biblioteket övergavs ligger böckerna på golvet i stället för prydligt uppställda. Foto: CNN

I juli i år dödades Omar Abo Anas av regimtrogna styrkor. Några dagar senare övergavs biblioteket då invånarna evakuerats från området. Kvar i underjorden blev böckerna. I stället för prydligt uppradade på hyllor – nu i en enda röra på hyllor och golv.

 

LÄS OCKSÅ: Syriska barnens skrik på hjälp från helvetet

 

När Amjad Mujahed får se bilder från biblioteket säger han till CNN:

– Jag grät sist jag var där. Jag brukade tycka om det så mycket.

När belägringen av Daraya var över fanns till slut bara ett par tusen invånare kvar. I slutet av augusti kom regimen och rebeller i Daraya överens om att de som stred för oppositionen skulle få fri passage till andra rebellkontrollerade områden i nordvästra Syrien. De civila som fanns kvar fördes till ett boendecenter. Sedan tog regimens styrkor över staden.

Bombrök över Daraya innan regimen tog över kontrollen över Damaskusförorten. Foto: AP