Clintons nya strategi: Inta republikanska fästen

Hillary Clinton förbereder en intensiv framryckning i traditionellt republikanska stater. Nya pengar i kassan ska stärka försprånget mot Donald Trump.Samtidigt skjuter Clinton också till pengar för att stärka partiets chanser i valet till kongressen, uppger New York Times.

I kategorin Världspolitik

LONDON.

Demokraternas presidentkandidat Hillary Clinton meddelade i går via sin kampanjledning att hon nu ska inleda ett allt kraftfullare försök att vinna röster i traditionellt republikanska stater.

Sedan Clinton-kampanjen fått ett tillskott i kassan ska pengarna fördelas på bästa strategiska sätt.

Hillary Clinton satsar pengar på partikamraternas kampanjer. Foto: Gabrielle Lurie / SAN FRANCISCO CHRONICLE / POLARIS IMAGES

Hillary Clinton ska utnyttja rasistanklagelserna mot Donald Trump

Enligt vad hennes medarbetare uppger ska hon bland annat utnyttja anklagelserna om rasism mot Donald Trump. Arizona är därför en av staterna som Clinton-kampanjen koncentrerar sig på, eftersom den har en växande spansktalande befolkning. Enligt kampanjchefen Robby Mook satsar de nära 18 miljoner kronor extra på reklamkampanjer där och tar även hjälp av Michelle Obama för ett valmöte i Phoenix under torsdagen. Man har också planerat att Clintons dotter Chelsea liksom Vermont-senatorn Bernie Sanders ska framträda.

Michelle Obama är ett av de tunga namn som ska hjälpa Hillary Clinton i traditionellt republikanska Arizona. Foto: Mel Evans / AP/ TT

Även i delstaterna Indiana och Missouri ska totalt motsvarande 9 miljoner kronor satsas på att få folk att rösta, även om det är känt att Clinton har uppförsbacke i båda staterna.

Staterna kan dock spela en avgörande roll i hur senaten kan komma att styras.

Val till senaten och representanthuset

För enligt New York Times är Hillary Clintons strategi att lägga kampanjpengarna dels på att stärka sin egen marginal gentemot Donald Trump – men också att stärka förutsättningarna för partikollegor i de övriga valen 8 november. Samma dag som presidentvalet hålls även valet till kongressen, representanthuset ska väljas samt en tredjedel av senaten.

– Jag tror att det är ett sätt att visa god vilja, eftersom hennes siffror ser bra ut och några av våra kampanjer är mycket jämnare, säger Dina Titus som representerar Nevada, en av staterna som får mer pengar av Clinton.

Dina Tiuts Nevada är en av de delstater som Hillary Clintons kampanj nu satsar mer på. Foto: Ethan Miller / AFP/ GETTY IMAGES

Även Nebraska och Maine får nya pengar till sina kampanjer genom tillskottet, uppger New York Times.

Donald Trumps kampanj har inte kommenterat Clintons nya strategi, uppger tidningen. Men på andra håll i det republikanska lägret har Clintons strategi väckt en del reaktioner. Marco Rubio, som tidigare slogs mot Trump om att bli republikanernas kandidat, skriver i ett mejl:

”Hillary Clintons kampanj har SÅ mycket pengar på fickan att de nu koncentrerar sig på de lägre valkampanjerna i stället för hennes egen kampanj”.