Rebelledaren Guy Philippe (till vänster, här i februari 2004) är jagad av både USA och sin egen regering. Efter orkanen Matthews framfart i Haiti säger han nu i en intervju med New York Times att han är villig att sättas i fängelse – om det kan hjälpa befolkningen. Till höger ett barn som vårdas för kolera i orkanens spår.
Rebelledaren Guy Philippe (till vänster, här i februari 2004) är jagad av både USA och sin egen regering. Efter orkanen Matthews framfart i Haiti säger han nu i en intervju med New York Times att han är villig att sättas i fängelse – om det kan hjälpa befolkningen. Till höger ett barn som vårdas för kolera i orkanens spår.

Fruktade rebelledaren jagad i tio år: Nu har han mött sin överman – i orkanen

Han ledde en gång ett väpnat uppror som störtade Haitis president. Nu har Guy Philippe, beskriven som en av landets mest fruktade män, slutligen mött sin överman – i orkanen Matthew: ”Om det hjälper så kan jag sitta i fängelse, så att folk här kan få äta.”

LONDON.

Han är en av Haitis mest fruktade män, jagas av USA för narkotikasmuggling och av sin egen regering för att ha dödat poliser.

Men ingen har lyckats fånga honom. Guy Philippe, 48, har lyckats hålla sig undan i nära ett årtionde. Men tiden i frihet kan vara på väg att ta slut. Orkanen Matthew har lyckats med det som varken polis, militär eller regering lyckats med: Att få honom inlåst.

Förödelsen efter orkanen Matthews framfart i Haiti är stor och många har dött i ovädrets spår. Foto: Rebecca Blackwell/AP/TT

New York Times har träffat honom i Pestel i sydvästra Haiti, en av de platser i önationen som drabbades hårt av orkanen. Förstörelsen är stor och för de 80 000 människor som bor där är situationen närmast katastrofal.

”Jag tycker inte om att tigga, men den här gången måste jag. Det är första gången i mitt liv som jag känner att jag inte kan göra någonting för mitt folk. De svälter.”

Bara ett fåtal hus är helt intakta och omkring 80 procent av befolkningen blev av med sin matförsörjning när jordbruket och gårdarna sveptes bort eller förstördes.

För Guy Philippe, som först gjorde sig känd som rebelledare när president Aristide fråntogs makten 2004, är situationen den samma.

Guy Philippe omgiven av supportrar i Corail, Haiti, i samband med senatorkampanjen i augusti. Philippe gjorde sig känd som rebelledare när president Aristide fråntogs makten 2004. Foto: Dieu Nalio Chery/AP

– Jag tycker inte om att tigga, men den här gången måste jag. Det är första gången i mitt liv som jag känner att jag inte kan göra någonting för mitt folk. De svälter, säger han till New York Times.

 

LÄS OCKSÅ: Hjälptransporter plundras när desperationen växer i Haiti

 

Befolkningen i Haiti har desperat väntat på hjälp sedan orkanen slog till med full kraft 4 oktober. Den drog in med en hastighet av upp till 230 kilometer i timmen. Omkring 120 000 hem tros ha skadats eller förstörts. Hjälpen har sedan dess varit otillräcklig och när FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon besökte delar av de drabbade områdena uppmanade han andra länder att hjälpa till med donationer.

Två flickor behandlas för kolera i orkanen Matthews spår i Haiti. Foto: Rebecca Blackwell/AP/TT

Det uppskattas att omkring 1,4 miljoner människor är i behov av hjälp, samtidigt som ett utbrott av kolera gör situationen ännu värre.

Rebelledaren Guy Philippe i februari 2004. Foto: Pablo Aneli/AP

Flera områden i Haiti har dock fått hjälpsändningar, främst större städer i de södra delarna. De mer avlägsna byarna och mindre städerna vet ännu inte när hjälpen kommer.

 

LÄS OCKSÅ: Smittsjukdomar sprider sig när stormvatten är enda valet

 

I Pestel får byborna promenera i flera timmar till närmaste stad för att kunna köpa basvaror. Om de har råd – för priserna har skjutit i höjden.

”De straffar folket här på grund av mig.”

– Hur ska vi kunna leva så här? Vi kan inte ha ett land som ser ut så här, där 80 procent av folket lever i fattigdom, säger Guy Philippe till New York Times.

Philippes teori är att hans hemstad och alla dess invånare inte har fått någon hjälp – just på grund av att han bor i Pestel.

Guy Philippe hälsar på sina supportrar från en bil i mars 2004. Philippe har bland annat anklagats av Human Rights Watch för ha godkänt avrättningar av gängmedlemmar under 1990-talet. Foto: IBL Fotoware

– De straffar folket här på grund av mig, säger han.

Guy Philippe har många fiender i Haiti. Att han är en stark motståndare till interimsregeringen under ledning av Jocelerme Privert, som dessutom var inrikesminister under president Aristide 2004, är ett känt faktum i Haiti.

 

LÄS OCKSÅ: Orkanen Matthew rasar fram – här är 24 bilder som visar allvaret

 

Philippe var tidigare högt uppsatt inom polisen i Port-au-Prince och anklagades av Human Rights Watch för att vid den tiden, under 1990-talet, ha godkänt avrättningar av gängmedlemmar. USA:s myndigheter har haft en arresteringsorder utfärdad för honom länge, för misstankar om kokainsmuggling och pengatvätt. Vid två tillfällen har den federala narkotikapolisen DEA försökt gripa honom, men misslyckats.

Människor pressar på grindarna in till ett område där mat delas ut till orkandrabbade i Maniche, Haiti. Foto: Rebecca Blackwell/AP/TT

Philippe har nekat till anklagelserna mot honom, enligt nyhetsbyrån Reuters.

I hemstaden Pestel har han varit relativt säker – där kommer de inte åt honom, eftersom det är omöjligt att ta sig in och ut ur staden utan att upptäckas av styrkor som är lojala med Philippe.

”Om det hjälper så kan jag sitta i fängelse, så att folk här kan få äta. Eller så kan jag försvinna så länge som det behövs.”

I Pensel är han en mäktig person och många kallar honom för ”senatorn” eller ”befälhavaren”. Men efter att ha klarat sig undan rättvisan under en lång tid är han nu beredd att ge upp för att hjälpa sitt folk.

– Om det hjälper så kan jag sitta i fängelse, så att folk här kan få äta. Eller så kan jag försvinna så länge som det behövs. Bara se till att det kommer hit mat, säger han till New York Times.

Ett Minnie Mouse-gosdjur kvarlämnat i bråten efter orkanen Matthews framfart i Haiti. Foto: Dieu Nalio Chery/AP/TT
Skelettet efter ett hem som nästan helt raderats ut i orkanen. Foto: Dieu Nalio Chery/AP/TT
En kvinna, Bertha Mesilier, lutar sig mot en vägg i rummet hon en gång delade med sin nu saknade make Edma Desravine i Port-a-piment, Haiti. Edma är en av de saknade efter orkanen. Foto: Dieu Nalio Chery/AP/TT
12-åriga flickan Love Manie Simeus står i vad som finns kvar av hennes mormors hus i Mersan, Haiti. Foto: Dieu Nalio Chery/AP/TT
Orkanen Matthew jämnade det mesta med marken. Här palmträd utspridda som plockepinn. Foto: Rebecca Blackwell/AP/TT